Gareth Southgate i Luis de la Fuente

 ODD ANDERSEN Afp
NISU SVI U ISTOJ POZICIJI

Čak i Southgate zna što bi moglo presuditi finale, ali tu ne može ništa: Važan podatak daje prednost Španjolskoj

Vidjet ćemo hoće li se u Berlinu nastaviti niz, hoće li Španjolska iskoristiti taj dan više za odmor
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. srpanj 2024. 14:35

Izbornik Engleske, Gareth Southgate, dao je zanimljivu izjavu nakon polufinalne pobjede protiv Nizozemske. Njegova je reprezentacija igrala je u srijedu, dok je Španjolska finale izborila protiv Francuske u utorak.

- Morat ćemo se dobro odmoriti nakon ove pobjede, jer je na proteklim velikim natjecanjima dan više za pripremu finala imao veliko značenje - kazao je Southgate.

Dobro je informiran šef Tri lava, nije tu izjavu dao reda radi. Na posljednjem Euru Engleska je također imala dan odmora manje od Talijana, koji su postali prvaci kontinenta, taj dan viška iskoristio je i Portugal protiv Francuske 2016., kao i Španjolska protiv Italije 2012. godine. Posljednje finale Eura u kojem je slavila momčad koja je polufinale igrala dan kasnije od svog suparnika kojeg je potom pobijedila u finalu bila je Španjolska 2008. Njemačka je igrala 25. lipnja s Turskom, Španjolska 26. lipnja s Rusijom, no to joj nije bila otegotna okolnost. Gledajući cijelu povijest, u finalima Eura reprezentacije koje su došle u njega s danom viška u odnosu na suparnika, upisale su osam pobjeda i tek tri poraza.

I na svjetskim prvenstvima je slična priča u posljednje vrijeme. Argentina je u Kataru uoči finala odmarala dan više od Francuza i pobijedila, isto kao i Francuska 2018. u Rusiji protiv Hrvatske te Njemačka u Brazilu protiv Argentine 2014., što znači da je na posljednjih šest velikih natjecanja, EP-a i SP-a, uvijek u finalu slavila momčad s danom više za odmor nakon polufinala. No, zanimljivo, u deset finala mundijala u kojima je polufinale odigrano u dva različita dana, šest puta pobijedila je momčad koja je uoči te završne utakmice natjecanja odmarala dan manje od suparnika.

Vidjet ćemo hoće li se u Berlinu nastaviti niz, hoće li Španjolska iskoristiti taj dan više za odmor i ponuditi svježije izdanje od Engleza. Nekako sumnjamo da će to biti presudni faktor finala, ali rezultati finala velikih natjecanja od 2012. godine idu u prilog Southgateovoj tezi.

Linker
05. rujan 2024 23:51