Merih Demiral

 RONNY HARTMANN Afp
NULTA TOLERANCIJA

Drakonska kazna za jednog od heroja Eura, zbog slavljenja ‘krajnje desnice‘ ostavlja naciju na cijedilu

Danas je na račun 26-godišnjeg Turčina stigla ‘prikladna‘ kazna
Piše: SNObjavljeno: 04. srpanj 2024. 22:01

Turska nogometna reprezentacija piše jednu od najljepših priča Europskog prvenstva u Njemačkoj. U osmini finala nakon velike su drame izbacili Austriju, međutim ne baš ‘lijepom‘ gestom na toj se utakmici istaknuo Merih Demiral.

Turski stoper odigrao je ‘utakmicu života‘, zabivši dva pogotka u stilu onomad Lilliana Thurama protiv Hrvatske prometnuo se u apsolutnog heroja i gotovo pa samostalno donio Turskoj plasman u četvrtfinale. Ipak, da sve ne bude savršeno pobrinuo se proslavivši drugi pogodak simbolom ‘Sivih vukova‘, krajnje desničarske turske stranke.

"Simbol turskih desničarskih ekstremista nema mjesta na našim stadionima. Korištenje euronogometa kao platforme za rasizam je potpuno neprihvatljivo i UEFA će istražiti slučaj i razmotriti sankcije", napisala je Nancy Faeser, njemačka ministrica unutarnjih poslova, nedugo nakon Demiralovog poteza i dala naslutiti da ga čeka ozbiljna sankcija.

Protiv Demirala je Uefa ubrzo pokrenula istragu, a danas je na račun 26-godišnjeg Turčina stigla ‘prikladna‘ kazna. Prema navodima njemačkih medija, zbog navedene proslave Demiral je zaradio suspenziju od dvije utakmice. Propustit će četvrtfinalni ogled protiv Nizozemske i eventualno polufinale, a na turniru će još zaigrati samo ako Turska izbori finale.

Drakonska kazna koja je, kada se sve uzme u obzir, i očekivana. Na smotri u Njemačkoj postoji nulta tolerancija prema svim političkim porukama - i na tribinama i na terenu. Tako je s dvije utakmice suspenzije već je bio kažnjen Mirlind Daku, i to zbog nacionalističkih povika s navijačima nakon remija Hrvatske i Albanije, no Demiral, po svemu sudeći, nije puno naučio iz njegovog slučaja.

Ipak, čini se da ništa još nije razriješeno, s obzirom na to da je Turski nogometni savez priopćio kako vijest o kazni nije istinita jer UEFA još nije okončala istragu. Istakli su i da imaju rok do petka ujutro iznijeti argumente protiv kazne tako da ćemo na službenu objavu o suspenziji još morati pričekati.

Linker
20. rujan 2024 00:49