TOM DUBRAVEC Cropix
USUSRET LATVIJI

‘Ma to je ogromna razlika u kvaliteti, njih više zanimaju Luka Modrić i Gvardiol nego njihovi nogometaši‘

‘HNL je kvalitetom kudikamo snažniji, ali RFS i Riga bi borili se za plasman od trećeg do petog mjesta‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 14. studeni 2023. 17:41

U hrvatskim je medijima izvjesna pozornost posvećena završnici latvijske Virslige. Prvenstvo je odlučeno u posljednjem kolu. Momčad Rige vodeću je poziciju izgubila u dramatičnom finišu, odigravši s četvrtoplasiranom Valmierom (1-1), a Rigas Futbola Skola (RFS) pobijedila je pretposljednju Mettu (1-0) i osvojila naslov.

Sastav Rige s klupe je vodio Tomislav Stipić, nekadašnji trener Slaven Belupa, a u igračkom su rosteru Hrvoje Babec i Petar Bosančić. Međutim, nijedan od spomenutih igrača odlučujuću utakmicu nije igrao. Posebice je čudno da se u momčadi nije pojavio Hrvoje Babec, na Transfermarktu procijenjen kao najskuplji igrač Rige (dva milijuna eura), bivši zadnji vezni Gorice i hrvatske mlade reprezentacije (za izborničkog mandata Igora Bišćana).

Trebao sam više igrati

- Ne bih rekao da smo doživjeli peh. Sami smo krivi za sve što nas je snašlo. Imali smo sve u svojim nogama. Takav je dojam i među igračima, u svlačionici. Osobno, ne znam zašto nisam nastupio. To je bila odluka trenera, u čiji se posao ne mislim petljati. Odigrao sam tijekom sezone sveukupno 37 utakmica za Rigu, ali u završna četiri ogleda na terenu sam proveo svega 23 minute protiv Super Nove. I mene zanima zašto nisam više igrao u završnici sezone, jer bio sam standardni igrač - govori Babec.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Dojam je da Riga naslov nije izgubila u posljednjem kolu, već dva tjedna ranije, kada na svojem terenu nije uspjela pobijediti posljednjeplasiranu Super Novu. Klub svemirskog imena očigledno je i za latvijske nogometne prilike iz neke druge galaksije, jer zaostaje za Rigom 74 boda!?

- Ta utakmica definitivno je bila prevaga. Nismo uspjeli pobijediti momčad koja je već tada ispala iz lige. Jednako neshvatljiv kiks bio je i domaći poraz od Jelgave (3-5). Praktički smo naslov izgubili i prije posljednjeg kola.

Gdje je latvijska Virsliga u odnosu na HNL? Uočljiva je ogromna razlika (30 bodova) između drugoplasirane Rige i treće Aude.

- Teško je uspoređivati latvijsku ligu i HNL. Prva četiri kluba mogla bi pratiti konkurenciju HNL-a, ali ostale ne znam gdje bih smjestio. HNL je kvalitetom kudikamo snažniji, ali RFS i Riga bi borili se za plasman od trećeg do petog mjesta.

A Riga će naredne subote biti poprištem kvalifikacijskog ogleda za Euro između Latvije i Hrvatske. Kakvo je ozračje uoči utakmice? - Nogomet je u Latviji treći sport, iza hokeja i košarke. No, imam dojam da ljudi s velikim iščekivanjem dočekuju tu utakmicu. Više zbog hrvatskih, nego svojih igrača. Nemaju svaki dan priliku vidjeti Modrića, Gvardiola i ostale hrvatske nogometaše. Domaće nogometno prvenstvo Latvijci baš i ne prate, ali uvjeren sam da će stadion Skonto, koji prima osam tisuća ljudi, u subotu sigurno biti ispunjen do posljednjeg mjesta.

Prvu utakmicu Hrvatske i Latvije, odigrana 8. rujna u Rijeci, sastav Zlatka Dalića uvjerljivo je dobio (5-0). Momčad Latvije, s jednom pobjedom (protiv Armenije, 2-0) ostavlja dojam najslabije reprezentacije u D skupini.

Ogromna razlika

- Iskreno, ne poznajem previše latvijske igrače izvan lige. Sa mnom u momčadi dvojica su reprezentativaca - vratar Purins i stoper Černomordijs. No, snaga svih latvijskih momčadi je u kolektivu, a ne pojedincima. Međutim, u usporedbi s kvalitetom naše reprezentacije, to je ogromna razlika. Ne vjerujem da Latvija na bilo koji način može iznenaditi našu momčad. Također, priželjkujem da će se s dvije pobjede u posljednja dva ogleda Hrvatska izravno plasirati na Euro - zaključio je Babec.

Linker
30. travanj 2024 21:00