TOM DUBRAVEC Cropix
STRUČNA ANALIZA

‘Jednog Vatrenog treba maksimalno iskoristiti, Brekala ne smijemo kritizirati, a vidi se i tko strašno nedostaje‘

‘Na njega bih sigurno računao, kao i na Brunu Petkovića da je u ostao u Dalićevom kadru‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 15. listopad 2023. 10:16

Nakon što su odrađene i posljednje analize utakmice s Turskom, a igra Dalićevih odabranika secirana do najsitnijih detalja, zastor nad Pampasom konačno je u potpunosti spušten, te je na rasporedu sljedeći čin kvalifikacija za Europsko prvenstvo. On će biti uprizoren 1730 kilometara sjeverozapadnije, na daskama Gradskog stadona u Cardiffu, gdje će "vatreni" tražiti prliku za iskupljenjem protiv dobro poznatog protivnika - reprezentacije Walesa. Tim povodom razgovarali smo s dvojicom hrvatskih trenera Zoranom Vulićem i Nikolom Jurčevićem...

- Kako smo završili utakmicu s Turskom, tako bismo trebali početi protiv Walesa, u tom sastavu i s takvim pristupom. Smatram da bi Lovru Majera trebalo maksimalno iskoristiti, on je jedan polivalentan igrač koji može igrati u sredini, a može puno toga donijeti i preko krila, ima dobru lijevu nogu. Na njega bih sigurno računao, kao i na Brunu Petkovića da je u ostao u Dalićevom kadru, ali nažalost zbog ozljede nije mogao - rekao je Vulić u uvodnom dijelu razgovora za Jutarnji list, pa nastavio govoriti o ofenzivnoj liniji "vatrenih":

image

Zoran Vulić

TOM DUBRAVEC Cropix

- Ne smijemo kritizirati Brekala koji je nakon dugo vremena dobio priliku zaigrati za reprezentaciju. Ne možemo teret poraza protiv Turske svaljivati na njega i Musu. Najiskusniji igrači uvijek moraju izvući utakmicu, kao što su i do sada izvlačili. Ivan Perišić nam strašno fali, sada vidimo koliki je bio njegov značaj u posljednjih 10-12 godina. Nije lako kada izgubite takvog igrača jer on donosi puno toga, i u igri prema naprijed, i u igri prema nazad, a uz to je i jedan od vođa naše reprezentacije.

Možemo im "sakriti" loptu

Nekadašnji pomoćnik Otta Barića na klupi nacionalne selekcije (2002.-2004.) osvrnuo se i na situaciju u defenzivnoj liniji, koja je također, bila na udaru javnosti nakon poraza od Turske.

- Ne trebamo sumnjati u ove mladiće i kritizirati, primjerice, Šutala, Stanišića ili Barišića. U fazi obrane smo napravili tihu smjenu generacije, a normalno je da će se to s vremenom dogoditi i na sredini terena, kao i u napadu kada odu naši stožerni igrači. Ne smijemo olako kritizirati na temelju jednog poluvremena, sve je u našim rukama, mi možemo pobijediti svakoga, pa tako i Wales u gostima. Do sada smo radili kvalitetno i ne trebamo sumnjati da će tako biti i ubuduće, moramo dati podršku i vjerovati ovim momcima koji su nam puno puta donijeli radost. Vjerujem da će i dalje biti tako - rekao je Zoran Vulić, pa istaknuo koja je, po njegovom mišljenju, fomula za sva tri boda u večerašnjoj utakmici u Cardiffu.

- Moramo se nametnuti na terenu. Ako naša tri stožerna igrača u sredini budu na svojoj uobičajenoj razini, potpomognuti Majerom, pa i i Pašalićem, koji također može napraviti puno problema Walesu, mi se onda možemo nositi sa svakim. Moramo učiniti sve da utakmicu odvedemo u naše vode, u visoki posjed, i pokušamo napasti po bokovima, pa preko Muse, ili tko već bude igrao u špici, dođemo i do gola. Kad povedemo, možemo im "sakriti" loptu budući da nam u ovoj utakmici odgovara bilo kakav pozitivan rezultat - istaknuo je.

Jurčević je, s druge strane, također stavio naglasak na ulogu našeg veznog reda.

- Dalić nema puno manevarskog prostora, vjerojatno će osvježiti momčad s dva-tri nova igrača, ali presudno je da naši vezni igrači preuzmu konce igre kao puno puta do sada. U utakmicu moramo ući koncentrirani i motivirani, realno smo kvalitetniji od Walesa i ne vjerujem da možemo dva puta zaredom podbaciti i zakomplicirati si situaciju u skupni. Optimist sam, vjerujem da je ono protiv Turske bio samo loš dan - poručio je nekadašnji pomoćnik Slavena Bilića na klupi "vatrenih" (2006.-2012.), danas izbornik Libanona...

image

Nikola Jurčević

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
01. svibanj 2024 02:30