Navijači Švedske

 JOHN THYS Afp
RASPLET KOJI SVIMA ODGOVARA

Na potezu je UEFA: Šveđani i Belgijci žele da se utakmica prekinuta zbog tragedije registrira rezultatom 1:1

Sve kvalifikacijske utakmice za Euro 2024. koje će se igrati večeras počet će minutom šutnje
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. listopad 2023. 17:33

Kvalifikacijska utakmice Belgije i Švedske prekinuta je u ponedjeljak u Bruxellesu u poluvremenu, nakon što su švedski nogometaši odbili nastaviti igru zbog informacije o terorističkom napadu i ubojstvu dvojice navijača njihove reprezentacije.

Švedski kapetan Victor Lindelöf o tome je obavijestio suce i suparničku momčad, a belgijski su igrači u potpunosti podržali svoje kolege.

Prema UEFA-inim pravilima, utakmica se mora završiti, ili se Belgiji može dodijeliti pobjeda rezultatom 3:0 bez borbe, jer su Šveđani bili ti koji nisu željeli nastaviti igrati.

S nova tri boda Belgija bi osigurala nastup na Europskom prvenstvu i to s prve pozicije u skupini. Međutim, u cijeloj priči važan je i kontekst.

Belgijski HLN izvijestio je kako se Nogometni savez Belgije ne opterećuje pitanjem povoljnije pozicije u ždrijebu završnog turnira, te su spremni prihvatiti da se utakmica registrira 1:1, odnosno rezultatom kakav je bio na poluvremenu.

O tome će još razgovarati sa švedskim i austrijskim savezom, no kako sad stvari stoje čini se da bi takav rasplet bio u najboljem interesu svih zainteresiranih.

Pitanje je što će na sve to reći UEFA. Šveđani su otputovali kući, a u studenome nema dovoljno vremena za odigravanje preostalog poluvremena jer su svi termini zauzeti. Stoga se i Belgijci i Šveđani nadaju da će na kraju prevladati zdrav razum...

Kvalifikacijske utakmice za Euro večeras počinju minutom šutnj

Sve kvalifikacijske utakmice za Euro 2024. koje će se igrati večeras počet će minutom šutnje u znak sjećanja na žrtve napada u Bruxellesu, objavila je UEFA.

Dvojica švedskih nogometnih navijača ubijena su u ponedjeljak oko 19 sati u belgijskom glavnom gradu, a treći je ozlijeđen dok su išli na kvalifikacijsku utakmicu između Belgije i Švedske.

Navodni počinitelj napada, radikalizirani 45-godišnji Tunižanin, smrtno je ozlijeđen u operaciji belgijske policije u utorak ujutro.

U ponedjeljak navečer, utakmica skupine F između Belgije i Švedske prekinuta je na poluvremenu kod rezultata 1-1.

Belgijska policija je nakon toga zamolila navijače "da ostanu unutar" stadiona King Baudoin "iz sigurnosnih razloga".

Nakon što je ograđeni prostor evakuiran, oko 400 švedskih navijača prevezeno je u podrum, a zatim su od 2 sata ujutro autobusom odvezeni u svoje hotele, pod policijskom pratnjom. (Hina)

Linker
28. travanj 2024 17:37