FABRICE COFFRINI Afp
NADMAŠILI SU OČEKIVANJA

Iznenadili su sve na Euru, ali njihovom putu došao je kraj: ‘Možemo napraviti fantastične stvari‘

Ukupna izvedba Rumunjske na elitnom kontinentalnom turniru bila je bolja od očekivane
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 03. srpanj 2024. 23:52

Rumunjska je nakon poraza od Nizozemske 0:3 eliminirana s Eura 2024. u Njemačkoj. Nakon 20-ak minuta rumunjske dominacije, Nizozemska je došla do pogotka. Iako nije odmah izgubila ambiciju, Rumunji se nisu uspjeli oporaviti. Nizozemska je dominirala cijelim drugim poluvremenom susreta i još dva puta je zabila pred istek 90. minute.

- Završili smo veliku priču koju smo započeli prije dvije godine. Tu smo priču nastavili ovdje u Njemačkoj zajedno s našim navijačima. Tim se jako potrudio, ali ima i tuge. Htjeli smo više, ali dali smo sve od sebe. Hvala mojim dečkima, navijačima i Rumunjima svugdje u svijetu koji su nas bodrili - rekao je izbornik Edward Iordănescu.

S igračke strane, veznjak Nicolae Stanciu je rekao:

- Jako smo razočarani jer smo stvarno vjerovali da možemo dobiti ovu utakmicu. Također sam jako ponosan na svoje kolege. Sretan sam zbog onoga što smo ovdje postigli. Ovi trenuci će ostati s nama do kraja života.

Međutim, ukupna izvedba Rumunjske na elitnom kontinentalnom turniru bila je bolja od očekivane. S ukupno četiri postignuta gola, Rumunjska je po prvi put bila prva u skupini Europskog prvenstva, prošavši u nokaut rundu Eura prvi put nakon 2000. godine. Veza između navijača i momčadi također je obnovljena na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, nakon desetljeća slabih nastupa i stalnih kritika.

- Rumunjska može napraviti fantastične stvari. Imamo talenta i potencijala. Moramo planirati, razvijati se, rasti, nove generacije, djeca, moraju se nadahnuti ovim momcima i vidjeti ih kao uzore - rekao je izbornik Iordanescu.

Činilo se da su Rumunji odjeveni u žuto brojčano nadmašili narančaste fanove, a navijači su ostali i nakon posljednjeg zvižduka kako bi čestitali momčadi. Izbornik je ukazao na povezanost navijača i reprezentacije.

- Izgubili smo duh, mentalitet. Zaboravili smo da trebamo naporno raditi i biti hrabri. Izgubili smo te stvari i na kraju je to oštetilo vezu između momčadi i navijača, a sada smo to popravili. Osam godina bez velikog natjecanja, osam godina tuge za naše navijače. Onda smo došli ovdje i navijači su bili iza nas. Nadam se da nećemo zaboraviti ove trenutke - zaključio je Iordanescu.

Linker
25. kolovoz 2024 04:25