JOHN THYS Afp
ZAMALO ‘PUKLA BRUKA‘

Mediji ‘vrište‘ o očajnoj Srbiji uoči utakmice odluke, Piksi u svom svijetu: ‘Bio je to dobar trening meč‘

Do sada (nakon raspada Jugoslavije) Srbija se samo jednom plasirala na Euro
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. studeni 2023. 10:35

"Rupu" u terminu kvalifikacijskog ciklusa za Euro, reprezentacije Belgije i Srbije iskoristile su u srijedu navečer za prijateljski susret u Leuvenu. Domaćin je pobijedio minimalnim omjerom (1:0), pogotkom Carrasca već u 62. sekundi.

No, srpski mediji kritički su popratili gostovanje svoje momčadi u Belgiji. Uobičajeno, najžešćije bio Kurir. Uz naslov:"Da nismo imali Rajkovića, pukla bi bruka"! Te konstataciju:"Srbija očajna u Belgiji! Ovako ne ide, mnogo problema za Piksija prije meča odluke."

Srpski izvjestitelji veličaju nastup vratara Predraga Rajkovića, koji je "skinuo pet zicera". Istovremeno kritiziraju stopera Strahinju Pavlovića, čije su pogreške u prve tri minute utakmice prouzročile dvije stopostotne šanse domaćim nogometašima, od kojih su jednu i iskoristili. Činjenicu da je Filip Đuričić dvaput pogodio okvir belgijskih vratiju srpski su mediji popratili riječima:"sreća nam nije bila saveznik, ali po onome što smo u 90 minuta prikazali, nismo ju niti zaslužili".

Izbornik Srbije Dragan Stojković nije poraz od Belgije doživio tako dramatično:

- Bio je to dobar trening meč za nas i za Belgiju, generalna provjera za mnogo važniji dvoboj, koji nas očekuje protiv Bugarske u kvalifikacijama za Prvenstvo Europe – konstatirao je Piksi.

"Meč odluke" Srbija igra u nedjelju, u Leskovcu, protiv reprezentacije Bugarske, uvjerljivo najslabije momčadi G skupine u kvalifikacijama za Euro. Srbija ima trenutačno pet bodova više od Crne Gore (i utakmice više).

Do sada (nakon raspada Jugoslavije) Srbija se samo jednom plasirala na Euro. Bilo je to 2000. kada se završnica Europskog prvenstva u nogometu igrala (prvi puta u dvije zemlje) – u Belgiji i Nizozemskoj. Srbija je kvalifikacije završila prva u skupini, ispred Republike Irske (koja je potom "zaglavila" u dodatnim kvalifikacijama), te Hrvatske. Bio je to jedini završni turnir Eura na kojemu hrvatska reprezentacije nije nastupila.

Linker
05. svibanj 2024 08:02