Matjaž Kek

 JURE MAKOVEC Afp
USPJEH ZA POVIJEST

Kek puca od ponosa: ‘Označili su nas kao luzere, a sada sam rekorder! Hvala što ste me pustili na miru‘

‘Nacija je danas ponovno disala kao jedno, to je najljepše što se može dogoditi‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. studeni 2023. 10:59

Slovenija se u utorak ujutro budi kao sigurni sudionik Europskog prvenstva u Njemačkoj. Nema ljepše vijesti za naše susjede, koji posljednju veliku smotru pamte iz 2010., odnosno Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Što se, pak, europskih prvenstava tiče, Slovenci su čekali 23 godine, da bi Ljubljana "gorjela" do dugo u noć. Matjaž Kek odveo je naciju na Euro, jučerašnja 2:1 pobjeda nad Kazahstanom riješila je sve dvojbe. Bio je dovoljan i bod, no Benjamin Šeško (41. - 11m) i Benjamin Verbič (86.) osigurali su Slovencima pun plijen.

image

Benjamin Šeško

JURE MAKOVEC Afp

Nakon pjesme i plesa u svlačionici, nogometaši su se zaputili prema fan zoni. Šeško je ukrao pozornost s bocom pive i zamjetnim plesnim pokretima, a navijači su nagradili svoju glavnu zvijezdu skandiranjem "Šeško is on fire". Putem društvenih mreža, čestitao im je i Luka Dončić.

Posebno emotivan bio je Kek, koji je poslije susreta "pucao" od ponosa.

- Sretni smo, sretni i ponosni. Mislim da je ovo zasluženo. Hvala Sloveniji na ovoj nevjerojatno pozitivnoj energiji posljednjih mjeseci. Vrijedilo je za ovu generaciju, koja je gotovo označena kao "luzer". Vratili su vjeru u slovenski nogomet - rekao je izbornik na konferenciji za medije, koja je dobrano kasnila budući da su Kek i igrači dugo slavili s navijačima na travnjaku.

- Cilj je bio jasan od prve utakmice. Uvjeren sam da će ovaj uspjeh dati novi poticaj slovenskom nogometu. Hvala dečkima, hvala mom stožeru i upravi Slovenskog nogometnog saveza što je vjerovala u nas. Što me ostavila na miru pet godina, mislim da sam po tome sada rekorder u Sloveniji. Nacija je danas ponovno disala kao jedno, to je najljepše što se može dogoditi. Oduševljeni su što su nogometaši dali svoj dio uspjesima slovenskog sporta - podvukao je Kek.

image

Slavlje Slovenaca

JURE MAKOVEC Afp

I zaista jest rekorder. Nitko na izborničkoj klupi Slovenije nije sjedio pet godina. Najduži angažman jednog slovenskog izbornika dosad trajao je nešto duže od četiri i pol godine, od siječnja 2007. do listopada 2011. Bio je to - Matjaž Kek, koji će se zatim zaputiti u Al-Ittihad, a kasnije u Rijeku, da bi u drugom slovenskom mandatu nadmašio samog sebe.

Linker
05. svibanj 2024 07:05