Gareth Southgate sa suprugom Alison

 GLYN KIRK Afp
DRUGO LICE SLAVNOG IZBORNIKA

Ima četiri godine stariju suprugu, kćer influencericu i rekordnu plaću o kakvoj Dalić i društvo mogu sanjati

S prijateljem i bivšim vratarom Andyjem Woodmanom napisao JE knjigu “Woody & Nord: A Football Friendship”
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. srpanj 2024. 09:35

Kakav je bio na terenu, sada i na klupi, takav je engleski izbornik Gareth Southgate i u privatnom životu, miran, uredan, bez bilo kakvih skandala i afera. Već 27 godina je u braku s Alison Bird, koja je od njega starija četiri godine, a upoznali su se još dok je bio član mlađih kategorija londonskog Crystal Palacea (prvi klub bio mu je Southampton). Imaju dvoje djece, a 24-godišnja kćerka Mia probija se kao influencerica na Instagramu, dok je 20-godišnji sin Flynn krenuo u odvjetničke vode. Još otpočetka stoljeća žive u lječilišnom gradu Harrogateu u sjevernom Yorkshireu, a bave se i biznisom s domovima za starije osobe.

Novca im sigurno ne nedostaje jer Gareth Southgate je najplaćeniji izbornik na ovogodišnjem Euru u Njemačkoj, budući da je njegova godišnja plaća 5,8 milijuna eura. To je skoro četiri puta više od hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, koji zarađuje 1,5 milijun eura.

U igračkoj karijeri osvojio je dva trofeja i to Liga kupa s Aston Villom (1996.) i Middlesbroughom (2004.), a s Crystal Palaceom gdje je započeo seniorsku karijeru bio je prvak 2. lige u sezoni 1993/1994. Svoj posljednji igrački nastup imao je u dresu Middlesbrougha u finalu Europske lige 2006. protiv Seville u Eindhovenu. Španjolski klub pokvario mu je oproštaj pobjedom 4:0, pa bi sada želio izbjeći da mu isto napravi Španjolska kao menadžeru Engleske. Ukupno je dakle imao tri seniorska kluba i tri trenerska posla dosad.

U srednjoškolskim danima Southgate je imao želju postati novinar, ali uspio je u nogometu, pa nije, ali je pokazao spisateljski talent kada je s prijateljem i bivšim vratarom West Hama Andyjem Woodmanom napisao knjigu “Woody & Nord: A Football Friendship”, koja govori o njihovom zajedničkom prijateljstvu i odrastanju u juniorima Crystal Palacea. Knjiga je 2004. osvojila prvu nagradu u kategoriji autobiografije, a bila je i najbolja sportska knjiga u Engleskoj te godine. Potaknulo ga je to na novi angažman pa je pisao i u zbirci poezije “Roary & Friends”.

Za zasluge u nogometu Southgate je 2019. imenovan časnikom Reda Britanskog Carstva (OBE).

Linker
14. srpanj 2024 09:36