GORAN MEHKEK Cropix
STIGAO JE VELIKI DAN

Naleti li Hrvatska na Srbiju i ove dvije ekipe, sve će gorjeti i tutnjati! Francuzi? Najbolja i najgora opcija

S početkom u 18 sati u Hamburgu će biti održan ždrijeb Europskog prvenstva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. prosinac 2023. 09:30

Nogometa Europa nestrpljivo iščekuje još jedno UEFA-ino žongliranje kuglicama jer Europsko prvenstvo bit će središnji događaj sportske 2024., dakako uz Olimpijske igre. Otkako su kontinentalnu smotru razvodnili na 24 reprezentacije na ishod izvlačenja skupina u pravilu se ipak ne gleda jednako napeto kao ranije. Iako uvijek postoje bolje i lošije varijante. Tako će biti i večeras u hamburškoj koncertnoj dvorani Elbphilharmonie.

Hrvatska sedmi put dolazi na Euro, na kojem nikad nije imala rezultate kao na svjetskim prvenstvima jer igrala ih je po Murphyjevom zakonu - svaki put sve što je moglo poći protiv nas na kraju je i otišlo protiv nas. Možda zato u sedmoj zgodi barem malo susretnemo sreću. Koju smo na mundijalima znali imati... Mediji se vole poigrati i tražiti koja bi skupina bila najpovoljnija, a koja najneugodnija, no kako na Euru osim momčadi koje završe na prva dva mjestu dalje idu i čak četiri od šest trećeplasiranih, to diktira specifične okolnosti.

Iskustva govore da je dovoljno osvojiti četiri boda za prolaz s treće pozicije, a neki su u osminu finala otišli i s tri. Zato je Francuska ujedno i najteži i najbolji ždrijeb, iako nitko ne može biti siguran da će upravo oni obilježiti njemački festival. Na istom tlu 2006. izgubili su finale SP-a od Italije.

Često s braniteljima titule

Kako su jakosne skupina napravljene isključivo prema rezultatima u kvalifikacijama, europski prvak Italija i snažna ekipa kao što je Švicarska našle su se u četvrtom “potu”. Tko bi se ravnao po tradiciji najavio bi da će Hrvatska igrati upravo s Azzurrima, jer od šest ranijih Eura u čak četiri slučaja u skupini smo dobili branitelja naslova prvaka Europe. Pritom tim “čuvarima pehara” nismo dali baš puno gušta.

image

Reprezentacija Hrvatske

GORAN MEHKEK Cropix

Matirali smo Dansku 1996. čak 3:0 i Španjolsku 2016. godine 2:1, s Francuzima smo 2004. odigrali 2:2, i to ih je spasio sudac jer je Trezeguet kod pogotka za 2:2 igrao rukom, a izgubili smo samo od Španjolske 2012. rezultatom 1:0 u dubokoj završnici zato što nam je trebao gol, bilo je 0:0, a nas je i 1:1 vodilo dalje. Morali smo zabiti, pa je La Roja iz kontre u 87. minuti postigla pogodak za 1:0, asistent je bio Iniesta, a strijelac Jesus Navas.

Francuska je kao svjetski doprvak i momčad izvrsnih igrača prevođena Kylianom Mbappeom najjača snaga na Starom kontinentu, iako ni za nju posao neće biti lak. U prvoj jakosnoj skupini još su domaćin Njemačka, Portugal, Španjolska, Belgija i Engleska. Svaki od tih suparnika je opasan i utakmica s njim bila bi teška, mi posebno lošu tradiciju imamo s Portugalom, kojeg nikad nismo svladali, no Francuzi kotiraju kao broj 1. Na papiru najgore što nas može zapasti jest da iz druge posude izvučemo Dansku, a iz četvrte Italiju. No, kad se pogledaju posljednje dvije utakmice s tim protivnicima, s Francuskom i Danskom smo u Ligi nacija zbrojeno imali tri pobjede i jedan remi, a s Azzurrima dva neodlučena rezultata u kvalifikacijama za Euro 2016.

Temeljem nedavnih izlučnih utakmica ispada da bi za nas ružnije bilo da nam dođu Portugal, Turska i recimo Wales iz dodatnih kvalifikacija, no ne bismo se previše bunili da završi tako. Moguća je i “napalm skupina” u kojoj bi bile Njemačka, Turska, Hrvatska i Srbija. Gorjelo bi i tutnjalo od priča, teza i konstrukcija, uz najveći sigurnosni rizik u gradovima domaćinima. Pitanje je koliko bi uopće prostora u tome dobio nogomet.

Objektivan cilj

No, koliko god grupa s Francuskom može biti najteža, toliko može biti i najbolja. Ako bi ostala dva suparnika bili recimo Albanija i pobjednik doigravanja C, pa neka je to i Grčka kao najzvučnija u toj konkurenciji s Gruzijom, Luksemburgom i Kazahstanom, to bi bilo društvo u kojem bi Hrvatska objektivno morala osvojiti barem četiri boda. S Tricolorima bi mogla odigrati mirno, na “velemajstorski remi” pa kako se god okonča. Takav bi rasplet značio i prolaz, ali i izbjegavanje nakon toga Francuza sve do finala ako bismo oni i mi bili na prva dva mjesta ili barem do polufinala ukoliko bi jedna od naših ekipa dalje išla kao treća. Ako si uvjeren da ćeš svladati ekipe iz drugog i četvrtog ranga, ili barem uzeti četiri boda, onda je najbolje da ti iz prvoga dođe suparnik kojeg najmanje želiš sresti u osmini finala ili četvrtfinalu. U eliti je Belgija za mnoge najslabija, no nipošto nije slaba.

image

Igrači Hrvatske

GORAN MEHKEK Cropix

Drugi “pot” nije i drugi po kvaliteti, u njemu su Mađarska, Turska, Rumunjska, Danska, Albanija i Austrija. Hrvatska se niti jedne od tih ekipa niti najmanje ne boji, ali jasno je da će svi biti silno motivirani. Za pobjedu će trebati igrati dobar nogomet. Još jednog rivala dobivamo iz četvrte kategorije gdje su ovog časa Italija, Srbija, Švicarska i tri kvalifikanta. Na prošlom Euru smo imali baš suparnika koji je plasman izborio kroz doigravanje (Škotska) i dobili smo 3:1, pa ne bi bilo loše da se ponovi.
Hrvatska od šest nastupa na Eurima ima četiri prolaska skupine, no samo jednom 2004. nije osvojila famozna četiri boda koja su sada praktično sigurna viza za nokaut fazu, iako ne i teoretska. Dogodilo se to 2004. kad su suparnici bili Švicarska, Francuska i Engleska. Rezultat su bila dva boda.

U ostalim varijantama imali smo od četiri boda 2012., što tada nije bilo dostatno jer dalje su išle samo dvije reprezentacije, te 2021. kad je značilo čak drugo mjesto u skupini, preko šest još 1996. godine, pa sedam 2016., do svih devet 2008. godine. To također govori da je za Hrvatsku prolaz skupine objektivan cilj, koji god suparnici bili.
Ždrijeb kreće od 18 sati svečanom ceremonijom, nakon razvrstavanja momčadi u skupine znat ćemo i gradove u kojima igramo, a HNS će potom odabrati i kamp. Sve jače i jače osjećat će se “ludilo” lipanjsko-srpanjskih dana Eura u Njemačkoj, za nas po mnogočemu posebnog.

Sedmeročlana delegacija HNS-a na ždrijebu

Na ždrijebu u Hamburgu Hrvatsku će predstavljati delegacija koju čine šestorica mušketira i jedna dama. Osim izbornika Zlatka Dalića i pomoćnika Ivice Olića, koji i tako živi u Hamburgu, HNS će zastupati predsjednik Marijan Kustić, dopredsjednik Ante Vučemilović, izvršni direktor Tomislav Svetina i glasnogovornik Tomislav Pacak, te team-menadžerica Iva Olivari.

Hamburg, koji je domaćin ždrijeba, dobit će i četiri utakmice po skupinama Eura i četvrtfinale. Igra se u šest skupina, dalje idu dvije najbolje ekipe, te četiri od šest trećeplasiranih, koji nastavljaju natjecanje na ispadanje od osmine finala. (da)

Samo s Albanijom Hrvatska nikada dosad nije igrala

Od 20 sudionika Eura, ne računajući Vatrene, samo s Albancima, s kojima imamo razne nogometne veze, nikad se nismo sastali na razini A reprezentacija. Niti u prijateljskom ogledu, niti u službenim susretima. Iako je Hrvatska jednom igrala u Albaniji kad joj je 2016. domaćin bilo Kosovo u Skadru.

Radi se o reprezentaciji čiji je izbornik Brazilac Sylvinho, nekadašnji igrač Arsenala, Barcelona i Manchester Cityja, koji je ekipu preuzeo 1. siječnja ove godine, te u devet utakmica ima pet pobjeda, tri remija i samo jedan poraz. Osvojili su prvo mjesto u kvalifikacijama ispred Češke, Poljske, Moldavija i Farskih Otoka. Imaju u ekipi sadašnja i bivša HNL imena Mersinaj, Uzuni, Cikalleshi, Daku, povremeno su pozivani Selahi, Roshi... (da)

Linker
27. srpanj 2024 02:15