RONALD GORSIC Cropix
ZLATKO DALIĆ:

‘Nemam što skrivati, ove stvari moramo popraviti! A dobili smo igrača koji ima ono što nam nedostaje‘

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije prokomentirao je plasman na Europsko prvenstvo
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. studeni 2023. 23:23

Zlatko Dalić stigao je u sobu za press konferencije kao sigurni putnik na Europsko prvenstvo. Nakon što se izgrlio s igračima i stožerom na terenu, poslušao pobjednički pjev s maksimirskih tribina i odradio fotografiranje, došao je pred novinare.

- Ja bih čestitao našim igračima na plasmanu, još jedan dobar i lijep rezultat. Ja uvijek kažem da plasman Hrvatske na veliko natjecanje jest uspjeh, a sve preko toga plus. Utakmica je bila teška, očekivao sam da ćemo lakše proći cijeli ciklus. Sad kad pogledamo, nervoza i stres dobro su došli. Meni da izađem iz komfora, ja sam rekao nakon utakmice u listopadu da nikad nisam bio jači i s više motiva. Protivnici nisu bili tko zna kakvi po kvaliteti, ali teške su utakmice kao ova danas, stalno strepiš jer nisi dao drugi gol. Cilj je bio plasman, ostvarili smo ga i idemo na Euro gdje nas čekaju deseci tisuća hrvatskih navijača. Kao da idemo doma, opet se idemo boriti za Hrvatsku. Hvala dragom Bogu i navijačima koji su nas podržali, ovo je uspjeh svih nas.

Kako se osjećate vi i igrači, hoćete li zapaliti svijeću na Kamenitim vratima?

- Bog pomaže onima koji vjeruju. Malo sam iscrpljen, svi smo, bilo je teško zbog strepnje za drugi pogodak pa da sve padne u vodu. Mislim da smo danas pokazali karakter, znao sam da će biti teško i očekivao sam da ćemo mi to malo drukčije rješavati u nekim situacijama. Vidio sam grč koji je bio prisutan, drugi gol bi ga izbrisao. Na kraju, sve se poklopilo i to je najvažnije. Moje četvrto veliko natjecanje, dva svjetska i dva europska prvenstva. Ponosan sam, za mene je to veliki uspjeh. Ja sam u Hrvatskoj ostao zbog Eura, hvala Bogu da mi se želja ispunila. Idemo tamo s reprezentacijom koja zastupa prilike hrvatskog naroda: domovinu, zajedništvo, ljubav i vjeru. To nas nagrađuje. Nakon listopada nisam osjetio ništa negativno, samo podršku i vjeru, to je meni dalo jedan motiv i zato sam bio nikad jači i nikad s više volje. To se i pokazalo.

Pogodili ste i s Budimirom i Sosom?

- Ja sam nakon SP-a rekao da idemo tražiti napadača, ali nitko nije pokazao više od Budimira. On je šutio i radio, iako je bio prozivan od novinara. Bio je pozitivan i strpljiv, čekao je svoju šansu, mi smo to nagradili. Na kraju krajeva u dobroj je golgeterskoj formi i danas ga je nagradilo. Radi veliki posao u defenzivi i u napadu, radi i bori se. Sosa? Ja sam rekao da nitko neće ispasti iz ekipe, Erlić nije ispao jer je bio loš. Dapače, bio je dobar, ali željeli smo dva ljevonoga igrača i to se pokazalo dobrom odlukom.

Dojam o Marcu Pašaliću?

- Pašalić je igrač koji ima ono što nama nedostaje. Brzinu i prodornost, on je dobitak za nas. Danas je imao dobrih situacija, igrao bez straha i igrao dobro. Malo se mučimo s desnom stranom, a ako Marco nastavi ovako igrati u Rijeci i na velikom nivou, mislim da je naša budućnost. Svatko će imati šansu da se izbori za Euro, tako i Pašalić.

- Bio sam siguran da Wales ne može pobijediti u četiri utakmice, to ne može možda Francuska, a kamoli Wales. Ali važno je bilo da mi pobijedimo i da budemo svoji. Reći će ljudi da smo igrali protiv Latvije i Armenije, ali OK, ovo su teški trenuci i grč. Još teže nego s Francuskom, Argentinom... Jer već je nešto unaprijed upisano, a borba je.

Želje za ždrijeb?

- Nemam nikakve želje, ne znam ni u kojem smo potu. Moramo igrati svoju igru i tko god da nam dođe da napravimo ono što želimo. Prvi cilj je proći grupu. Iskreno, moramo popraviti puno stvari u igri i doraditi ako želimo ponoviti Rusiju i Katar. Moramo biti bolji, ja sam toga svjestan. Meni djeluje da je Euro jači od svjetskih prvenstava, mi jače igramo na svjetskom.

Koje to još stvari morate popraviti?

- Nemam što skrivati, moramo biti efikasniji, zabijati golove i stvarati šanse. Puno smo zalamali, "pimpali", centrirali. Moramo biti okomitiji i ubojitiji, kvalitetniji. Imamo posjed, ali mora biti više upada u prazan prostor - završio je Zlatko Dalić.

Linker
24. veljača 2024 00:05