Ante Čizmić/Cropix
ULTIMATIVNI CILJ

Još jedna večer za povijest: Ovo su tri faktora koja bi morala odvesti Hrvatsku na Euro

Kvaliteta je značajno na strani Hrvatske. S obzirom na ulog, ne dvojimo da će pristup biti maksimalan
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. studeni 2023. 16:23

U najavnoj analizi gostovanja u Rigi napisali smo da je svaki dojam sporedan, a jedinu važnost imaju tri boda! Maksimalnim pristupom, odgovornom igrom, Vatreni su protiv Latvije ostvarili i više. Ne samo da su uzeli tri imperativno važna boda, nego su ostavili i vrlo dobar dojam u igri, osnažili samopouzdanje i olakšali si put do Njemačke.

U najavnoj analizi domaćinstva Armeniji gotovo da bi se moglo sve kopirati, uz bitnu razliku da epilog koji se priželjkuje, a to su tri boda, ujedno znače i ostvarenje cilja, direktan plasman na Euro. Sama ta činjenica, poznavajući mentalitet ove reprezentacije, bit će više nego dovoljan motivacijski faktor da Hrvatska pruži svoje maksimalno izdanje. Kada uzmemo u obzir da je Hrvatska 10. selekcija FIFA-rejtinga, dok je Armenija na 95. mjestu, da Vatreni imaju tržišnu vrijednost 310 milijuna a gosti gotovo deseterostruko manje (35), logično je očekivati kako će taj maksimum biti prevaga.

Dvije "utješne opcije"

Nogomet je, naravno, nepredvidiv i da bi se ostvarile teorijske pretpostavke nužno je da se ispune praktične postavke. To su, između ostalog, provedba strateški određene pripreme, puna ozbiljnost tijekom igre (taktička disciplina), kompaktnost i kolektivni pristup te strpljenje. Točno ono što su Vatreni pokazali u ledenoj Rigi, na neravnom terenu, što je otežavanje posla tehnički kvalitetnijoj momčadi.

Armenija je bolja reprezentacija od Latvije. Ona je ostvarila važne rezultatske dosege u ovoj grupi za sebe, nedovoljne za EURO iskorak, ali ohrabrujuće za perspektivu. Povrh toga Armenija je dala važan doprinos da je Hrvatska na korak do EURA. Ona je dobila Wales u Cardiffu (4:2), oduzela je dva boda Turskoj (1:1), ali nadasve važno, zaustavila je u subotu Wales remijem, koji je Otočanima ravan porazu.

Armenija dakle ima određenu kvalitetu koja mora držati budnim Vatrene u svakom trenutku maksimirskog dvoboja, ali ne treba zbog toga gubiti energiju na strahu od kiksa. Hrvatska je bitno jača, bitno motiviranija, domaćin je, a ima i dvije "utješne opcije".

Defenzivni čvrsti blok

Jedna sugerira da joj se čak u slučaju poraza ili remija može ostvariti direktan plasman ako Turska ne izgubi u Walesu. Druga opcija je doigravanje u ožujku. Dakle, dva jockera koji vjerojatno neće trebati, ali dobro je da postoje kao doza smirenijeg pristupa nadigravanju na Maksimiru. Tamo se goste očekuje u 5-4-1, što je Oleksandar Petrakov, Ukrajinac na klupi Armenije od početka godine, koristio u 7 od 8 nastupa. Samo je protiv Velšana igrao u 433 jer je htio napasti da bi pobjedom zadržao šansu za put u Njemačku.

Svaki otvoreniji taktički pristup protiv Hrvatske u Zagrebu bila bi usluga Daliću i Vatrenima, zato očekujemo Armeniju u defenzivnom čvrstom bloku, s opcijom brze tranzicije. Više manje deja vu utakmice u Erevanu gdje su Vatreni dobili "samo" 1:0, ali gdje je veća pobjeda izostala samo zbog izvanrednih obrana golmana im Čančarevića.

Armenija zaslužuje veliki respekt zbog svega, ali Vatreni su ti koji odlučuju kakva će atmosfera biti nakon utakmice...

3 FAKTORA PREVAGE

VATRENI STAV

Tehnički gledano Hrvatska je viša kategorija kvalitete za Armeniju. Ona može parirati u fizičkom smislu, ali Vatreni su u svim ostalim parametrima druga razina. Ukoliko budu imali stav kao u Rigi, to će donijeti prevagu.

KOMPAKTNOST FORMACIJE

Trebaju valjda biti "u strahu" da bi reagirali taktički fokusirano. Protiv Latvije je u tom smislu discipline i plitke formacije Hrvatska bila u pravom elementu. Zato je jednostavno korigirala pojedinačne propuste i stezala obruč oko suparnika.

ENERGIJA NOVAKA

Najjača snaga su Vatrenih aktualni senatori i iskusniji reprezentativci. No, kada se dogode novaci koji odmah odaju iznimnu energiju, kao Marco Pašalić, Baturina, to uvijek potiče adrenalin cijelom taboru.

Linker
28. travanj 2024 03:08