DAMIR SKOMRLJ Cropix
FAVORITI SMO, ALI...

Iskusni stručnjak Vatrenima šalje veliko upozorenje: ‘Vremena indijanaca i jazavaca davno su prošla‘

‘Uvjetno rečeno, tzv. manjim reprezentacijama dolaze generacije koje su potentnije od onih bivših‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. rujan 2023. 12:59

Sve je protiv Latvije odrađeno na najbolji mogući način, svi se skupa nadamo da će tako biti i protiv Armenije. Međutim, isto tako je svima jasno da su Armenci jača selekcija od zemlje košarke i hokeja na ledu. A iznenađenja ima na svim meridijanima kad su u pitanju kvalifikacije. Eto, Kosovo je odigralo neodlučeno sa Švicarskom, Sjeverna Makedonija isto tako s Italijom... A i ta Armenija je odigrala neodlučeno s Turskom.

- Ne poznajem dovoljno Armeniju da bih mogao dati neki adekvatan sud o toj reprezentaciji. Ali generalno razmišljanje jest da Hrvatska u toj utakmici ne može razmišljati o drugome nego o pobjedi. Protiv Latvije smo bili kakvi trebamo biti, a može se očekivati da će se protiv Armenije neki naši reprezentativci još podići kad se radi o igri. Jer utakmica s Latvijom je odigrana nakon nekoliko mjeseci stanke, pa je igračima potrebno ući u ritam - kaže nam iskusni stručnjak Ilija Lončarević.

image

Ilija Lončarević

SPORTSKE NOVOSTI

Bit će opasni

Ipak napominje da je Armenija na gostovanju kod Turske pokazala da može biti jako nezgodna i da bi joj taj rezultat mogao biti pogonsko gorivo i za utakmicu s Vatrenima.

- Uvjetno rečeno, ovim tzv. manjim reprezentacijama dolaze generacije koje su potentnije od onih bivših. Protiv Turaka su pokazali da imaju jakost, čvrstinu i sigurno će na svom domaćem travnjaku biti opasni. Naravno, nema nikakve dvojbe, mi smo favoriti, i trebamo biti, trebamo se tako postaviti. Ipak treba puhati i na hladno. U kvalifikacijama nije uputno bilo kakvo podcjenjivanje po sustavu “lako ćemo”. Lako neće biti, ali što mi budemo bolji, to će biti lakše - zaključio je Lončarević.

Još jedan iskusni stručnjak Tomislav Ivković također kaže da više ne postoje tzv. “lake” reprezentacije.

- Svi treniraju, svi imaju analitičare, nema tajni, nema niti jedne momčadi da se maksimalno ne pripremi za utakmicu. Davno su prošla imena o “indijancima” i “jazavcima” koji ništa ne znaju - kaže Ivković u uvodu.

Jasno jest da Hrvatsku vidi kao favorita...

- Normalno jest da smo favoriti. Ne samo protiv Armenije, nego i protiv svih u našoj skupini. Ako budemo imali isti pristup kao što smo ga imali na svakoj utakmici do sada u kvalifikacijama, bez obzira i na onaj Wales kad smo odigrali 1:1, a trebali smo im zabiti šest “komada”, onda vjerujem u naš trijumf protiv Armenaca. Ali, naravno, u nogometu je sve moguće, ne zabiješ iz pet-šest prilika, primiš neki bezvezni gol, unese se nervoza i eto problema. Kad otvoriš s golom, onda je sve lakše.

image

Tomislav Ivković

GORAN MEHKEK Cropix

Ivkoviću se posebno sviđa retorika izbornika Zlatka Dalića.

- Retorika Dalića se promijenila na način da svakome kaže što treba i kad treba, i to - javno! Definitivno je odlučio da ova godina bude “bez oprosta”, što znači da radi čistu selekciju za Europsko prvenstvo. Ima svoj cilj skupa sa senatorima koji je postavljen pred to natjecanje. Neka se igrači spreme na to, da bez obzira na ime i prezime, ako budu igrali slabije u klubu, teže će se plasirati na Euro. Dalić sad traži sitnice, što je fantastično za reprezentaciju kao što je Hrvatska. MI moramo raditi na sitnicama i na sitnim greškama. Pogotovo kad imamo mlađe igrače, poput recimo Šutala i Gvardiola. Dečki su vrhunski, ali moraju znati da se ne može igrati samo “na čisto”, da se ne može uvijek uzeti čista lopta, da se ponekad treba uklizati, udariti, staviti i lakat... Vjerujem da to oni i znaju. Zato je Dalić skrenuo pozornost na one dvije šanse Latvije, koje se mogu dogoditi, ali ne protiv reprezentacije kakva je Latvija.

Ivković zaključuje...

- Strahovito sam zadovoljan sa svime ovime što radi izbornik Dalić. Kad se radi o terenu, ali i izvan terena. To je sad neka druga muzika!

Linker
01. svibanj 2024 18:49