Joao Felix i Dani Olmo

 ANGELOS TZORTZINIS/PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP
JUNAK I TRAGIČAR

Joao Felix na Maksimiru je bio zlatniji od Olma, ali njegove pompozne najave ostvario je Španjolac

‘Ako Felix vrijedi preko 20, koliko bi tek Dani vrijedio da igra u Benfici‘, kazao je Bjelica prije pet godina
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. srpanj 2024. 15:10

Sličnih su predispozicija, prirodne ‘desetke‘ koje dar polivalentnosti tjera na krilo, prema potrebi čak i u vrh napada. Dodirne točke pronalaze i u drugim segmentima, krasi ih tehnička nadarenost, a i spominjali su se u uredima istih nogometnih velikana. Teško je odgonetnuti imaju li Dani Olmo i Joao Felix više sličnosti ili razlika, no četvrtfinale Europskog prvenstva okončali su u ekstremno suprotnim tonovima.

Olmo je pogotkom i asistencijom Njemačkoj postao opjevani junak Španjolske, vjerojatno pružio i najbolju partiju otkad je u reprezentativnom dresu, dok je Felix pogodio vratnicu prilikom raspucavanja s Francuzima i razočarao Portugalce. U široj slici, gledali smo nastavak Olmovog fantastičnog uspona na najviše razine, a s druge strane novu tragičnu epizodu turbulentne Felixove karijere. Vratimo li se samo pet godina unazad, priča je trebala biti potpuno drukčija, premda je i tada bilo nekih skeptika, poput Nenada Bjelice, koji su primijetili Felixov talent, ali i teško mogli razumjeti da vrijedi čak 127 milijuna eura, koliko ga je u ljeto 2019. platio Atletico Madrid.

- Olmo je bolji i konkretniji igrač. Ako Felix vrijedi preko 20, koliko bi tek Dani vrijedio da igra tamo... - govorio je Bjelica baš u razgovoru za SN, tada kao trener Dinama, po završetku sezone 2018./2019. u kojoj su se Olmo i Felix susreli u osmini finala Europske lige.

Utakmica između Dinama i Benfice na Maksimiru (1:0) u ožujku 2019., koju je Bruno Petković riješio golom s bijele točke, zapravo je bila zvjezdana revija, samo što ćemo to saznati tek nekoliko godina kasnije. Recimo, penal na Olmu skrivio je Ruben Dias, današnji stup obrane Manchester Cityja, a društvo u defenzivnoj liniji pravio mu je Alejandro Grimaldo, najnoviji prvak Njemačke s Bayer Leverkusenom. No, onih dana nitko u Zagreb nije stigao popraćen tako pompoznim najavama kao Joao Felix. Ne samo u Zagreb, nego gdje god bi zakoračio s Benficom.

image

Joao Felix protiv Dinama

DAVID MARTINS/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Znali su Portugalci da Olma treba posebno držati na oku, no njihov "zlatni dečko" bio je znatno veća pojava na nogometnoj karti i, osim što će nedugo zatim preseliti u Madrid, do kraja te 2019. steći će vrijednost od 100 milijuna eura na TM-u, iako mu je bilo samo 19. Godinu i pol stariji Olmo isto je doživio vrijednosni ‘boom‘ i poduplao novčanu težinu, no to je značilo "samo" 30 milijuna, za koliko je praktički (preciznije 29) i potpisao za Leipzig na zimu 2020. Pet godina kasnije, Felix se srozao na 30, Olmo se drži na 50 milijuna eura.

image

Dani Olmo u Dinamu

FRANCESCO SCACCIANOCE/IPA/IPA/PROFIMEDIA

Aktualni Euro, pritom ponajviše Englezi, poslužio nam je kao novi dokaz povremene neusklađenosti cijene i izvedbe na travnjaku, no u slučaju Olma i Felixa taj sveprisutni Transfermarkt izvrsno je oslikao situaciju. Portugalac, predodređen za vrh vrhova, trebao je žariti i paliti među elitom, no prokockao je svaku šansu. Otkad je stigao u Atletico, Felix nije probio barijeru od 10 klupskih golova po sezoni, niti je ostvario glavnu ambiciju - očekivao je da će se oko njega graditi momčad. Diego Simeone nije osjetio da je to moguće, zamjerao je Felixu slabašne angažmane na treninzima, sebičnost na travnjaku i premalo brige u fazi obrane, što je kod argentinskog trenera "smrtni grijeh".

Na posudbi u Chelseaju (druga polusezona 2022./2023.) Felix je pokušao dokazati Simeonu da je pogriješio preselivši ga na klupu, no četiri gola u 20 utakmica tomu nisu išla u prilog. Sreću je potražio u Barceloni i djelovalo je da ju je pronašao, ali samo u prvim mjesecima, a kasnije su se dobre Felixove izvedbe pronalazile tek u tragovima. Zato je Xavi Hernandez, sada bivši strateg Barce, kazao upravi da Felixa ne treba otkupiti, već se pozabaviti dovođenjem Olma ili Nica Williamsa, a novi strateg Hansi Flick sličnih je ideja.

image

Dani Olmo i Nico Williams

ANGELOS TZORTZINIS Afp

O Olmu su onomad raspravljali i u Chelseaju, također s pretpostavkom da bi donio više od Felixa. Za to vrijeme, Španjolac je potvrđivao klasu u Bundesligi i enormno porastao i jedine turbulencije stižu mu u vidu ozljeda. A kad je u naponu snage, kao protiv Nijemaca, onda su ozlijeđeni samo suparnički vratari.

Nakon Eura, velikani mogu biti samo još "zagrijaniji" za Olma, jedine brige o budućnosti španjolskog veznjaka bit će one slatkog okusa. Felix se, pak, iznova nalazi na cesti bez jasnog putokaza i traži novi način za oživljavanje karijere, ne bi li svim silama izbjegao Atletico, ali i tezu koja se potvrđuje iz godine u godinu - portugalski "zlatni dečko" možda ipak nije tako zlatan.

image

Dani Olmo

ANGELOS TZORTZINIS Afp

Linker
05. rujan 2024 17:20