Vinzeno Montella, ‘Mali avion‘ 

 GABRIEL BOUYS Afp
SLIJEĆE NA VATRENO KRŠTENJE

‘Mali avion‘ na Opus Areni: Vatrenima dolazi član kuće slavnih, ‘plaćeni ubojica‘ i samoprozvana budala

Nazivali su ga jedinim Talijanom europskog stila, a pokazao se kao prava kutija iznenađenja
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. rujan 2023. 17:17

Nasuprot Zlatku Daliću u na dolazećem susretu kvalifikacija za Euro 2024. u Opus Areni, gdje reprezentacija Hrvatske 12. listopada dočekuje Tursku, neće stajati Stefan Kuntz. U potragu za “boljim sutra” Turke će povesti fanatični vjernik u nemoguće misije, nekoć ubojiti golgeter, od 2013. godine član Romine kuće slavnih, a po riječima njegovih suputnika “jedini Talijan europskog stila” i samoprozvana budala.

Drukčiji od drugih

Nizak stas, umjereno duga tamna kosa, crni smoking i hladan pogled... Vincenzo Montella lako bi se uklopio u kakav mafijaški film, tim više što su ga na račun golgeterskih sposobnosti u Sampdoriji nazivali "plaćenim ubojicom". Smjena izbornika u protivničkom taboru uoči možebitno prijelomnog susreta možda na prvu djeluje kao dobra situacija za Vatrene. Novo lice nema puno vremena za pripremu i pitanje je kako će pomalo pogubljeni Turci reagirati na novi režim u tako kratkom razdoblju. No, zagrebemo li samo malo ispod površine, uvidjet ćemo da je Montella prava kutija iznenađenja.

image

Vincenzno Montella

EREN BOZKURT Anadolu Agency Via Afp

- Prema nekim točkama razlikujem se od ostalih stručnjaka. Ne gledam formacije, mislim da je strategija mnogo važnija. Odredim jednu filozofiju i krećem bez odstupanja, to je formula za rezultate na dugoročnoj razini - svojedobno je opisivao svoj način rada.

Iako mu u opisu profila postavka 4-2-3-1 stoji kao preferirana formacija, Montella se drži postulata fleksibilnosti, sklon je potpunoj promjeni taktike usred utakmice, a za razliku od brojnih sunarodnjaka, inzistira na otvorenijem nogometu. Njegova igra slobodnog je stila i ugodna za gledanje, kazat će brojni talijanski analitičari, s povlakom da Montella odlično rukovodi svlačionicom, zna ujediniti momčad i uvelike je posvećen razvitku mladih igrača. Dakle, Talijan bi trebao donijeti sve ono što su njegovom njemačkom prethodniku kritičari identificirali kao najslabije točke. Dodatni je plus što kao donedavni trener Adane Demirspor dobro poznaje turske nogometne prilike.

Neda na svoje igrače

Montella je pomalo ratničkog duha, alergičan na lažna obećanja i bez dlake na jeziku, što mu nije uvijek donosilo sreću. Zbog kritika na vlastite navijače i upravu zaradio je otkaz u Fiorentini 2015. godine, iako je prethodno ostvarivao dobre rezultate. Spomenimo i da je Anti Rebiću otvorio vrata Europe kupnjom iz Splita 2013. godine. Montella je u sve tri sezone prvog mandata u Firenci završio na četvrtom mjestu Serie A, stigao do polufinala i finala kupa Italije, te polufinala Europske lige. "Viole" su se tada pokazale slabijima od Seville, a Montelli se nije svidio tretman navijača prema igračima, što će ga nedugo zatim stajati posla.

- Nikada neću prihvatiti da se moje igrače ismijava. Navijači smiju biti razočarani, ali moji momci zaslužuju poštovanje, i ja ću ih uvijek braniti. Spreman sam ići protiv cijelog grada da bih obranio svoje igrače - grmio je na presici nakon utakmice, pa nešto kasnije "počastio" upravu, rekavši da klub ima manjak ambicija i ne želi uložiti u pojačanja, a svojevrsni rat s navijačima i kritike nadležnima mogle su rezultirati jedino otpisom.

image

Vincezno Montella

LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/ddp Usa/profimedia

Stoga je Montella nakon Rome, Catanije i Fiorentine bio primoran pronaći novu trenersku epizodu, a pronašla je ona njega. Massimo Ferrero, koji je u približno isto vrijeme (studeni 2015.) kao predsjednik Sampdorije smijenio Waltera Zengu s trenerske stolice, godinu ranije postavio je interesantan cilj - Sampdoria do 2018. mora osvojiti Scudetto. Pitajući se tko može dijeliti tako sulude ambicije, zaputio se na Montellinu adresu u Rimu, iako ga je on već nekoliko puta odbio.

Kucao mu na vrata

- Gdje ste vidjeli predsjednika koji će vam osobno pokucati na vrata? - upitao je jednom prilikom Ferrero, sjetivši se "kampiranja" ispred Montelline kuće, sve dok ga nije natjerao da promijeni mišljenje, što je pasionirani trener i učinio.

- Sjeo sam u automobil, sam sam vozio od Rima do Genove. U tišini sam uživao u starim uspomenama iz igračkih dana - prepričao je Montella, a premda putovanje podrazumijeva 485 kilometara vožnje, sigurno mu nije bilo dosadno jer imao se čega prisjećati.

Montella je upravo u dresu Sampdorije prvi put nastupio u Seriji A i postigao 22 pogotka, što je do danas ostalo zabilježeno kao najbolja debitantska sezona u golgeterskoj domeni. Povratak u Sampdoriju djelovao mu je kao ostvarenje sna, da bi nakon samo jedne sezone zasjeo na klupu Milana, ali Superkup nije zadovoljio nove kineske vlasnike, koji su očekivali više nakon 236 milijuna eura uloženih u 11 novaka. Uslijedili su kratki angažmani u Sevilli (28 utakmica) i Fiorentini (27), da bi se ustabilio u spomenutoj Adani, s kojom je ostvario najbolje rezultate u klupskoj povijesti završetkom na četvrtom mjestu Superlige.

Po isteku ugovora s Adanom navodno je odbio ponudu Fenerbahčea, no ostao je u Turskoj da bi postao četvrti strani izbornik reprezentacije u ovom stoljeću. ”Aeroplanino” iliti “Mali avion”, kako nazivaju Montellu zbog karakterističnih proslava pogodaka raširenih ruku u letećem stilu, uskoro će sletjeti u Opus Arenu. Ulog je ogroman, doslovno ga čeka vatreno krštenje jer loš rezultat Turske u Osijeku značio bi mu ogromnu neizvjesnost plasmana na Euro. A trebalo je to biti jedno mirno putovanje...

Kao igrač sam bio budala

Empoli, Genoa, Sampdoria, Roma i Fulham. To su bile postaje Vincenza Montelle u igračkoj karijeri, koja je prema mnogima mogla ili morala biti i slavnija. Jedine trofeje (scudetto 2001., domaći Superkup 2002., domaći Kup 2007.) podigao je u dresu Rome, kluba u čijoj je Kući slavnih od 2013. godine.

Za Vučicu je odigrao 258 utakmica u dva mandata, postigao 101, a namjestio 32 pogotka i šesto je ime na svevremenskoj listi strijelaca Rome. Nije to bio nimalo lak zadatak, što zbog ozljeda, što zbog učestalog prepucavanja s trenerom. Montella je smatrao da bi trebao imati još važniju ulogu, koja je ipak češće pripadala Batistuti i Tottiju, zato nije mogao izaći na kraj s Fabiom Capellom. - Nedvojbeno je da sam kao nogometaš bio budala. Stalno sam želio igrati - jednom je prilikom kazao Montella.

Linker
03. svibanj 2024 15:37