Španjolci slave naslov

 Alberto Gardin/imago Sportfotodienst/profimedia
NIJE IM TO TREBALO

Ludo slavlje Španjolaca: Oglasila se mama Morata, čovjek odluke protiv stabla, Yamal i Rodri na udaru

Španjolsko slavlje obilježili su ‘showman‘ Morata, ambiciozne najave i kontroverzno skandiranje
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 17. srpanj 2024. 09:06

Zadnje kapi alkohola isparile su iz tijela novih prvaka Europe, stoga je vrijeme da, sudeći po kadrovima slavlja od Berlina do madridskog trga Cibeles u ponedjeljak, dodamo reprezentativcima Španjolske i prigodne uloge, karakteristične za neprospavane, zaslužene pijane noći.

Morata je onaj tip koji nikome ne daje mikrofon na karaokama, najviše se potrudio oko frizure i sve ga žene gledaju. Klasični hrabri momak, koji će se nakon prve čaše unijeti u lice duplo većima od sebe je Cucurella, Carvajal prvi raspara majicu i razbija čaše, a Rodri je jedan od onih koji se budi posljednji, s tim da mu je mamurno podne "ukrašeno" nizom zabrinjavajućih poruka na mobitelu: "Čovječe, što ti je bilo sinoć?".

Kontroverzna poruka

- Gibraltar je Španjolska - klicao je MVP njemačkog turnira nasred madridskog trga, prisebni Morata podsjetio ga je da kao član Manchester Cityja igra na Otoku, pa bi se dame i gospoda Ujedinjenog Kraljevstva mogli naljutiti, ali Rodri nakon kontroverzne političke poruke hladno odgovara: "Ne može me biti manje briga".

Koja kap više izgleda kao vrhunska odluka sve do sutradan ujutro, onda u pravilu stižu "ocjene" ljutitih supruga, u još gorem scenariju i bivših, a u ovome - najavljene tužbe s Gibraltara.

"Vlada Njegovog Veličanstva Gibraltara razočarana je što su igrači španjolske reprezentacije proslavili pobjedu izjavama o Gibraltaru. Radi se o nepotrebnom činu, u kojem se veliki sportski uspjeh slavi diskriminirajućim političkim izjavama, a koje su iznimno uvredljive za Gibraltarce. Korištenje platforme Eura za unaprjeđenje ideje uzurpacije teritorija Gibraltara u suprotnosti je s načelima sporta", službeno se izjasnila gibraltarska Vlada, a tamošnji Nogometni savez dodao je da se radi "o iznimno provokativnim i uvredljivim porukama", te poručili da će poslati tužbu Uefi "jer ovakvo ponašanje nema mjesta u nogometu".

image

Publika u Madridu

Alberto Gardin/imago Sportfotodienst/profimedia
image

Dani Carvajal

Alberto Gardin/imago Sportfotodienst/profimedia

U najkraćem sažetku, kontroverza se ogleda u činjenici da dio Španjolaca inače smatra da je britanska kontrola nad Gibraltarom nezakonita, premda im ga je Španjolska prepustila ugovorom s početka 18. stoljeća, a tamošnje stanovništvo dvaput je na referendumu podržalo britansku vlast. Brexit je dodatno potaknuo osjetljivost tog pitanja, status zemlje i dalje se precizira u diplomatskim razgovorima, a Rodri je diplomirao "samo" nogomet pa je možda ipak trebao ostati suzdržan. Vratimo li se ulogama s početka teksta, reći ćemo da je Lamine Yamal onaj povodljivi tip, jer BBC piše da je 17-godišnjak pratio Rodrijevo skandiranje... Ostaje nam za vidjeti koga će to Nogometni savez Gibraltara tužiti - Rodrija, Yamala, obojicu ili Španjolski nogometni savez?

Tko je Spiderman, a tko vepar?

Unatoč tomu, španjolska proslava bila je izvanredna. Deseci tisuća ljudi okupilo se u Madridu, a Morata se pokazao pravim "showmanom". Ako se ne iskaže u novom mu klubu Milanu, kao voditelj će svugdje imati mjesta. Carvajala je najavio kao "vepra", Nacha kao "borca s bikovima", Torres je "morski pas", Raya "Spiderman", a prvi vratar Simon "sigurniji od novca u banci". Vrijedi istaknuti da su na Rodrijevu pojavu svi skandirali "Zlatna lopta", a pritom je Joselu pokazivao na Carvajala što pretpostavlja određenu podjelu mišljenja unutar svlačionice, da je mama Morata stala u obranu svog sina kazavši da su "kritike prestroge" te da će, osim ugostitelja, zaraditi i frizeri jer Cucurella je najavio farbanje kose. "Španjolski Samson" ranije je i ambiciozno kazao da će po njegovu povratku na klupsku adresu Chelseaja "Haaland drhtati", što dovoljno govori o samopouzdanju novih vlasnika europskog zlata.

image

Alvaro Morata

Alberto Gardin/imago Sportfotodienst/profimedia

Uoči dolaska na trg, reprezentativci su posjetili dvije palače - u Zarzueli ih je dočekao kralj Felipe VI, a u La Moncloi predsjednik Pedro Sanchez. Nakon nekolicine laskavih komentara, prvaci su mogli krenuti prema Cibelesu, a Oyarzabala je na otvorenom autobusu zamalo "pokupila" grana s obližnjeg stabla, no refleksno je reagirao, baš kao i u finalu s Englezima.

Među brojnim simpatičnim trenucima, popraćenima pjesmom i plesom, ali i emotivnim scenama poput dovođenja djevojčice Marije na pozornicu, koja vodi tešku bitku s rakom, iz nogometne perspektive u prvi plan vrijedi gurnuti natpis s autobusa, kojeg bi svi trebali ozbiljno shvatiti: "Ovo je tek početak", poručuje slavljenička ekspedicija La Roje.

Linker
17. srpanj 2024 09:06