Luka Modrić

 GORAN MEHKEK Cropix
ZNAKOVITA PORUKA

Kontroverzni predsjednik prije smjene poželio Vatrene: ‘Modrić je kod nas prvorazredna legenda‘

Modrić se prodao u Real nakon utakmice u Gdanjsku, od tada su ti dvoboji postali europski klasik
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. prosinac 2023. 10:05

Znači, ovo bilježimo kao remi i sljedeće godine na Euru nastavljamo gdje smo večeras stali?, presreo sam predsjednika Španjolskog nogometnog saveza pod tribinom De Kuijpa sat vremena nakon finala Lige nacija. Nadam se da ste u pravu, jer to ne mogu biti loše utakmice čak niti kada završe 0-0, nasmijao se srdačni Luis Rubiales.

Dok preslušavam audio zapis tog blic intervjua s nogu, pred očima osvježavam sliku čovjeka koji s dubokim respektom govori o Dalićevoj i Modrićevoj momčadi. "Nevjerojatna je Hrvatska, kakvo lavlje srce imaju vaši igrači, veliki znalci i još veći borci, a tek vaši navijači", reći će sredinom lipnja u Rotterdamu šef RFEF-a. "O Modriću bismo mogli do sutra, on je kod nas u Španjolskoj puno više od igrača, prvorazredna legenda", podcrtat će te lipanjske večeri u stanci između dva čestitarska zagrljaja sa suradnicima.

Previše čestitanja u bizarnom nastavku ljetne trijumfalne koračnice Rubialesa je koštalo fotelje. Dva mjeseca nakon Rotterdama španjolske su nogometašice osvojile naslov svjetskih prvakinja, a 46-godišnjak je prilikom dodjele medalja otpustio kočnice kao da je na partyju: ceremoniju je začinio srdačnim poljupcem u usta Jennifer Hermoso.

Čačićev kombinirani sastav

Sljedećeg dana zakotrljala se kampanja za smjenu, Rubialesu za zalijepili na leđa etiketu nogometnog Harveya Weinsteina i morao je isprazniti ured.

Do novog predsjednikovog susreta s hrvatskim novinarima neće doći tako brzo, ali Hrvatska i Španjolska su prema Rubialesovoj želji upravo za sljedeće ljeto zakazale utakmicu koja prerasta u moderni klasik europskog nogometa. Osim one koride u Elcheu (0-6) u koju su ‘vatreni‘ utrčali mamurni od finala SP-a u Rusiji, redovito su to bile tijesne i napete utakmice.

image

"Kobni" poljubac Luisa Rubialesa

FRANCK FIFE Afp

Bilićeva momčad je na Euru 2012 držala ‘La Roju‘ na konopcima i izgubila golom u posljednjoj minuti, kada je sve karte bacila u napad. Ante Čačić je četiri godine poslije u Bordeauxu elegantno matirao Španjolce s kombiniranim sastavom (Jedvaj, Rog, N. Kalinić), bez Modrića u kadru. Dalić je za šest godina mandata upisao sva tri znaka protiv velikog suparnika: poraz u Elcheu, remi u Rotterdamu koji su Španjolci pretvorili u pobjedu raspucavanjem 11-esteraca, ali i pobjedu u Zagrebu (3-2) kada je Tin Jedvaj odigrao meč karijere za nacionalnu momčad.

Usprkos iskustvu rezultatske klackalice, dan nakon ždrijeba u Hamburgu bookmakeri po staroj navici u prvi red favorita guraju velesile, dok Hrvatsku u čiju su kolekciju sletjele medalje sa SP-a i iz Ligne nacija spuštaju tek u prvi red ‘dark horse‘ ladice. Španjolci su tako prema procjeni kladionica četvrti favoriti turnira (iza Engleske, Francuske i Njemačke), na istoj ljestvici Italija je zauzela 7. mjesto, a Hrvatska se s tečajem 40 ugnijezdila tri mjesta iza ‘azzurra‘ u sendviču između Danske i Turske.

Prkošenje biologiji

U Poljskoj 2012. Hrvatska je zaglavila u skupini sa Španjolcima i Talijanima, pa se kao najveći domet na tom natjecanju pamti - Modrićev transfer u Real Madrid. Odgledavši uživo meč sa Španjolskom - koja će otići do kraja i upotpuniti kolekciju trećim uzastopnim zlatom s velikih natjecanja - Jose Mourinho je presjekao. "Definitivno kupujemo", poručio je tada Florentinu Perezu.

image

Detalj s utakmice Hrvatske i Španjolske na Parkenu 2021.

STUART FRANKLIN Afp

Dvanaest godina kasnije Modrić na svoj peti Euro stiže kao T-Rex među dinosaurima, nogometaš koji u 39. godini ulijeva strah u kosti suparnicima dok juri za trofejima. Svi španjolski i talijanski protagonisti iz tog doba u međuvremenu su se oprostili od nacionalnih momčadi, dok ‘vatreni‘ prkose biologiji te u veteranima Modriću i Perišiću (u kadru i Vida) vide nosive stupove svlačionice. Španjolci su se u zadnjih desetak godina umorili od tika-take i s izbornikom de la Fuenteom pokušavaju igrati okomitije i brže. Italija je zagonetka: velika liga ne proizvodi dovoljno klasnih igrača zbog čega su ‘azzurri‘ dvaput uzastopce propustili završnice SP-a, a niti ulaznicu za Euro 2024 nisu izvadili glatko.

U skupini su ostali debelo iza Engleza, a neizvjesnost oko plasmana u Njemačku trajala je do zadnje sekunde dvoboja s Ukrajinom (0-0). Albanija je upitnik: sa Sylvinhom, nekadašnjom zvijezdom Arsenala i Barcelone, za kormilom ‘orlovi‘ su proletjeli skupinom pored Čeha i Moldavaca, ali njima je ovo ipak nagrada. Mediji su skupinu B prepoznali kao skupinu smrti, jer imidž i posljednji uspjesi reprezentacija tako sugeriraju, ali prvi dojam može prevariti jer u skupinama C (Engleska, Danska, Srbija, Slovenija) ili D (Francuska, Austrija, Nizozemska i jedan dobitnik play-offa) posijano je barem jednako, ako ne i više nagaznih mina.

Linker
19. svibanj 2024 11:20