Rodri MVP Eura u Njemačkoj

 JAVIER SORIANO Afp
PRIZNANJE BEZ LOGIČKOG POKRIĆA

Evo koja je skupina stručnjaka odabrala Rodrija za najboljeg igrača Eura, među njima je i brončani Vatreni

Dopuštamo tezu o subjektivnosti tih impresija, ali odabir Rodrija ima najmanje logičnog pokrića
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. srpanj 2024. 15:20

Nema dvojbe da je Rodri veliki igrač, ponajbolji vezni na svijetu već neko vrijeme. Nema dvojbe da je Rodri kao šestica izuzetno bitan igrač novog prvaka Europe, Španjolske. Nema dvojbe da menadžer Manchester Cityja Josep Guardiola, dok god to sam igrač ne odluči, neće dopustiti ni madridskom Realu, koji ga stalno zove, a ni ikome drugome da mu odvede Rodrija. Sjajan igrač, odličan čovjek, kažu svi njegovi suigrači i ljudi iz nogometa koji ga pobliže poznaju.

Rodri je na ovom Europskom prvenstvu u Njemačkoj, i tu nema dvojbe, bio jedan od igrača reprezentacije Španjolske koji je dao veliki obol osvajanju četvrte titule prvaka Europe. No, Rodri, uz sve navedeno, malo je dvojbi, ipak nije bio najbolji igrač 17. kontinentalne smotre. Može se sada raspravljati zaslužuju li to Nico Williams, Lamine Yamal ili neki treći igrač, a u našem slučaju je uvjerenje da je to Dani Olmo, ali najmanje logičnog pokrića ima dodjela MVP Eura za Rodrija. Zašto?

image

Rodri MVP Eura u Njemačkoj

TOBIAS SCHWARZ Afp

Rodri je, uz gol Gruziji (4:1), bio bez asistencije i značajnijeg pečata u igri. Točno je da je važan razigravač (92,8% preciznosti) i odlično povezuje defenzivni s ofenzivnim redom, ali Rodri nije bio na ovom Euru (i to "ovom" naglašavamo) bolji od primjerice drugog veziste, Fabiana Ruiza. Štoviše, Ruiz je jedan od najugodnijih iznenađenja u momčadi Luisa de la Fuentea.

Komisija stručnih promatrača, koju čine među inima Benitez, F. de Boer, Solskjaer, Grant, Capello, Karanka, Moyes, Asanović, odabrala je u skupu "pojedinačnih MVP-a po utakmici" najboljeg igrača po "kriteriju učinka, utjecaja na momčad, pozitivnog ponašanja i respekta suparnika".

Naš favorit bio je Dani Olmo. Zato jer je po ponašanju uvijek primjer, po respektu suparnika uvijek maksimalan, a učinak ukazuje na 3 pogotka i 2 asistencije. Utjecaj na momčad, otkako je "zamijenio" Pedrija, jest najznačajniji. Gol i asistencija za pobjedu nad Njemačkom (2:1), gol za pobjedu nad Francuskom (2:1), asistencija za pobjedu nad Albanijom, i ono što se ne vrednuje statistički, a super je važno. Olmo je u 90. minuti finalne utakmice na gol-liniji odbio loptu koja je išla u mrežu za 2:2 Engleza.

U odličnom kolektivno nastrojenom timu izbornika De la Fuentea, Olmov utjecaj na šampionski ritam je ogroman. Dopuštamo tezu o subjektivnosti tih impresija, ali odabir Rodrija ima najmanje logičnog pokrića.

image

Slavlje Španjolske nakon osvajanja Eura

JAVIER SORIANO Afp

Linker
10. rujan 2024 15:02