Harry Kane

 ADRIAN DENNIS Afp
NAJVEĆI ULOZI

Harry Kane o posebnoj motivaciji uoči finala: ‘Ne želim dozvoliti da nam se ono opet dogodi‘

Španjolska i Engleska u nedjelju će na Olimpijskom stadionu u Berlinu odlučiti o europskom prvaku
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. srpanj 2024. 23:56

U turnir su krenule 24 reprezentacije, a u konkurenciji su ostale samo dvije najbolje. Španjolska i Engleska u nedjelju će na Olimpijskom stadionu u Berlinu odlučiti o novom europskom prvaku.

- Osjećaj je drugačiji nego prije tri godine. Sad smo u drugačijem trenutku kao momčad, iza nas je puno više iskustva iz velikih utakmica. Pretpostavljam da je sada bilo manje proslava, možda i manje zadovoljstva zbog plasmana u finale jer je to sad postalo malo normalnije za nas - rekao je engleski izbornik Gareth Southgate.

Trpio je silne prozivke i kritike, zašto igra ovaj, a ne igra onaj i slično, a na kraju je dovukao svoju momčad do finala i to je veliki doseg kojeg mu nitko ne može osporiti. Ode li do kraja i podigne trofej, bit će engleski heroj za sva vremena.

- Donijeli bismo radost našoj naciji, a ja bih bio izuzetno ponosan na sve naše igrače i članove stručnog stožera - kazao je Southgate.

Kaneovo priznanje

Engleski kapetan Harry Kane priznaje kako mu poraz u finalu Eura 2021. daje dodatnu motivaciju. Iako spada u svjetske klase, Kane nikad u karijeri nije osvojio niti jedan trofej, ni s klubom ni s reprezentacijom.

- Nakon što ostaneš praznih ruku u finalu, u trbuhu definitivno imaš vatru i ne želiš dozvoliti da se to opet dogodi. Trofej bi nam značio sve. Osvajanje velikog natjecanja s reprezentacijom je vrhunac svačije profesionalne karijere. Svi u ovoj momčadi borimo se u istom smjeru, svi pokušavamo ostvariti isti cilj. Nema ega, bitno je samo to da netko napravi razliku - poručio je Kane.

image

Harry Kane i Jude Bellingham

OZAN KOSE Afp

Engleske nogometaše u Berlinu će iz svečane lože bodriti Princ William, koji je reprezentaciji poslao poruku putem X-a:

‘‘Tako smo ponosni na vas, samo jedan posljednji korak da završite posao! Izađite i pokažite svijetu od čega ste napravljeni. Mi vjerujemo‘‘.

U društvu princa Williama bit će i premijer Keir Starmer, obojica se nadaju da će svjedočiti prvom velikom trofeju Engleske nakon 58 godina, a drugom uopće.

Impresivna Furija

Španjolce će, pak, u Berlinu bodriti njihov kralj Felipe VI. Furija je do finala stigla na impresivan način, s pobjedama u svih šest utakmica (bez penala) što dosad nikome nije uspjelo. Odu li do kraja, bit će prva reprezentacija koja je Euro osvajala četiri puta.

- Englezi su zasluženo došli do finala, na prošlom Euru su također stigli do finala i izgubili na jedanaesterce. Evo ih opet. Neki kažu da se popravljaju kako turnir odmiče, ali nikad nije lako doći do finala ovakvog turnira - Dani Olmo.

Bivši igrač Dinama dobio je priliku nakon ozljede Pedrija i zablistao u četvrtfinalu i polufinalu, jasno je da se od njega puno očekuje i večeras.

- Mnogi od igrača iz ove momčadi radili su s izbornikom De la Fuenteom i ranije, u mladim selekcijama. Imamo njegove nogometne ideje u našim glavama. Ovo je drugačija razina nogometa, ali njegove ideje i njegova veza s nama su isti - objasnio je Olmo.

image

Lamine Yamal

Grzegorz Wajda/zuma Press/profimedia

Sjajni španjolski krilni napadač Lamine Yamal proslavio je u subotu 17. rođendan, i Englezi će se morati dobro namučiti da ga neutraliziraju u finalu.

- U posljednjih nekoliko mjeseci prilično sam se promijenio, kao igrač i kao osoba. Samopouzdanje mi je naraslo, tjelesno sam ojačao. Jako sam zadovoljan kako se stvari razvijaju. Uoči finalne utakmice najviše ću misliti na svoje roditelje, koji su puno propatili, ali su uvijek bili uz mene - otkrio je Yamal.

Linker
06. rujan 2024 18:39