OZAN KOSE Afp
U (NE)MOGUĆOJ MISIJI

Hrvat koji je vodio senzaciju Eura: ‘Izazvali su dosad neviđenu reakciju, slijedi im pravi nogometni boom‘

Bivši izbornik sudionika osmine finala Eura, Petar Šegrt, o stanju uoči dvoboja sa Španjolskom
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. lipanj 2024. 11:35

Gruzija je spremna za najveću utakmicu u svojoj povijesti, još jednu u nizu. Nakon što su se prvi put plasirali na neko veliko natjecanje, potom prvi put prošli i skupinu, nadaju se Gruzijci da će u nedjelju, u biti u ponedjeljak, jer po tamošnjem vremenu utakmica sa Španjolskom počinje u 23 sata, proslaviti i prvi plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva. Euforija trese državu nešto veću od Hrvatske (69.700 km2) s nešto manje stanovnika od nje (oko 3,7 milijuna). U glavnom gradu Tbilisiju gradonačelnik Kaha Kaladze organizirao je za navijače gledanje utakmice na stadionu Mihaila Meshija, a za one koji bi uživo htjeli pratiti dvoboj u Kölnu omogućeni su posebni čarter letovi čija je ukupna cijena u oba smjera 390 eura.

- U Gruziji sam bio od 2006. kad me za skauta reprezentacije doveo tadašnji gruzijski izbornik A-vrste Klaus Toppmöller. Vodio sam U-21 reprezentaciju, bio tehnički direktor, a kratko sjedio i na klupi najbolje gruzijske nacionalne vrste nakon Toppmöllerova odlaska - priča 58-godišnji hrvatski trener Petar Šegrt, koji još važe prave ponude, koje stižu s nekoliko reprezentativnih adresa, nakon odlaska iz Uzbekistana s kojim je na Azijskom kupu početkom godine napravio povijesni uspjeh.

Mentalitet sličan balkanskom

Bio je Šegrt u Gruziji do 2008., tamo dočekao i početak rata, invaziju Rusije na tu državu.

- Dobio sam dva bodyguarda, predsjednik Saveza mi je rekao da me više ne mogu čuvati, ali ostao sam još neko vrijeme. Nisam želio pobjeći - priča Šegrt.

Gruzijci su na njega ostavili dubok dojam:

- U te tri godine zajedno smo proživjeli mnogo toga, jako sam se dobro osjećao u Gruziji. Njihov je mentalitet sličan balkanskom, u to nema dvojbe. Vole puno jesti, šaliti se, pjevati, zabavljati. Vrlo su talentirani u umjetnosti i sportu, po tome su vrlo slični nama. I jako su emotivni, tu smo također isti. Fanatični su kad je nogomet u pitanju, on je broj jedan, ali vrlo su uspješni i u borilačkim vještinama poput hrvanja i boksa.

image

Petar Šegrt

CAO CAN/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Cao Can/Xinhua News/Profimedia

Gruzija sada živi posebne trenutke.

- Apsolutno, cijela je država u transu. Ponos im je narastao do neba. Oni nikad nisu bili ni na jednom velikom natjecanju, a sada su među 16 u Europi. Sva djeca gledaju reprezentaciju, koja je izazvala dosad neviđenu reakciju. Bit će u Gruziji to pravi nogometni boom kao i kod nas nakon Mundijala u Francuskoj 1998.

Je li ga iznenadio uspjeh aktualne gruzijske reprezentacije?

- U kvalifikacijskoj skupini za Euro nisu mogli uspjeti, Španjolska je bila prejaka, tu su bili i Škotska i Norveška. No zato im se otvorilo u Ligi nacija i znao sam da kad su se plasirali na Euro da mogu iznenaditi. Sa svojim otvorenim nogometom mogli su naštetiti Turskoj i Češkoj, a onda im je trebalo i malo sreće protiv Portugala, što se, moramo priznati, i dogodilo. Portugal nije zaigrao u najboljem sastavu, shvatili su utakmicu olako i Gruzija je to iskoristila. Odigrali su fenomenalno, zabili u idealno vrijeme i zaslužili pobijediti. Nagradili su sve svoje sunarodnjake koji su proteklih godina proživljavali brojne teške trenutke. Nogomet im je donio puno sreće.

Koja je tajna gruzijskog uspjeha?

- Idealni miks između mladih i starih igrača. Njihov kapetan Guram Kašija, danas 36-godišnjak, igrao je još kod mene u mladoj reprezentaciji, s njim je i dvije godine stariji pričuvni vratar Giorgi Lorija. Oni, između ostalih, nose iskustvo, a onda su ti i mladi majstori, sjajni ofenzivac Hviča Kvarachelija i vratar Giorgi Mamardašvili. I, prije svega, sjajni trener Willy Sagnol, koji iza sebe ima veliku igračku karijeru. Velik je i kao čovjek, vrlo je skroman, baš mu se divim i zaslužio je sve ovo. Upoznao sam ga još kad je bio pomoćnik Carlu Ancelottiju u Bayernu, a ja sam bio tamo u posjetu.

Gruzija već pobijedila Španjolsku

Za suparnika u osmini finala, da su birali, vjerojatno ne bi izabrali Španjolsku. U skupini kvalifikacija za ovaj Euro od nje su kod kuće u rujnu prošle godine izgubili s čak 1:7.

- Slažem se sa Sagnolom koji je sam već rekao “ako ćemo odigrati tako plašljivo, dobit ćemo pet-šest komada, a ako krenemo skroz otvoreno, možda ishod bude isti”. Svjestan je da mora pronaći idealni balans, u nekim trenucima riskirati, ali prije svega gledati kako da prežive prvih 20 minuta. No, realno gledajući, Španjolska je prejaka. Od deset utakmica, Španjolska bi sigurno Gruziju dobila devet puta, ali, tko zna, možda baš u nedjelju bude ta jedna. Ne zaboravite, Gruzija je već jednom svladala Španjolsku, u prijateljskom dvoboju 2016. na španjolskom tlu.

Šegrt je zaključio:

- Gruzijci žive za uspjeh na ovom Euru, pogledajte samo koliko trče, rade. Brzi su, tehnički dobri, mogu, otvori li se tako, napraviti Španjolcima dosta problema. I još jedna stvar. Bude li Mamardašvili opet imao svoj dan, neće mu ni Španjolci baš tako lako zabiti. Igra u Valenciji, sigurno će biti posebno motiviran, a svoje suparnike jako dobro poznaje. Neka Kvarachelija pobjegne jednom, dvaput, i eto Španjolaca u problemu. No, jasno, bude li sve normalno, u četvrtfinalu ćemo gledati Španjolsku. Možda su šanse na nju i 90-10, ali tih deset Gruzijci imaju i zato ih ne treba unaprijed otpisati.

Löw želi na SP 2026., ali ne vjerujem da će preuzeti Srbiju

Šegrta veže dugo poznanstvo s izbornikom Austrije, Ralfom Rangnickom.

- Zadnji put smo se vidjeli na jednom kongresu prije pola godine, a poznajemo se 30 godina. Kod njega sam nekad odrađivao trenersko stažiranje, znam koliko zna. I prije Eura sam najavio njegovu Austriju kao favorita iz sjene, uopće me njihove igre nisu iznenadile. Rangnickov trener vratara je Michael Gspurning, moj bivši igrač, baš me neki dan zvao. Kad imaju dobar dan, svakoga mogu pobijediti.

U dobrim odnosima je Šegrt i s bivšim izbornikom Njemačke, Joachimom Löwom. Hoće li preuzeti Srbiju?

- Bili smo proteklih dana na kavi, neću otkrivati sadržaj našeg razgovora, ali ne vjerujem da će preuzeti Srbiju. No to nije moja stvar, njega to morate pitati. Jogijeva je želja pokazati se još jednom na velikoj sceni, ima ambiciju voditi neku reprezentaciju na SP-u 2026., ima i ponuda, vidjet ćemo što će odlučiti. (dd)

Linker
30. lipanj 2024 11:40