CHRISTOPHE SIMON Afp
REZIME TURNIRA U NJEMAČKOJ

Hrvatska je kolovođa društva razočaranja, nitko na Euru nije doživio pad kao Vatreni

Sinoćnjom utakmicom Španjolske i Engleske zaključeno je natjecanje Starog kontinenta
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. srpanj 2024. 22:56

Finalnom utakmicom Španjolske i Engleske u nedjelju je okončano 17. izdanje Europskog prvenstva. Njemački Euro ponudio je pravi spektakl, ali više na tribinama nego na onom najvažnijem dijelu stadiona koje ga omeđuju.

U 50 odigranih dvoboja do finalnog postignuto je 114 golova, od kojih je čak deset službeno upisano kao autogolovi. Taj prosjek od 2,28 golova po utakmici, malo promijenjen nakon berlinskog finala, čak je za pola gola niži nego na Euru 2021. (2,78), no nije rekordno nizak. Na Euru 2016. godine, u ovakvom istom formatu natjecanja, zabijeno je 108 golova, 2,12 po utakmici. Rekord po broju gledatelja, upravo s tog turnira u Francuskoj, uspješno je srušen, utakmice u Njemačkoj 2024. gledalo je uživo na stadionima ukupno skoro 2,7 milijuna gledatelja (2016. godine bilo ih je 2,43 milijuna). Rekord prosječne gledanosti nije srušen, također u Njemačkoj, ali 1988., 15 utakmica Eura gledalo je u prosjeku 56.656 gledatelja.

Najlošije EP

Što se same igre i rezultata tiče, neke se reprezentacije nemaju čega sramiti, pokazale su na Euru više nego što se od njih očekivalo, ali postoji i niz onih koje su na kontinentalnom turniru potpuno podbacile. Nažalost, Hrvatska je kolovođa tog društva razočaranja. Nijedna nacionalna vrsta na Euru nije ostvarila lošiji rezultat s obzirom na renome s kojim je na njega došla.

image
RONNY HARTMANN Afp

9.

mjesto drži Hrvatska na FIFA ljestvici, iako će na idućoj pasti

7

puta je Hrvatska dosad nastupila na europskim prvenstvima

Vatreni su turnir okončali s ukupno 20. učinkom, od reprezentacija koje su se poput njih oprostile već u skupini lošiji učinak ostvarile su samo Albanija, Češka, Poljska i Škotska. Nikad Hrvatska ni na jednom Euru nije završila niže na konačnoj ljestvici. Da se Euro igra poput prvenstva, 24 momčadi svaka sa svakom, Hrvatska bi vjerojatno preskočila još kojeg suparnika, no konačni redoslijed izračunava se drugačije. Momčad Zlatka Dalića je na Europsko prvenstvo stigla kao sedmoplasirana reprezentacija na ljestvici FIFA-e među nacionalnim vrstama na Euru, što znači da je ostvarila rezultat 13 pozicija ispod svog renkinga. Nitko nije doživio takav pad.

Konačna tablica Eura

1. Španjolska (6. nositelj)

2. Engleska (6. nositelj)

3. Nizozemska (5. nositelj)

4. Francuska (1. nositelj)

5. Njemačka (9. nositelj)

6. Švicarska (10. nositelj)

7. Turska (19. nositelj)

8. Portugal (4. nositelj)

9. Austrija (13. nositelj)

10. Belgija (2. nositelj)

11. Slovenija (22. nositelj)

12. Slovačka (20. nositelj)

13. Rumunjska (21. nositelj)

14. Italija (8. nositelj)

15. Gruzija (24. nositelj)

16. Danska (11. nositelj)

17. Ukrajina (12. nositelj)

18. Mađarska (15. nositelj)

19. Srbija (16. nositelj)

20. HRVATSKA (7. nositelj)

21. Albanija (23. nositelj)

22. Češka (17. nositelj)

23. Poljska (14. nositelj)

24. Škotska (18. nositelj)

Hrvatski plasmani na velikim natjecanjima

EP 1996. - 7. mjesto

SP 1998. - 3. mjesto

SP 2002. - 23. mjesto

EP 2004. - 13. mjesto

SP 2006. - 22. mjesto

EP 2008. - 5. mjesto

EP 2012. - 10. mjesto

SP 2014. - 19. mjesto

EP 2016. - 9. mjesto

SP 2018. - 2. mjesto

EP 2021. - 14. mjesto

SP 2022. - 3. mjesto

EP 2024. - 20. mjesto

Belgija je definitivno jedna od reprezentacija od kojih se očekivalo puno, puno više. Po rankingu FIFA-e bila je drugi nositelj turnira na kojem je jedva prošla skupinu, ali ju je za razliku od Hrvatske ipak prošla, pa odmah ispala od Francuske. Crveni vragovi završili su deseti, što je osam pozicija niže od onog s kojeg je ušla na Euro. Tu je jasno i branitelj naslova Italija (pad za šest pozicija), no i za nju je teško reći da je podbacila više od Hrvatske, budući da ju je upravo ona odvojila od plasmana u osminu finala. Tamo je stigla i Danska, ali i od nje se očekivalo barem malo više, kao, definitivno, i od Ukrajine, koja je zapela već u skupini.

Razočarani su i navijači u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Škotskoj, čije su reprezentacije ekspresno ispale, no, realno, za širu nogometnu javnost njihovi oproštaji u skupini i nisu neka senzacija. Iako, jasno, iz njihovog kuta gledanja to je neuspjeh.

Portugalci su sigurno očekivali više, ali četvrtfinalno ispadanje od Francuske teško se može okarakterizirati debaklom, kao i oproštaj u polufinalu njihovih ‘krvnika’ Francuza. Četvrtfinale je i za Njemačku korektan domet, pogotovo jer su se oprostili od fantastičnih Španjolaca, sigurno najugodnije iznenađenja Eura. Pitanje je mogu li Španjolci uopće biti iznenađenje, ali s obzirom na to što su pružili na posljednjem velikom turniru u Kataru 2022., oni to definitivno jesu.

Autsajderi iznenadili

Što se njihovih finalnih suparnika tiče, njihov rezultat nije senzacija. Engleska ima momčad prepunu vrhunskih nogometaša i na papiru je njen plasman u finale - očekivan. Isto kao i onaj Austrije u osminu finala, s obzirom na prikazane igre, ostaje osjećaj da su mogli i koju rundu dalje, dok Albanci mogu biti ponosni na predstave svojih reprezentativaca iako su se od Eura oprostili s tek jednim bodom na kontu.

Osim Španjolske, od tradicionalno najboljih reprezentacija jedino je Nizozemska pokazala više nego što se od nje očekivalo i stigla sve do polufinala. Gruzija, Slovačka i Slovenija su reprezentacije koje su kod većine stručnjaka imale ulogu autsajdera, ali su odigrale veliki turnir i stigle među 16 u Europi, slično kao i Rumunjska. Švicarska već neko vrijeme jako dobro kotira i njen plasman u četvrtfinale nije nikakva senzacija. Švicarci su očekivali i koji korak više, no ništa si ne mogu predbaciti.

Kao ni Turska, koja se napokon vratila na veliku scenu. Turska je bila rangirana tek na 19. mjesto među sudionicima Eura, a završila ga je na sedmom mjestu. Prema prikazanoj igri i rezultatu, ona je najveće pozitivno iznenađenje Europskog prvenstva.

Ugodna

iznenađenja

Gruzija

Nizozemska

Rumunjska

Slovačka

Slovenija

Španjolska

Švicarska

Turska

Opravdali

očekivanja

Albanija

Austrija

Engleska

Francuska

Njemačka

Portugal

Neugodna

iznenađenja

Belgija

Češka

Danska

Hrvatska

Italija

Mađarska

Poljska

Srbija

Škotska

Ukrajina

Linker
31. kolovoz 2024 08:39