JOSE SALGUEIRO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
‘MAJKA JE ODUŠEVLJENA‘

‘Ja ne pratim rekorde, oni prate mene!‘ Cristiano Ronaldo nemogućim pothvatom ispisao nove stranice povijesti

Hvalisati i dičiti CR-a zvuči monotono i dosadno jer - podrazumijeva se
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. listopad 2023. 09:42

Prije Cristiana Ronalda reprezentacija Portugala osjetila je tri svjetska i tri europska prvenstva. U eri Cristiana Ronalda Portugal je odigrao pet svjetskih turnira, u petak izborio i šestu europsku smotru, jednom se okitio kontinentalnim zlatom i podigao pehar najmlađeg UEFA-inog natjecanja Lige nacija.

Nemoguće čini mogućim

Jednostavno, CR7 nemoguće stvari čini mogućima. Radi to impresivno, galantno i nezaustavljivo, prkoseći svim zakonima prirode, fizike, matematike, čega kod hoćete... I sve to već je znano i opjevano, hvalisati i dičiti Cristiana Ronalda zvuči monotono i dosadno jer - podrazumijeva se. Podrazumijeva se 20 i "kusur" godina, tijekom kojih smo valjda i prestali brojati rekorde jer toliko ih je porušio da više nemamo ni volje, ni tinte ni redaka.

- Rekordi? Ja ne pratim rekorde, rekordi prate mene. Naravno, ti maleni zapisi pružaju mi veliku motivaciju - s osmijehom na licu poručio je vlasnik najizvrsnije sedmice svijeta nakon što je Portugal s 3:2 porazio Slovačku i bookirao kartu za Njemačku tri kola prije kraja kvalifikacija, a Ronaldo je stigao do 125. i 126. pogotka reprezentativne karijere.

image

Cristiano Ronaldo

MIGUEL RIOPA Afp

Dakle, Cristiano Ronaldo šesti će put u karijeri zaigrati na kontinentalnoj smotri. Može ga spriječiti jedino ozljeda ili druga nenadana nesreća. Dospije li do Njemačke, a gotovo sigurno hoće, Portugalac će se po tko zna koji put upisati u legendu. U čitavoj povijesti samo je čuveni španjolski čuvar mreže Iker Casillas u pet navrata putovao na EP. Namjerno kažemo putovao, jer 2000. i 2016. nije zabilježio nijedan nastup. Do petice bi, prođe li sve u najboljem redu, moglo stići i još četiri aktualna igrača, ali jedini koji imaju realne šanse su naš Luka Modrić i portugalski rezervni vratar Rui Patricio. U teoriji bi to moglo poći za nogom još dvojici Navigatora, Joau Moutinhu i 40-godišnjem stoperu Pepeu, ali imena ovih veterana nisu se pojavila na posljednjoj listi izbornika Roberta Martineza.

Korak ispred svih

Naravno, CR7 i ovaj put korak je ispred svih, pa ima priliku još jednom zasjesti na tron Europe. Dosad je na EP-ovima upisao 25 nastupa, direktno sudjelovao u 23 pogotka, upisavši se u strijelce rekordnih 14, a u asistente 9 puta. Na dva različita prvenstva bio je najbolji strijelac, iako je titulu u oba slučaja morao dijeliti. Na prošloj smotri 2020. (2021.) s pet zgoditaka ostao je izjednačen s Čehom Patrickom Schickom, a 2012. (Poljska i Ukrajina) dijelio je vrh liste s Fernandom Torresom, Alanom Džagojevom i trojicom Marija - Mandžukićem, Gomezom i Balotellijem. Svi su postigli po tri pogotka.

- Uživam u svemu što sam ostvario, sretan sam i u klubu i u reprezentaciji. Nadam se da neću imati problema s ozljedama i da ću opet igrati i biti u finalu. Momčad igra jako dobro, pobijedili smo svaku utakmicu kvalifikacija, mislim da nikada nismo tako lako prošli ovu fazu natjecanja. Prije smo uvijek morali nešto kalkulirati, ali sada je bilo jednostavno - nastavio je Ronaldo, a potom prokomentirao i malu svečanost dodijele nagrade i dresa s brojem 200, koje je primio uoči susreta sa Slovačkom kao pohvalu i zahvalu za 200 nastupa pod nacionalnim grbom, a ostvario ih je još na gostovanju na Islandu u lipnju ove godine.

image

Cristiano Ronaldo

MIGUEL RIOPA Afp

- Majka je sada posebno oduševljena. Zaista nikada nisam mislio da ću dostići tu brojku. Sve je u malim koracima. Želim ponovo nastupiti već protiv Bosne i Hercegovine u ponedjeljak. Vidim da se dobro snalazimo u različitim sustavima, nadolazeće utakmice moramo iskoristiti za usavršavanje stroja.

Usavršeni stroj definitivno bi kotirao za jednog od favorita u Njemačkoj, pripao bi drugom redu reprezentacija s najvećim šansama, vjerojatno odmah nakon Francuske koju su 2016. porazili u finalu u Parizu. Sjećamo se da Ronaldo nije završio tu utakmicu, nakon duela s Dmitrijem Payetom u dva navrata je bolovao, ustao i opet pao. Snaga volje nije bila dovoljna, u 25. minuti napustio je travnjak. Zar će još jednu smotru završiti uplakan, pitali smo se, kao pred domaćom publikom 2004. protiv Grčke? Kolale su priče da su Francuzi namjerno ozlijedili Ronalda znajući da Portugalcima predstavlja "pola momčadi"...

Zaslužio trofej s Portugalom

Kako bilo, Ronaldo zaista jest završio uplakan, ali bile su to suze radosnice nakon 1:0 pobjede u produžecima. Čak i najveći "antironaldovac", a opravdano ili ne ima ih jako puno, mora priznati da je CR7 zaslužio reprezentativni trofej više od ijednog igrača svijeta. Zato što je nezasitan i nesalomljiv, zato što ne poznaje granice, zato što posjeduje navike kakve nisu viđene možda ni kod jednog sportaša svijeta.

image

Cristiano Ronaldo

MIGUEL RIOPA Afp

Jednog dana, a taj će stići brzo i označiti završetak veličanstvene nogometne ere, sigurno će i mnogi od tih "antironaldovaca" stegnuti u grlu i zajedno s brojnim kreatorima medijskog sadržaja zapitat će se jesu li trebali malo više uživati, a malo manje osporavati, malo manje forsirati priču o "nepravilnom" Ronaldu, kojeg u pravilu više vole stavljati u negativni nego pozitivni kontekst. Ali u većini slučajeva Ronaldo ih svojim dosezima ostavlja bez mnogo izbora...

- Možda me mrze jer sam previše dobar - davnih je dana zaključio.

No, dok taj tužni trenutak ne stigne, Ronaldo ima ponešto posla za obaviti. Dosad je na EP-ovima, izuzev onog koje je osvojio, redom ispadao u finalu, četvrtini finala, polufinalu i osmini. U Njemačku ide po novu potvrdu dugovječnosti, ali i s jednako snažnim ambicijama kao prije 19 godina, kada ga je dotukla Grčka. Samom pojavom ostvarit će novi uspjeh koji nitko nikada nije. I koji, vjerojatno, nitko nikada ni neće.

‘Volio bih igrati još pet godina, ali razišljam na kratke staze‘

Posljednjih dana i tjedana pojavile su se mnoge priče o produženju Ronaldova ugovora u Al Nassru. Brojni mediji svjetske popularnosti pisali su da je Portugalac zatražio Saudijce da mu produže rok ugovora s 2025. na 2027. godinu, da bi mogao konkurirati i za Svjetsko prvenstvo 2026. s domaćinstvom u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku. Ipak, sudeći po Ronaldovu obraćanju medijima nakon susreta sa Slovačkom, čini se da peterostruki vlasnik Zlatne lopte ne razmišlja tako daleko.

- Više si ne postavljam dugoročne ciljeve. Zašto? Zbog stvari koje su mi se dogodile u životu, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu. Sada mislim na kratke staze, iako bih volio igrati do 41. ili 42. godine. Kada moje tijelo počne reagirati na sve čemu je bilo podloženo, tada će stići pravo vrijeme - poručio je 38-godišnjak.

Pored pet europskih prvenstava i šestog na putu, Ronaldo je nastupio i na pet svjetskih smotri (2006. - 2022.), što je pošlo za rukom još samo Messiju, Matthäusu i Rafaelu Marquezu.

Linker
07. svibanj 2024 15:50