Didier Deschamps

 Kai Schwoerer/imago Sportfotodienst/profimedia
GORUĆE PITANJE

‘Antinogomet‘ neće skupo stajati Deschampsa. Stigle velike vijesti, ali kredit bi brzo mogao iscuriti

Simbolička poveznica najveće zvijezde i prezentacija Tricolora kaže - maske su pale
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. srpanj 2024. 16:45

Gurnemo li u prvi plan najveću zvijezdu Francuske i postavimo li ju u simboličnu vezu s čitavom momčadi, reći ćemo - maske su pale! Europsko prvenstvo još uvijek nije natjecanje Kyliana Mbappéa, koji se i bez "modnog dodatka" zarađenog nakon sudara s Austrijancem Dansom u prvoj utakmici nije snašao, a nije ni natjecanje Francuza, čija je blijeda partija u drugom poluvremenu osvijetlila surovu realnost. Ovakva Francuska ne zaslužuje finale Eura ni medalju, zato ćemo u Berlinu gledati Španjolce.

- Nema se tu što komplicirati. Željeli smo biti europski prvaci, nismo uspjeli. Ili si dobar ili nisi. Ja nisam bio dobar i idemo kući - hladno poput špricera govorio je Mbappé poslije 1:2 poraza Francuske u Münchenu, da bi se u konačnici ipak upustio u nešto dužu raspravu.

- Natjecanje možemo okarakterizirati samo kao neuspjeh. Kad smo poveli, mislili smo da je najtežim dio riješen, ali prelako smo posustali. Premalo dobrih poteza, udaraca, brzih dodavanja... Nismo napravili dovoljno da uđemo u finale. Imao sam jedan udarac krajem utakmice, možda sam trebao to zabiti ili barem pogoditi okvir gola, no preletjela je preko i to je realnost s kojom se moramo pomiriti.

Djelovalo je da će to biti ‘simultanka‘

Nekoliko brzih sprinteva, izvlačenja na desnicu, pa i perfektan ubačaj Randalu Kolo-Muaniju za 1:0 natjerali su nas da pomislimo kako je uspavanim Francuzima stigao kraj. Djelovalo je da će to biti Mbappéova noć, da bismo lako mogli gledati jednu od onih "simultanki" koja nerijetko stiže nakon nekolicine skromnih partija. Dojam je splasnuo nakon samo nekoliko minuta... Mbappé možda jest čovjek za sve, ali ne i za europska prvenstva. Barem to još uvijek nije pokazao - na prošloj smotri otpisao je Francuze promašenim penalom u raspucavanju sa Švicarcima u osmini finala, a na aktualnom je ostao poprilično "sterilan". Dovoljno je usporediti Mbappéove izvedbe s onima sa srebrnog im Svjetskog prvenstva u Kataru. Tada je uputio 21 udarac prema suparničkim vratima, čak 14 u okvir i od toga osam u mrežu. Sada je u tri utakmice (u Kataru odigrao sedam) potegnuo 24 puta, samo triput u okvir, jednom u mrežu i to iz kaznenog udarca...

image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp

U Kataru je sve pogotke postigao udarcima iz pozicije unutar kaznenog prostora, u Njemačkoj ga praktički nismo mogli ni vidjeti u protivničkih 16 i vjerojatno se tu krije ključni razlog Mbappéove skromne epizode, što mora ići i na dušu cijele momčadi, u ovom slučaju jedva sposobne za izgraditi konkretnu akciju. Griezmann je izgubio svoju moć, Dembele ostao nedorečen što je sve učestaliji scenarij, a ni Kolo-Muani ni Thuram nisu pokazali da su spremni nedvojbeno boraviti u špici Francuske. Ukupni rezultat - jedan gol iz otvorene igre, iliti "antinogomet" u režiji Didiera Deschampsa i njegovih 1,23 milijarde vrijednih izabranika.

- Ako se nekome ne sviđa naša igra, neka upali drugu utakmicu. Zašto bih ja trebao brinuti što se nekom Šveđaninu ne dopadaju naše prezentacije - ljutito je uoči susreta sa Španjolcima iskusni izbornik odgovarao na pitanja o slabašnoj kombinatorici, nejasnim idejama igre, nepostojećim velikim šansama, dosadi koju pruža imenima jedna od najuzbudljivijih reprezentacija svijeta.

Objava Saveza

Zijevajući nogomet francuskoj se javnosti od početka nije svidio, ali teško je kritičarima pucati iz svih oružja ako se Deschampsovi protuargumenti grade na rezultatima. Kada su se takve sumorne izvedbe (napokon) odrazile na rezultat u gorkoj minhenskoj noći, pitanje o otkazu među prvima se pojavilo na Deschampsovoj presici. Je li ovaj Euro smijenio najdugovječnijeg izbornika među onima koji su se tamo našli, hoće li Deschamps napustiti tabor reprezentacije dvije godine prije originalnog isteka ugovora? Izbornik nije želio odgovoriti, ali čelnici Francuskog nogometnog saveza oglasili su se jutro poslije. Znamo da Zinedine Zidane uvijek "vreba" iz pozadine, ali morat će još malo pričekati.

- Ne vidim razlog da se Deschampsov ugovor dovodi u pitanje. Dosadašnji rezultati govore njemu u prilog i postignuti su svi ciljevi. Didier će nastaviti svoju misiju, razgovarat ćemo sljedećih nekoliko dana kako bismo dublje analizirali što nam je nedostajalo tijekom ovog polufinala i što bi nam omogućilo da narastemo. Tijekom ovog mjeseca vidio sam puno profesionalizma i potrage za izvrsnošću. Moramo zadržati smjer u kojem ide francuski team - rekao je Philippe Diallo, predsjednik tamošnjeg Saveza za L‘Equipe.

image

Didier Deschamps

JEWEL SAMAD Afp

Međutim, treba ostaviti prostora i za mogući obrat. Diallo će, naime, obavljati funkciju predsjednika Saveza do završetka ove godine, a onda su na redu novi izbori. Deschamps je, očito, sto posto siguran u slučaju da Diallo zadrži status, ali eventualna pojava nekog drugog imena mogla bi rezultirati i drukčijim viđenjima. Deschamps u 12 godina angažmana broji tri medalje, redom je to europsko srebro na domaćem terenu 2016., zlato u Rusiji 2018. i katarsko srebro 2022. Pored već spomenute osmine finala Eura 2021., pamti i eliminaciju kontra Njemačke na SP-u 2014. godine. Za nered u Njemačkoj izbornik je preuzeo odgovornost, čelnici su procijenili da je sve to skupa dovoljno za "kredit", a u naredne akcije Deschamps će krenuti imajući na umu da se ovakva Francuska više nikada ne smije ponoviti.

Linker
30. kolovoz 2024 18:42