Slavlje engleskih nogometaša

 INA FASSBENDER Afp
BEZ KONKURENCIJE

Engleski junak skinuo veo sumnje, a Tri lava imaju problem s Kaneom kao Portugal s Ronaldom

Vratar Evertona bio je jedan od junaka slavlja Tri lava protiv Švicarske u četvrtfinalu
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 09. srpanj 2024. 21:39

Vratar Tri lava Jordan Pickford bio je jedan od engleskih junaka u pobjedi Engleske nad Švicarskom u četvrtfinalu Europskog prvenstva nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca i plasmana u polufinale turnira u Njemačkoj. Golman Evertona obranio je već u prvoj seriji jedanaesterac Manuelu Akanjiju i otvorio vrata suigračima da besprijekornim izvođenjem udaraca s bijele točke, kakvo se ne pamti u engleskoj nogometnoj povijesti, čekiraju karte za polufinale i dvoboj u Dortmundu protiv Nizozemske.

Inače, Pickford je u dresu engleske reprezentacije obranio četiri od 14 udaraca s bijele točke na velikim natjecanjima, a njegovi prethodnici od 1990. do 2012. godine od 36 jedanaesteraca uspjeli su zaustaviti - samo dva.

Prva opcija

Od kada je na klupu engleske reprezentacije 2016. godine sjeo Gareth Southgate i vratio sa svojom momčadi Tri lava u sam vrh europskog i svjetskog nogometa, Pickford je u proteklih šest godina neprikosnoveni engleski broj 1. No, prije Europskog prvenstva u Njemačkoj bilo je i dosta upitnika oko toga mora li čuvar mreže Evertona i dalje biti prva vratarska opcija za Southgatea s obzirom na to da braneći za momčad s Goodison Parka Pickford i nije bio svaki put na visini zadatka, što realno nije niti čudno s obzirom kakav igrački kadar ima taj klub. Ipak, kada je bilo najpotrebnije Pickford je bio pravi i jedan od najzaslužnijih što se Everton ponovno spasio od ispadanja iz elitnog razreda engleskog nogometa.

Najveća konkurencija Pickfordu za englesku jedinicu bili su vratar Arsenala Aaron Ramsdale i čuvar mreže Newcastlea Nick Pope, koji je za mnoge najbolji engleski golman, no kada je Ramsdale izgubio status prvog vratara Topnika, a Pope se ozlijedio, bilo je jasno da će Pickford ponovo biti Southgateov prvi vratarski izbor, koji je u dosadašnjem tijeku Eura opravdao ukazano povjerenje.

image

Jordan Pickford

KENZO TRIBOUILLARD Afp

- Jedino je bilo važno proći u četvrtfinale. Znam da bi naši navijači željeli da igramo bolje, to bih svakako želio i ja sa svojim suigračima, ali teško da ikome na ovakvom natjecanju možete napuniti mrežu. Jednostavno nema lakih suparnika. Ne tražim nikakav alibi, ali nakon malo je reći naporne sezone jednostavno nije realno da nemate nikakav energetski problem. Ne briljiramo, ali smo u polufinalu i dok smo u turniru sve ostalo pada u drugi plan. Ne želim davati bilo kakve prognoze, za mene je i ovo polufinale novi vrlo dobar doseg ove generacije. Portugal je 2016. godine osvojio Europsko prvenstvo, a da nikoga nije pobijedio u skupini, tako da je sve relativno kada se kritizira nečija igra - istaknuo je Pickford, koji je protiv Švicarske imao na plastičnoj boci upute kako jedanaesterce pucaju švicarski igrači.

Engleska ima isti problem s Kaneom kao što je Portugal imao s Cristianom Ronaldom

Bez obzira na prolazak Engleske u polufinale Europskog prvenstva izbornik Gareth Southgate je i dalje meta kritika, uz dodatak da su mu neki engleski mediji nakon četvrtfinalne utakmice sa Švicarcima dali ocjenu 4?! Ne treba biti neki veliki stručnjak da bi se ustvrdilo da igra Engleza na ovom turniru nije na očekivanoj razini, ali isto tako kritike na račun izbornika Southgatea su ipak barem malo pretjerane.

Uostalom, prije dolaska Southgatea na klupu 2016. godine engleska reprezentacija je u proteklih 50 godina igrala samo dva polufinala na velikim natjecanjima, a pod Southgateom dvoboj protiv Nizozemske bit će već treće englesko polufinale. Osim Southgatea, kritika nije pošteđen niti kapetan Harry Kane, za kojeg većina engleskih analitičara i medija smatra da je nespreman i spor, te da ne zaslužuje mjesto u prvoj jedanaestorici, uz konstataciju da Engleska ima isti problem s Kaneom kao što je Portugal imao s Cristianom Ronaldom.

Kao i kod Southgatea, Englezi su ipak malo pretjerali s obzirom na to da im je i takav ‘nespremni i spori’ Kane pogotkom donio pobjedu protiv Slovačke i plasman u četvrtfinale. No, Gareth Southgate ne mari previše za želje medija i Kane bi trebao započeti i polufinalni dvoboj protiv Nizozemske. (kg)

Neke upute krive

Neke su upute prema engleskim medijima bile potpuno krive, ali kod Akanjija je očito ‘upalilo’, što je Englezima bilo dovoljno za prolazak u polufinale.

- Sve je to dio igre, pa i igrači Švicarske vjerojatno znaju kako ja branim jedanaesterce ili koju stranu izabirem. Sudac mi nije dozvolio moju rutinu prije jedanaesteraca. Volim primiti loptu prije udarca suparničkog igrača, svi mi imamo neku svoju rutinu, ali kapa do poda dečkima koji su briljantno izvodili jedanaesterce. Molim navijače da i dalje budu uz nas, to nam je iznimno važno, a mi ćemo dati 100 posto da pokušamo ući u finale - zaključio je Pickford.

Uz 30 godina u životnom kalendaru Jordan Pickford bi ipak morao razmišljati o promjeni sredine, jer s Evertonom gotovo sigurno neće ništa osvojiti...

image

Jordan Pickford

INA FASSBENDER Afp

Linker
22. kolovoz 2024 07:11