Ekipa Walesa

 Phil Bryan/shutterstock Editorial/profimedia
BIRANIM RIJEČIMA

Kapetan Walesa nahvalio Vatrene: ‘I sa svim ozljedama su tako dobri. Modrić? Mladići, nemojte ga se bojati‘

Izbornik Robert Page poručio je da nije zabrinut što mu se najavljuje ‘giljotina‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2023. 17:16

Wales danas nema glamour kakav ga je karakterizirao prije četiri godine kad smo prvi put posjetili The Vale Resort u Hensolu, njihovom kampu dvadesetak kilometara udaljenom od Cardiffa. Robe Page tada je bio jedan od članova pratećeg ansambla duboko u sjeni čuvenog Ryana Giggsa kojeg su izborničkog posla koštale ljudske slabosti, a pogledi novinar bili su usmjereni na Garetha Balea, najveću zvijezdu Zmajeva...

Kamp u Hensolu nije se gotovo nimalo promijenio, treninge reprezentacije i dalje prate ovce s brda u svojim formacijama pokraj šumica koje nadvijaju nekad rudarski kraj, danas meku golfera i ljubitelja gina.

Wales i Hrvatske u Cardiffu su tada igrale za Euro na kojem su nastupile obje reprezentacije, sada su Velšanima nužne sve tri pobjede do kraja skupine D, među njima i nedjeljna s Hrvatskom te nemaju milosti prema izborniku.

image

Robert Page

TOM DUBRAVEC Cropix

Rob Page izašao je pred novinare na press konferenciju razvučenog smiješka od uha do uha, kao da je čuo najsretniju vijest, a samo dan ranije izvršni direktor FAW-a Noel Mooney zaprijetio mu je otkazom ako ne izbori kontinentalnu završnicu u Njemačkoj. Njegove riječi kako "više ne mogu gubiti utakmice", te da su "zacrtali plasman među prva dva u skupini i odlazak na Euro jer navikli su na takve standarde i ne mogu untrag, pa će Pageov posao biti podvrgnut reviziji" snažno sugeriraju da će u studenom ostati bez posla ne matira li Vatrene. Za tada je najavljeno podvlačenje crte.

- Apsolutno sam dobro raspoložen. Zašto ne bih bio? S Gibraltarom smo u prijateljskoj utakmici napravili odličan posao i sjajno najavili Hrvatsku. Mooneyeva izjava? Ne raspravljam sa šefovima, neću odgovarati na špekulacije, moj fokus je na Euru, kao što je prethodno bio na Svjetskom prvenstvu na kojem smo igrali. U međuvremenu smo izgubili neke igrače kao što je bio Bale, uključili smo mlade, gledao sam U-21 reprezentaciju dan ranije koja je igrala jako dobro u Pragu - govorio je Page pa na pitanje je li frustriran da uoči presudnog dvoboja nema podršku nego sumnje, čak i najave "giljotine"?

- Nisam frustriran, ali tražim više respekta. Ne radim velike planove za budućnost, trudim se činiti stvari najbolje kako znam...

No, teško je vjerovati da ga ne peče jer od njega se traži da baci na koljena svjetsku broncu, Armeniju i Tursku za kraj.

- Osjećam se frustrirano jedino koliko imamo bodova i što moramo dobiti se do kraja za prolaz. Ekipa je iza mene, stožer također, u momčadi vlada zajedništvo. Istina je da smo u lipnju izgubili od Armenije i od Turske, ali zar Turska nije svladala Hrvatsku? Nikoga danas nije lako pobijediti.

image

Robert Page

TOM DUBRAVEC Cropix

Page, čovjek s bogatim igračkim iskustvom koji je doveo reprezentaciju do Katara nastojao je ostaviti dojam staloženog frajera koji se ne zamara što će biti na kraju kvalifikacija, nego misli samo na danas i na Hrvatsku. Pritom je pun samopouzdanje da će izaći kao pobjednik.

- Nisam nimalo zabrinut, a jasno je da nam trebaju bodovi. U nogometu nema velikih iznenađenje, pa to nije ni što je Hrvatska izgubila od Turske. Fokusirano smo samo na jedno – tri boda u nedjelju. Idemo po njih.

U čemu traži šansu?

- Svi znamo za Luku Modrića i kakva je njegova klasa, nije tajna da Hrvati imaju vezni red kakav možda nema nitko, da su to trojica igrača svjetske kvalitete. No, niti oni, kao ni mi, nisu kompletni, nedostaju im tri-četiri nogometaša u napadu, a vidim da im obrana nije bila prava, da je igrala slabije nego inače. Jaki su u pasu, svjesni smo da će to biti teška utakmica.

Očekuje veliku podršku s tribina...

- Jako nam je bitna. Rekao sam već da je atmosferu na Cardiff City stadionu čudesna, fantastično je što ćemo ponovno imati takav vjetar u leđa. Vrlo sam pozitivan, od rujna igramo kvalitetno, nismo dobili gol posljednja tri nastupa, bili smo disciplinirani, želim to vidjeti s Hrvatskom. Volio bih da ponovno ne primimo pogodak. Moja je poruka navijačima – budite uz momčad sto posto, kao i uvijek. Samopouzdanje nam je sada veće, moramo biti organizirani, ali treba nam i sreće, štete što neki igrači nemaju veću minutažu u klubu, no to je različito, kako kod koga. Jedino o čemu razmišljam je maksimalan učinak.

image

Robert Page

TOM DUBRAVEC Cropix

Druženje s medijima Velšani ovaj put nisu imali u hotelu u kojem borave, kao prije četiri godine nego u golferskom klubu. Nakon izbornika stigao je kapetan Ben Davies, branič Tottenhama koji je vrpcu preuzeo od odsutnog Aarona Ramseya. Dao je podršku šefu. Na pitanje je li iznenađen porukom iz Saveza, kazao je:

- Nisam iznenađen, to je nogomet. Nisam ni zabrinut jer imamo odličnog izbornika i stožer, vrlo smo složna ekipa, sve je pod kontrolom. Djelujemo zajedno i vjerujemo u uspjeh. Igramo veliku utakmicu i o tome trebamo pričati. Jako sam sretan što igram za Wales tako velike susreta i što smo bili na najvećim natjecanjima. Uživamo. Izbornik ima našu lojalnost i potporu.

Hvalio je Hrvatsku.

- Koliko joj god igrača nedostaje ima kvalitetu. Tri su pobjede naš cilj, ali to su tri velike utakmice, prva s Hrvatskom koja je i dalje momčad svjetske klase. Imamo veliki respekt, ali vjerujemo u dobar rezultat.

Na pitanje kako će njihovi mladići protiv Modrića, kazao je:

- Neka igraju bez straha, iza njih smo kao kolege, treneri, svi, neka igraju sa samopouzdanjem, nismo na terenu individualci nego kolektiv. Kad je teško zajedno smo, to smo mi – momčad!

Velški novinari najavili su kao suprotnost njihova 19-godišnjeg veznjaka Jordana Jamesa iz Birminghama i Modrića. Na to je Davies kazao:

- Siguran sam da će Jordan dati najbolje od sebe, ali ništa neće moći sam. Svi moramo igrati. Hrvatska nema samo Modrića, zajedno s Kovačićem i Brozovićem čini trojac svjetskih klasa. To da moraju dobiti potporu vrijedi i za napadače, pogotovo Kieffera Moorea.

Linker
03. svibanj 2024 08:44