Bellighamove škarice za spas Engleske

 INA FASSBENDER Afp
NOGOMETNI PONOS

Evo zašto je Bellingham najskuplji nogometaš svijeta, a možda i novi Gazza: Mlađi je od Baturine, Sučića...

Englez se u slavlju na prilično "originalan" način obračunao s kritičarima i navijačima, slijedi kazna?
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. srpanj 2024. 10:10

Nakon što je gol Slovacima proslavio pogladivši međunožje, slikovita poruka kritičarima, Jude Bellingham se otuširao, ohladio i poslušao PR savjetnika, koji mu je u međuvremenu otkrio da poruke neprijateljima može slati i na uglađeniji način. Tako je nekoliko sati poslije proboja u četvrtfinale na društvenim mrežama Realove zvijezde osvanuo citat iz poznatog govora američkog predsjednika Theodorea Roosevelta iz 1910. godine.

"Nije važan kritičar, čovjek koji ističe kako je snažan čovjek posrnuo, ili gdje je činitelj mogao činiti bolje. Zasluga pripada čovjeku koji je u areni, čije je lice narušeno prašinom i znojem i krvlju... Taj čovjek u najboljem slučaju zna veličinu svoje pobjede, a u najgorem, ako hrabro padne, zna da njegovo mjesto nikada neće biti u blizini onih hladnih duša koje ne znaju ni za pobjedu niti za poraz", okačio je Bellingham status na instagram profilu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Ako se u najavama Eura 2024 sve u engleskom kampu još jednom trebalo zavrtjeti oko Harryja Kanea kao najboljeg strijelca u povijesti nacionalne momčadi, u Njemačkoj se od prvog meča ipak sve vrti oko Jude Bellinghama. To, naravno, nije normalno jer je ovaj preko noći odrasli dječak iz okolice Birminghama prije samo tri dana proslavio 21. rođendan. Ilustracije radi, Martin Baturina je četiri mjeseca stariji, a još šest mjeseci stariji Luka Sučić u nekim drugim vremenima Englezu bi prepustio da mu ponese sportsku torbu iz svlačionice do autobusa.

Vulgarna gesta

- Igrati za Englesku je užitak, ali taj užitak dolazi uz veliki pritisak. Čuješ ljude kako govore gluposti i onda si sretan ako možeš isporučiti gol i uzvratiti im barem malim udarcem - komentirao je Bellingham pred novinarima.

Vulgarna gesta mladog nogometaša brzo će biti zasjenjena njegovim golom, koji će produžiti u foršpane za povijesne slikopise o Euru. U 95. minuti užasno važne i stresne utakmice, dok se Engleska nalazila jednom nogom u grobu, tek nešto stariji tinejdžer pronašao je dovoljno hrabrosti i lucidnosti da zaplovi zrakom prije nego što pokuša škaricama zabiti za izjednačenje. I posrećilo mu se. Na turniru sa 624 registrirana igrača, koliko njih je zaista bilo sposobno za takav pothvat? Možda jedan ili dva posto? Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappe i Antoine Griezmann. Za Romelua Lukakua, Kaija Havertza ili Alvara Moratu već ne bih stavio ruku u vatru. Zato je Jude Bellingham trenutačno najskuplji igrač na planetu, prema transfermarktu procijenjen na 180 milijuna eura.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Ali Bellingham neće povući ‘tri lava‘ dalje od četvrtfinala Eura (suparnik Švicarska) ako mu Gareth Southgate brzo ne pronađe saveznika na terenu. Držeći se čvrsto svoje konzervativne taktike, izbornik u prve četiri utakmice natjecanja to nije znao ili stigao učiniti. Southgateu se protiv hrabrih Slovaka otvorilo tek kada je udario ‘delete‘ na sve postojeće foldere u sustavu i okrenuo se divljoj nogometnoj improvizaciji s Coleom Palmerom, Eberechejem Ezeom i Ivanom Toneyem kao adutima koji su razmrdali letargičnu momčad. Palmer je unio drukčiji ritam tražeći okomitija rješenja, dok je Toney potpisao asistenciju za pobjednički Kaneov gol u produžetku.

Nacija nakon svega ne zna što bi sa svojim nogometnim ponosom i sa šefom pogona, koji će u subotu u Düsseldorfu obilježiti već stotu utakmicu na klupi reprezentacije (debitirao u rujnu 2016. godine). Do Svjetskog prvenstva u Rusiji (polufinale) i sljedećeg ‘korona Eura‘ (finale) Englezi su živjeli u uvjerenju da je Southgate menadžer "koji će vratiti nogomet kući" jer sustavno i temeljito gradi i nadograđuje šampionsku momčad budućnosti.

Okrenuta priča

A onda je stigla Njemačka i priča se naglavce okrenula: s rosterom teškim 1,5 milijardi eura Engleska igra sterilan nogomet i muči se protiv Srbije, Slovenije i Slovačke.

Većina umirovljenih zvijezda iz komentatorskih fotelja savjetuje izborniku da napokon zaboravi na sigurnosne procedure. "Zaboravi safety-mode s kojim ulaziš u svaku utakmicu", poručuju mu Garry Neville i Ian Wright. Neki drugi poput Alana Shearera savjetuju sunarodnjacima da se pomire s novim identitetom momčadi i da vjeruju svojem čudu od djeteta. Možda je Bellingham onaj Paul Gascoigne koji je na vlastitim plećima odveo Engleze do finala Eura 1996. godine...

Linker
09. listopad 2024 01:18