ANTE CIZMIC Cropix
NEZAPAMĆENA KAZNA

Je li vrijeme da HNS povuče najradikalniji potez? U hrvatskom nogometu još nije zabilježen takav slučaj

Vatreni bi zbog poteza tri neodgovorna navijača mogli igrati pred praznom Opus Arenom
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 14. rujan 2023. 08:25

Prvijenac hrvatske reprezentacije na osječkoj Opus Areni, kvalifikacijski ogled protiv Turske (12. listopada), mogao bi proteći na najtužniji način – pred praznim tribinama. Hrvatski nogometni savez, sa zebnjom očekuje UEFA-inu kaznu...

Naime, tijekom prošlotjedne utakmice s Latvijom, na tribinama riječkog stadiona pojavila se zastava (tzv. ustaški barjak), koja se nalazi na UEFA-inom popisu zabranjenih obilježja. Zanimljivo, u izvješću delegata utakmice nije bilo spomena o zastavi. Štoviše, delegat je konstatirao kako nije bilo nijednog incidenta (pirotehnike, neprimjerenog skandiranja ili zabranjenih transparenata).

No, UEFA je ipak pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, jer je u Nyon pristiglo dodatno izvješće od strane promatrača FARE-a (Football Against Racism in Europe).

- On je sredinom prvog poluvremena primijetio zastavu koja je imala ustaško obilježje. Tu smo zastavu zamijetili i mi iz službe sigurnosti. Prijavili smo slučaj zaštitarima, koji su dvije osobe, zajedno sa zastavom, izveli sa stadiona i predali policiji. Policija je pokrenula prekršajni postupak. Naknadno je utvrđeno da je na sceni bila i treća osoba, koja je unijela zastavu. Imamo još pet dana za očitovanje, HNS će dostaviti UEFA-i sve podatke koje je sakupio s utakmice. Radi se o najviše tri osobe, a na utakmici je bio 8.151 gledatelj. Takav je odnos bio na tribinama, a takav je i u hrvatskom društvu, radi se o promilima izgrednika. Hrvatski nogomet ni reprezentacija ni društvo ne trebaju biti talac takvih pojedinaca. HNS će podnijeti tužbu protiv te trojice za nadoknadu štete i narušavanje časti te ugleda – kazao je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u, Jurica Jurjević.

Valja primijetiti da je HNS, prije utakmice u Rijeci, naglašeno upozoravao sve potencijalne kupce ulaznica da se nalazi pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija u Nizozemskoj. Prema dosadašnjoj praksi disciplinskih organa UEFA-e, poprilično je izvjesno da HNS-u predstoji kazna igranja domaće utakmice bez publike.

Izjavu dužnosnika HNS-a Jurjevića mnogi će popratiti riječju: konačno! Naime, u borbi protiv huliganizma i neprimjerenog ponašanja navijača mnogi nogometni savezi posežu za mehanzmima, kojima se nastoje zaštititi od štetnog djelovanja (uglavnom, manjeg dijela) "tifosa".

Budući da su danas svi uljuđeniji europski stadioni premreženi video-kamerama svaki se incident praktički može zabilježiti, a njegovi inicijatori – identificirati. Stoga savezi, ali i klubovi, nerijetko navijačima priječe ulaz na stadion višegodišnjim kaznama.

Za one najteže slučajeve predviđena je i najbrutalnija sankcija: doživotna zabrana ulaska na stadion!

Također, za slučajeve poput riječkog, organizatori utakmice bespogovorno pokreću sudske procese za nadoknadu štete. U hrvatskom nogometu nije zabilježen nijedan takav slučaj premda je još pokojni predsjednik HNS-a Vlatko Marković prijetio kako će – tužiti navijače!

Hoće li HNS to učiniti sada? Potencijalni odštetni zahtjev u sudskom postupku lako je izračunati. Prosječna cijena ulaznica je 25 eura, a Opus Arena zaprima 13.000 ljudi...

Na Opus Areni samo djeca?

Ako Hrvatska bude kažnjena da na utakmici s Turskom u Osijeku ne smiju biti gledatelji, zbog ustaške zastave u Rijeci, HNS će tražiti da na njoj budu barem djeca.

Slično se već događalo, posljednje u Beogradu na ogledu Srbija - Mađarska, kojem su nazočila samo djeca od 7 od 14 godina. Na petnaest njih došao je jedan punoljetan voditelj... (da)

Linker
28. travanj 2024 12:12