Bruno Petković

 DAMIR KRAJAC Cropix
SLAGANJE ZA NJEMAČKU

Kako bi Vatreni mogli izgledati na Euru: Dalić u napadu ima slatke brige, ali sada se otvorilo jedno pitanje

Joško ulijeva povjerenja više nego drugi stoperi, a uz njega mogu igrati još dvojica
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 01. lipanj 2024. 09:54

Dva tjedna nas dijele od početka Eura u Njemačkoj, a sukladno tome, nacionalnim pijedestalom zagospodarilo je pitanje sastava u kojem će "vatreni" zaigrati na prvenstvu. Tim pitanjem izbornik Zlatko Dalić bavi se već mjesecima, te je, skenirajući nastupe igrača u klubovima, skicirao konture svoje udarne jedanaestorke, a posljednje će brojke u kadrovski sudoku vjerojatno upisati u miru sobe hotela Mark Brandenburg (Neuruppin) - neposredno prije utakmica.

U hrvatskom javnom prostoru, tradicionalno, "lome se koplja" oko pozicije napadača. Još ne tako davno, dominirao je narativ o "problemu" s reprezentativnim napadačima, a danas su, nakon eksplozije izazvane ovosezonskim izvedbama Ante Budimira, Brune Petkovića i Andreja Kramarića, od tog i takvog narativa ostale tek sitne krhotine.

Budimir je u Osasuninom dresu odigrao sezonu života, a njegovu kandidaturu za prvu reprezentativnu špicu krase impresivne reference u vidu 17 pogodaka (i dvije asistencije) u La Ligi, koje ga svrstavaju na peto mjesto najučinkovitijih igrača španjolskog prvenstva (iza Dovbika, Sorlotha, Lewandowskog i Bellinghama) u recentnoj kampanji. Jednom je, također, zatresao suparničku mrežu i u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Vrlo snažne argumente u rukavu ima i Kramarić, koji je za Hoffenheim isporučio 15 pogodaka (i šest asistencija) u Bundesligi, te još dva u njemačkom kupu. Kramarićevim predizbornim spotom dominira "hat trick" koji je zabio Bayernu u posljednjem bundesligaškom kolu, dok Petkovićev ovosezonski "highlight" prikazuje pogodak Rijeci u 33. kolu HNL-a, kada je majstorijom iz slobodnog udarca praktično riješio pitanje hrvatskog prvaka. "Plavi devet" ukupno je za Dinamo u svim natjecanjima minule sezone zabio 18 pogodaka.

Izbor ovisi i o suparniku

Sva tri navedena hrvatska napadača, dakle, kampanje u klubovima završili su na vrlo uvjerljiv način. Ono što, nadalje, treba uzeti u obzir, njihovi su igrački profili i navike. Budimir predstavlja klasičnog egzekutora, čiji je primarni djelokrug suparnički kazneni prostor, a Petković tehnički potkovanijeg napadača, koji, osim gola, gleda i prema suigračima kojima bi mogao "podvaliti" loptu.

Kramarić je, također, tehnički moćan napadač kvalitetnog driblinga, koji se često spušta po loptu i traži loptu u međuprostorima. U Hoffenheimu igra kao ofenzivni vezni, dok ga Dalić u reprezentaciji nerijetko koristi na poziciji polušpice, odnosno desnog krila. Kome, dakle, dati prednost? Pitali smo to domaće nogometne stručnjake, Milu Petkovića i Zorana Vulića.

- Ako budemo igrali u sustavu 4-2-3-1, onda bih prednost dao Petkoviću i inzistirao da igra više u dubinu nego inače, a ako sustav bude, primjerice, 4-4-2, onda mogu igrati i Budimir i Petković, te se izmjenjivati na poziciji špice - rekao je za Jutarnji list Mile Petković, dok je Zoran Vulić istaknuo sljedeće:

- Izbor prvog napadača ovisi o suparniku koji ponekad diktira hoće li vam igrati, primjerice, brži napadač, sporiji, onaj koji bolje igra leđima ili ima dobar zadnji pas. U našem slučaju, o suparnicima ovisit će hoćemo li igrati s pravom devetkom, što je Budimir, ili ići na varijantu nekakve lažne devetke, gdje se nameću Petković ili Kramarić. Treba vidjeti u kojem ćemo sustavu igrati, a znamo i da će, vjerojatno, Španjolska imati dominaciju, premda smo već pokazali da možemo igrati s njima. Na posljednjem Euru ispostavilo se da je uvođenje bržih i hitrijih igrača bio pun pogodak, s obzirom na to da smo s njima stigli do izjednačenja i produžetaka. Sada bih ponovno dao prednost bržem napadaču, a tko je taj, to će najbolje znati procijeniti izbornik.

Pored pozicije centralnog napadača, upitan je i stoperski par. Izbornik je, naime, najavio kako će Joška Gvardiola koristiti na lijevom beku (što igra i u Manchester Cityju), a samim time, otvorilo se pitanje stoperskog para koji će gospodariti hrvatskom obranom. Kao prve opcije naziru se Josip Šutalo i Martin Erlić, koji su ranije već dokazali kako se na njih može ozbiljno računati, ali iza kojih, istodobno, nisu baš bajne klupske sezone.

Turbulentne sezone

Šutalov Ajax jednu od najturbulentnijih kampanja novije povijesti završio je kao petoplasirana momčad Eredivisie, uz 61 primljeni pogodak, osjetno više nego ijedan drugi klub među prvih deset na ljestvici. Erlićev Sassuolo, pak, ispao je iz Serie A. Kao eventualne alternative nude se 35-godišnji Domagoj Vida (AEK) i Marin Pongračić, koji je odigrao solidnu sezonu u Lecceu.

- Uvažavajući iskustvo svih igrača, prednost bih uvijek dao mlađima, s time da ne bih odustao od Gvardiola kao stopera. Priču s lijevim bekom trebamo zatvoriti, i imamo sreću da Gvardiol može igrati na toj poziciji, ali osobno bih kao stoperski par izabrao Gvardiola i Erlića - rekao je Petković.

Vulić, također, priželjkuje najskupljeg braniča svijeta na poziciji stopera, no on ga, za razliku od Petkovića, ne bi upario s Erlićem.

- Ako moramo koristiti Gvardiola lijevo, što će mu vjerojatno najviše i odgovarati, jer je cijelu sezonu igrao na toj poziciji, onda bih prednost dao Šutalu i Erliću. Ne možemo reći da su uigrani jer je teško biti uigran kad odigraš četiri utakmice zajedno u godinu dana, ali bolje se poznaju nego, primjerice, Vida i Pongračić. Nameće se da bi oni trebali biti stoperski par, ali meni bi osobno bilo najdraže kada bi taj tandem bili Šutalo i Gvardiol, oni mi najviše ulijevaju povjerenje - zaključio je.

Linker
01. lipanj 2024 09:54