Igrači reprezentacije Hrvatske

 Mb Media Solutions/alamy/alamy/profimedia
VATRENI ODSJAJ

Kramarić briljirao na presici: ‘Dajte ovo u školske lektire, ima poučnih citata od šefa i Luke‘

Danas je HNS predstavio knjigu autora Marka Cvijanovića posvećenu SP-u u Kataru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. svibanj 2024. 19:26

HNS je predstavio knjigu Vatreni odsjaj autora Marka Cvijanovića koja je posvećena Svjetskom prvenstvu u Kataru uz dodatak Lige nacija i osvojenog turnira u Egiptu, garnirana fotografijama Drage Sopte. Osim autorovih priča, u njoj govore izbornik Zlatko Dalić i reprezentativci...

- Zahvaljujem šefu Zlatku Daliću što je pristao otvoriti dušu, te posebno kapetanu Luki Modriću koji je u prvom licu napisao jednu priču i prenio svoje osjećaje iz Katara te iz Lige nacija, kao i svim reprezentativcima što su bili kooperativni u stvaranu knjige. Koncepcijski je ista kao knjiga Ljeto najljepših snova nakon Rusije, no nju sam pisao kao novinar, a ova je nastala nakon što sam bio mali dio reprezentacije tih veličanstvenih dana i mogao sam na sasvim drugačiji način prikazati što se događalo. Zato je ova knjiga unikatnija i ekskluzivnija - kazao je Cvijanović i dodao:

- Igrači su se otvorili do najsitnijih detalja.

Na promociji su govorili predsjednik HNS-a Marijan Kustić, izbornik Zlatko Dalić te vatreni asovi Dominik Livaković, Bruno Petković i Andrej Kramarić.

- Sretan sam što sam predsjednik u doba najvećih uspjeha hrvatskog nogometa, a najviše me fascinira zajedništvo. Daj Bože da tako bude što duže.

Zlatko Dalić poželio je novu knjigu nakon Eura.

- Ova knjiga bit će veliko štivo za sve koji vole i prate reprezentaciju. Trebalo bi napisati na desetine ovakvih knjiga, a ne samo jednu-dvije. Bilo je teško nagovaranje od Marka, ali rekao sam da to moramo napraviti. Stalno govorim da je Hrvatska učinila nešto fantastično i veliko, nešto nestvarno... Tebi Marko želim da nakon Eura pišemo novu knjigu - kazao je izbornik koji je i sam bio autor knjige Rusija naših snova nakon srebra 2018. godine.

- I tada su me nagovarali, prvo nisam bi za to, ali kad sam shvatio koliko je kod nas kratka memorija prihvatio sam to. Sve zaboravimo, i Katar, i Rusiju, zato je to bitno. To je pokazatelj kako treba dalje, meni je drago da je izašla moja knjiga i sada ova.

Pa je bacio pogled prema Njemačkoj.

- Jako nam puno sve to što se zbilo znači za Euro koji dolazi, ako možemo ponoviti, napraviti ponovno doček i fešte, to bi bilo sjajno. Velika stvar.

Igrači su također evocirali sjećanja.

- Ova knjiga ostavlja predivan pisani trag za sve mlade, za mojeg sina koji će to čitati jednog dan... U Kataru je doista bila drama, sva sreća što sam kod šuta Marquinhosa promašio stranu jer u protivnom možda bi se odbila od mene u gol... - našalio se Livaković na jedanaesterac koji bio točka na "i" hrvatske pobjede.

Izvedba protiv Brazila bila je najbolja jednog hrvatskog vratara u povijesti. Imao je 14 obrana, i to kakvih... Pa jedan jedanaesterac.

- Ja sam 2018. trčao prema Subašiću, bio sam sretan, to je bio savršen osjećaj. Sada su dva dečka iz Zadra napravili skoro iste stvari.

Andrej Kramarić ima prijedlog.

- Malo je debela knjiga za školske lektire, ali budući da ima poučnih citata od šefa i Luke, to bi bilo zgodno pogurati u školske lektire.

Potom se referirao:

- Često me pitaju koji su ti najdraži golovi u karijeri, rekao bih da je to bila Ukrajina u kvalifikacijama za SP. Tada nisam bio starter i konstantan, našao sam se u najboljim pozicijama i zabio ta dva gola bez kojih ne bismo ni vidjeli Rusiju. Ti golovi imaju posebnu emociju u mojem srcu. Sve što smo napravili to je slika zajedništva i kvalitete ove reprezentacije.

Bruno Petković prisjetio se pogotka Brazilu.

- Ne bi lopta ušla u gol da je Marquinhos nije dirao, drago mi je da je takav splet okolnosti donio takvu pobjedu. Jednostavno, trebalo je biti tako. Emocija je i sada neopisiva kao što je bila tada. Ne znaš što ćeš, prepun si emocija, glavom bi kroz reklamu prošao. Sve što se dogodilo dotad u karijeri moglo se sažeti u taj trenutak. Iako utakmicu nisam dobro odigrao.

Petković je dao jako bitan gol i Nizozemskoj u polufinalu Lige nacija.

- Nakon finala bilo mi je u fokusu ono što nisam dobro napravio u finalu, a sama činjenica je u Nizozemskoj protiv Nizozemske više od pola stadiona bilo na našoj strani, to je atmosfera koja ti dodatno ponudi čar osporavane Lige nacija. Imamo dužnost braniti ime hrvatske reprezentacije i na sljedećim natjecanjima. Kad stavite sve te rečenice u jednu knjigu, imate informacije iznutra, to vam omogući da proživite to puno dublje nego klikom na ekranu. Savjetujem svima da vide kako to sve izgleda i koliko je puno toga potrebno da dođete do onoga što vidite na terenu - zaključio je Bruno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2024 19:27