ODD ANDERSEN Afp
PREŽIVJELI ELIMINACIJU

Dalić i kolege jašu i dalje! Bilo je kandidata za otkaz, ali svi ostaju. Zasad...

Niti jedan izbornik koji je krahirao na Euru nije ostao bez posla
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. srpanj 2024. 21:41

Svi izbornici zemalja sudionica Eura u Njemačkoj dosad su preživjeli eliminaciju i raniji odlazak s natjecanja od očekivanoga, ni jedan Savez još nije smijenio stratega koji je na klupi potpisao razočaravajući rezultat.

Hrvatski izbornik, Zlatko Dalić, mirno je, “u hodu”, preživio podbačaj, ni javnost, a ni mediji, nisu “razapinjali” Dalića, očito su mu “minule zasluge” još uvijek jače, bolje i vrjednije od aktualnoga trenutka. Tek je sporadično bio ispaljen neki “zalutali metak” u Dalićevom smjeru, ali pomno birani i iskorišteni “oklop” zaustavio je svaki pokušaj oskvrnuća izbornikova lika i djela.

Niz kandidata

Hrvatska će, dakle, u nove kvalifikacije za SP krenuti sa starim izbornikom. Nitko u Hrvatskom nogometnom savezu nije postavio pitanje njegova ostanka (štoviše!), pa će tako Dalić i dalje, za 1,2 milijuna eura godišnje, biti na kormilu naše A selekcije. I tražit će povratak na uspješnu stazu, nakon kraha u Njemačkoj...

Ni jedan izbornik, eto, nije ostao bez posla, iako je bilo niz kandidata. A možda i najžešće kritike dobivao je izbornik Poljske, Michal Probierz, gorjelo je u poljskim medijima i na društvenim mrežama, međutim, Probierz zasad i dalje ima potporu čelnika tamošnjeg Saveza. Baš kao i belgijski izbornik, Talijan Domenico Tedesco, za kojeg je u nekim belgijskim medijima bilo čak predviđano da se ni neće u istom zrakoplovu s igračima vratiti u Bruxelles! Ali, Talijan je i dalje “u sedlu”, a hoće li biti naknadnih posljedica, pokazat će dolazeći dani.

Neprijeporno je dosad najviše na udaru medija u domovini bio - uspješnik! Engleski izbornik, Gareth Southgate, preuzeo je nacionalni ponos prije osam godina i praktički je vratio Otočane na kartu utjecajnih svjetskih reprezentacija. Englezi su, naime, nakon osvajanja SP-a 1996. u svojoj domovini, u sljedeće 52 godine, do SP u Rusiji 2018., samo triput dohvatili četvrtfinale (1970., 1986. i 2002.), a Southgate je odveo momčad do polufinala, u kojem je posrnuo protiv Hrvatske i na kraju je zauzeo četvrto mjesto.

Golemi pritisak

Nadalje, na zadnjem Euru, 2021. godine, bio je finalist, u završnom je dvoboju u Londonu bio poražen protiv Italije nakon izvođenja 11-eraca. Sad je opet igrao finale, a u povijesti engleskih nastupa na Euru, do Southgateova izborničkog mandata, najbolji je plasman bio polufinale, 1996. u Engleskoj. I baš je Southgate tada bio tragičar, nije iskoristio 11-erac u raspucavanju i Nijemci su otišli u finale, potom i osvojili naslov prvaka, svladavši Češku “zlatnim pogotkom” Olivera Bierhoffa. U Ligi nacija, Southgate je osvojio treće mjesto 2019. godine, a na SP-u u Kataru 2022. u četvrtfinalu je bio eliminiran protiv Francuske.

Međutim, engleski su mediji sve te dobre rezultate brzo zaboravili i prelako prebrisali, pa je Southgate u Njemačkoj živio pod golemim pritiskom. Istina, nekim je svojim odlukama opravdano na sebe navukao bijes javnosti i medija (primjerice, eksperiment s Alexanderom-Arnoldom na zadnjem veznom), pa su nakon turobnog remija sa Slovenijom s tribina prema njemu poletjele i plastične čaše pune piva. No, sve je to Southgate ostavio iza sebe i sinoć uzdignute glave igrao finale s Furijom.

Linker
04. listopad 2024 09:46