TOM DUBRAVEC Cropix
GOST U ZADRU

Legendarni Nijemac: ‘Volio bih da sam zaigrao s Modrićem. Hrvatska može osvojiti Euro‘

Izdvojio je i dvije reprezentacije za koje smatra da bi mogli doći do titule na predstojećem Euru
Piše: SNObjavljeno: 31. svibanj 2024. 20:50

Legendarni njemački reprezentativac i bivši igrač Bayern Münchena Lothar Matthäus ovog je tjedna kao gostujući trener stigao u Zadar na Dalmatinko Cup.

Tim je povodom dao ekskluzivan intervju za Sport Klub.

- Nisam ovdje prvi put. Često sam u Zadru s obitelji i prijateljima na odmoru. Sviđa mi se vaša država, vrijeme, ljudi su ljubazni i nisam nimalo razmišljao kada su me pozvali na turnir. - pohvalio se u uvodu.

Prokomentirao je pritom i predstojeći Euro 2024. u Njemačkoj.

- Jako smo sretni zbog domaćinstva i očekujemo bolje rezultate nego na zadnjih nekoliko velikih turnira. Njemačka svakako ima momčad koja može osvojiti naslov, kao još 5-6 reprezentacija. Među njima je i Hrvatska. U zadnje vrijeme stalno ste među četiri najbolja i mislim da to možete ponoviti.

Od hrvatskih nogometaša, razumljivo, najviše prati Luku Modrića.

- Modrić je taj, on je glavno lice hrvatskog nogometa zadnjih 20 godina. Sjajan je kapetan, lider, čini nogomet zanimljivijim i ljude sretnijima. I u Realu je takav. On je i idol mladima, ne samo na terenu, nego i izvan njega, a u Hrvatskoj ima herojski status. S obje je noge čvrsto na zemlji.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Odgovorio je i na pitanje je li Luka nogometaš s kojim bi volio zaigrati da je još uvijek aktivan.

- Sigurno. On je jedan od najboljih na svijetu i pokazuje to i za klub i za reprezentaciju. I dalje može raditi razliku na najvišim razinama.

Tko će osvojiti Euro?

- Kad vidite kvalitetu cijelog kadra, morate reći Engleska i Francuska jer oni imaju 25 vrhunskih igrača. Međutim, za naslov vam ne treba 25, nego 15-16. Njemačka ima dobru šansu. Ima iskustvo, talent i brze igrače. Ne samo što oni igraju u velikim klubovima, već su i lideri. Neuer, Havertz, Musiala, Wirtz, Sane, Kroos, Tah, Rüdiger… Osjećam da su spremni za turnir.

image

Lothar Matthäus

SVEN HOPPE Dpa Picture-alliance Via Afp

Dao je i svoju prognozu mogućeg ‘iznenađenja‘ turnira:

- Zašto ne bi recimo Albanija iznenadila. Vidjeli ste Maroko na proteklom Svjetskom prvenstvu. Nitko nije očekivao da će dogurati do polufinala. Neće svi favoriti ni ovaj put proći u četvrtfinale. Bit će tu svega.

Za kraj je ukratko analizirao subotnje finale Lige prvake koje će na Wembleyju odigrati Real Madrid i Borussia Dortmund.

- Liga prvaka Realovo je natjecanje. Uzeo je pet titula u zadnjih deset godina, to je mnogo. Protiv Bayerna nije bio bolji, ali je prošao na račun iskustva i snage. Favorit je u finalu, ali Borussia je pokazala što može. Imala je tešku grupu s PSG-om, Newcastleom i Milanom i osvojila je. Pa onda izbacila Atletico i opet PSG… - poručio je Matthäus.

Linker
31. svibanj 2024 20:51