Stefan Kuntz

 TOM DUBRAVEC Cropix
VAŽNA UTAKMICA

Nastavlja se drama u skupini Vatrenih, veliko ime pod žestokim pritiskom: ‘Danas moramo pobijediti‘

Nastavljaju se kvalifikacije za Euro 2024. i sve će reprezentacije u našoj skupini biti u akciji
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 16. lipanj 2023. 14:26

Nakon što je uspješno svladala domaćina Nizozemsku u polufinalu, pred Hrvatskom je ove nedjelje u Rotterdamu utakmica u kojoj će se boriti za naslov u Ligi nacija. I dok je fokus Vatrenih na još jednom senzacionalnom uspjehu, danas se nastavljaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. U pogonu će biti i preostale četiri reprezentacije s kojima je Hrvatska smještena u skupinu D, Wales, Turska, Armenija i Latvija. Svaka će u ovom lipanjskom terminu odigrati po dva susreta.
Turski nogometaši doputovali su u Latviju, gdje ih večeras očekuje treća utakmica u skupini. Kvalifikacije su otvorili 2:1 pobjedom protiv Armenije, ali domaći poraz od reprezentacije Zlatka Dalića ostavio ih je na tri boda nakon prva dva kola, što znači da bi im pobjeda protiv Latvije mogla biti krucijalna uoči borbe s konkurentom za prolazak, Walesom, koji ih očekuje 19. lipnja.

- Proveli smo četiri dana zajedno u Turskoj, a imamo još vremena za pripreme ovdje - rekao je član vodstva Turskog nogometnog saveza i bivši nogometaš Hamit Altintop po dolasku momčadi u Rigu.

Pritisak na Kuntza

Svjestan je kako postoji pritisak na izbornika Stefana Kuntza, koji je funkciju preuzeo krajem 2021. godine, te mu je plasman na Europsko prvenstvo misija koju, kako pišu Turci, mora ostvariti. Latvija je, pak, označena kao autsajder u skupini. U posljednjih 12 utakmica pretrpjeli su Latvijci 11 poraza, a kako su jedini nastup na Eurima imali 2004. godine u Portugalu, opće je mišljenje kako će u ovoj skupini teško do nastupa u Njemačkoj iduće godine.

Kuntz u svojem sastavu nije pravio rošade, a momčadi se naknadno, nakon poraza u finalu Lige prvaka s Interom, priključio kapetan Hakan Calhanoglu, koji će predvoditi reprezentaciju u nadolazećim utakmicama. Njegov kolega iz reprezentacije Zeki Celik također zna kakav je osjećaj gubiti u završnici europskih klupskih natjecanja, budući da je s Romom poražen od Seville u finalu Europske lige. U najavi utakmice s Latvijom rekao je sljedeće:

image
MUSTAFA YILMAZ Anadolu Agency Via Afp

- Mislim da je skupina u kojoj igramo dobra za nas. Ova utakmica protiv Latvije je vrlo važna, jer moramo osvojiti tri boda u gostima. Nakon toga također želimo i pobjedu protiv Walesa. Zaista vjerujem da ćemo se plasirati na Europsko prvenstvo, jer mislim da imamo snage i iskustva da to ostvarimo - jasan je bio ovaj branič.

Upravo je ta utakmica protiv Walesa, koja je na rasporedu 19. lipnja u turskom gadu Samsunu, apostrofirana kao derbi lipanjskih utakmica u skupini D. Prognoze su nakon ždrijeba bile takve da je Hrvatska favorit za prvo mjesto, dok će se Wales i Turska boriti za mjesto prvog pratitelja, koje također donosi izravni plasman na završni turnir.

Dvoboj u gradu Samsunu idućeg ponedjeljka mogao bi odrediti tko će biti bliže toj poziciji. Izbornik Walesa Rob Page organizirao je pripreme u Cardiffu prošlog mjeseca za sve igrače koji ne nastupaju u prvim ligama, budući da na popisu, od njih 23, čak 11 nastupa u Championshipu, drugom rangu engleskog nogometa. Kada su se svi priključili, otišli su u Portugal, gdje su se pripremali za Armeniju i Tursku.

Ramsey spreman

Remijem protiv Hrvatske i trijumfom protiv Latvije Wales je trenutačno na četiri boda, ali postoje još neke stvari koje mogu veseliti velške navijače. Nakon što je propustio prva dva kola kvalifikacija, u reprezentaciju se vraća Brennan Johnson, udarni napadač Zmajeva, koji je ove sezone za Nottingham Forest sudjelovao u svih 38 ligaških utakmica. Johnson je postigao osam golova u Premier ligi i ključni je igrač Walesa nakon umirovljenja Garetha Balea. S druge strane, David Brooks pružit će jednu od najdirljivijih priča sezone povratkom u međunarodnu arenu na Cardiff City Stadiumu. Brooksu je, naime, u listopadu 2021. godine dijagnosticiran rak koji napada limfne žlijezde. Sve do ožujka ove godine veznjak Bournemoutha izbivao je s terena, a prvi put je startao prošlog mjeseca nakon što je dobio bitku protiv zloćudne bolesti. Za Wales je odigrao 21 utakmicu, a sudjelovao je na Euru 2020. prije nego što mu je dijagnosticirana bolest. Izvan stroja je neko vrijeme bio i kapetan reprezentacije Aaron Ramsey, koji je u najavi susreta rekao kako će biti spreman.

- U dobroj sam formi, tako da nema previše razloga za brigu. Svjetsko prvenstvo za nas je bilo veliko razočaranje i važno je bilo dobro krenuti u kvalifikacije za Euro. Pustimo sada Tursku, Armenija je utakmica koju trebamo pobijediti i sva je naša pozornost usmjerena na to.


Raspored dvoboja u lipnju:

SKUPINA A

17. lipnja: Norveška - Škotska (18), Cipar - Gruzija (20.45); 20. lipnja: Norveška - Cipar (20.45), Škotska - Gruzija (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA B

16. lipnja: Gibraltar - Francuska (20.45), Grčka - Irska (20.45, SK7); 19. lipnja: Irska - Gibraltar (20.45), Francuska - Grčka (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA C

16. lipnja: S. Makedonija - Ukrajina (20.45, SK1), Malta - Engleska (20.45); 19. lipnja: Ukrajina - Malta (18), Engleska - S. Makedonija (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA D

16. lipnja: Latvija - Turska (20.45, SK8), Wales - Armenija (20.45); 19. lipnja: Armenija - Latvija (18), Turska - Wales (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA E

17. lipnja: Farski Otoci - Češka (20.45), Albanija - Moldavija (20.45); 20. lipnja: Farski Otoci - Albanija (20.45), Moldavija - Poljska (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA F

17. lipnja: Azerbajdžan - Estonija (18), Belgija - Austrija (20.45); 20. lipnja: Estonija - Belgija (20.45), Austrija - Švedska (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA G

17. lipnja: Litva - Bugarska (15), Crna Gora - Mađarska (18); 20. lipnja: Bugarska - Srbija (20.45), Mađarska - Litva (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA H

16. lipnja: Finska - Slovenija (18, SK1), San Marino - Kazahstan (20.45), Danska - S. Irska (20.45); 19. lipnja: Finska - San Marino (18), Slovenija - Danska (20.45), S. Irska - Kazahstan (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA I

16. lipnja: Kosovo - Rumunjska (20.45), Bjelorusija - Izrael (20.45), Andora - Švicarska (20.45); 19. lipnja: Bjelorusija - Kosovo (20.45), Izrael - Andora (20.45), Švicarska - Rumunjska (20.45).

Standings provided by Sofascore

SKUPINA J

17. lipnja: Luksemburg - Lihtenštajn (15), Portugal - BiH (20.45), Island - Slovačka (20.45); 20. lipnja: Lihtenštajn - Slovačka (20.45), BiH - Luksemburg (20.45), Island - Portugal (20.45).

Standings provided by Sofascore
Linker
29. travanj 2024 23:49