Dani Olmo

 ODD ANDERSEN Afp
EUROCAST

Ako Španjolci uzmu zlato, Uefa će imati ozbiljan ‘problem‘: ‘Mislim da je Olmo u maloj prednosti...‘

‘Divimo se Yamalu, a potpuno drukčije radimo stvari. Najlakše je sakriti se iza starijih‘, kaže Toni Golem
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. srpanj 2024. 15:20

Reprezentacija Španjolske prvi je finalist Eura. Lamine Yamal i Dani Olmo izvrsnim su pogocima poslali Francuze kući (2:1) i nastavili juriš na kontinentalno zlato, ostaje im čekati rasplet današnjeg ogleda između Engleske i Nizozemske u Dortmundu. Na polufinalne utakmice njemačke smotre u novoj epizodi Eurocasta osvrću se naš trener Toni Golem i glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

- Mislim da je većina ljudi zadovoljna ovim ishodom uzmemo li u obzir što su dosad pokazali Španjolci, a što Francuzi. Čudno mi je drugo poluvrijeme, u kojem Francuzi ulaze s minusom i ne mogu stvoriti nijednu pravu šansu. Španjolska zaslužuje ovo finale, jedna je od rijetkih ekipa koja ima svoj stil i ostaje mu dosljedan. Za razliku od njih, Francuzi su odlučili ići na pragmatizam, na sustav u kojem se njihovi igrači očito ne snalaze najbolje. Previše su se opredijelili za disciplinu, a nisu dozvolili igrači da pokažu sve što znaju - započinje Golem, a Šola se okreće sceni iz devete minute, kada je Randal Kolo-Muani zatresao španjolsku mrežu.

- Mislio sam da je to početak kraja Španjolske. Morat će se otvoriti, imaju puno klinaca, Mbappé djeluje moćno i raspoloženo, svidjela mi se i ideja s Dembelom na drugoj strani... Bio sam uvjeren da utakmica ide u tom smjeru, ali onda gol Yamala... Ne znaš što reći, ja sam i prije četvrtfinala tvrdio da bi mogao početi padati jer nije normalno da 16-godišnjak u svakoj utakmici ima jednu od glavnih uloga. Savršeno je izvagao i pogodio, Španjolska je zatim preuzela kontrolu i bila je to samo najava za sve što će uslijediti.

Kad smo kod pretpostavljenog "početka kraja" Furije, djelovalo je da bi ga mogao simbolizirati Jesus Navas. Zamjenik Danija Carvajala nesigurno je ušao u susret, loša reakcija kod primljenog pogotka jedna je od nekolicine koje će tek uslijedit, pa i rani žuti karton kao dodatna neugodnost. Ipak, uzdignuo se...

- To je čovjek od 38 godina, a igraš protiv Mbappéa, koji te na početku utakmice izdribla i namjesti gol... No, Navas je toliko iskusan igrač na najvišem nivou da se mogao stabilizirati. Španjolska je idealan sklop iskusnih i mladih igrača - konstatira Golem, pa se vraća na blijedo izdanje Tricolora u drugom dijelu.

image

Dani Olmo

FRANCK FIFE Afp

- Francuzi su puno fizikalnija ekipa, Španjolci ne trpe toliko igru "na divlje". Očekivao sam od Francuza "ho-ruk" nogomet, da će to biti nogomet bez nogometa. A izgledali su kao da samo čekaju kraj utakmice, mi smo mogli vidjeti da tu ništa neće ići u smjeru Francuske, čak ni umjetni pritisak nisu uspjeli napraviti. Ostao sam jako iznenađen.

- Da sam navijač Francuske, ne znam kako bih podnosio takav način igre. Recimo, Nijemci uvijek izađu kao Nijemci, moraju to demonstrirati na terenu bez obzira na to kakvu momčad imaju. Francuska je najkvalitetnija nogometna nacija na svijetu gledamo li izbor igrača. Imaju 50 ili 80 vrhunskih igrača, koji mogu igrati u bilo kojoj reprezentaciji svijeta, a igraju tako destruktivan nogomet, čekaju neke kontre ili polukontre. Teško mi je to prihvatiti - nadopunjuje Šola.

Na drugoj strani - spektakl. Pogodak Yamala jedan je od najljepših trenutaka prvenstva, ujedno i prvi koji je La Roja zabila na Euru izvan kaznenog prostora unazad čak 24 godine i Raulovog pogotka Slovencima. U nedogled se ponavlja, 16 mu je godina, a Golem misli da bi kod nas takvi malo drukčije prolazili.

- Malo dajemo šanse mladima. Svi mi pričamo da je Yamal super, da su mladi super, da moraju igrati oni koji su bolji neovisno o godinama. Ali kod nas se to ne radi tako. Trebalo bi biti, ali nije. Tu se možemo vratiti na Hajdukovu sezonu u kojoj je mlađa momčad igrala finale Lige prvaka. Iza njih nitko ne stoji, uvijek se lakše sakriti iza nekog starijeg.

- Ali Yamala nije ni trebalo "istrpjeti", nenormalno je to što je radio još s 15 godina - kaže Šola.

- Istina, rodio se takav da može istrpjeti pritisak i uzeti utakmicu pod svoje. Živa je vatra, vidio se i respekt Francuza prema njemu. Jednostavno, on je ‘taj‘, uz našeg Olma koji je stalno sam između linija, otvoreno prima lopte, podvaljuje... Kad se Olmo okrene prema protivničkom golu s loptom, to je spašavanje žive glave - podvlači Golem.

image

Dani Olmo i Lamine Yamal

FRANCK FIFE Afp

Snagu španjolskog kolektiva oslikava podatak da su u šest utakmica prvenstva imali i šest različitih igrača utakmice. Redom su to bili Fabian Ruiz, Nico Williams, Ferran Torres, Rodri, Olmo pa Yamal. Ako Španjolci uzmu zlato, Uefa će imati ozbiljan "problem". Kome dati nagradu za najboljeg igrača prvenstva?

- Mislim da je Olmo u maloj prednosti nad Yamalom - kaže Šola.

- I statistika mu ide u prilog, a za najboljeg mladog mogao bi onda dobiti Yamal - dodaje Golem, a Šola završava kazavši da bi i Nico Williams mogao konkurirati.

I dok Španjolci imaju pravo ostati optimistični, francuski izbornik Didier Deschamps mogao bi se brinuti za budućnost na klupi Francuske. Na pitanje o eventualnom raskidu ugovora dvije godine prije isteka nije želio odgovoriti. Kako promatramo cjelokupnu situaciju znajući da iz pozadine uvijek vreba Zinedine Zidane?

- Mislim da će Zidane to preuzeti. Prejaka je ta Francuska da bi igrala na ovakav način. Sjetimo se i finala u Kataru, gdje Francuska protiv Argentine nije postojala 70 minuta. Deschampsov model jednostavno se izlizao, Francuska s ovakvim igračima mora pronaći način za igrati nogomet. Svaka čast Deschampsu, ali na kraju krajeva, u 12 godina ima samo jedno zlato - zaključuje Šola.

Detaljniju analizu prve polufinalne utakmice te najavu ogleda Nizozemska - Engleska pogledajte u priloženoj epizodi Eurocasta ili na našem YouTube kanalu.

Linker
08. kolovoz 2024 04:59