ANGELOS TZORTZINIS Afp
ŽUSTAR ODGOVOR ZVIJEZDE

Mbappé u otvorenom ratu s kritičarima: ‘Kada sam to govorio, mislili ste da se šalim?‘

‘Ne želim vam pričati gluposti, u svlačionici nismo previše razmišljali o tome da nismo postigli gol‘
Piše: SNObjavljeno: 06. srpanj 2024. 17:27

Francuska nogometna reprezentacija boljim izvođenjem jedanaesteraca protiv Portugala izborila je plasman u polufinale Europskog prvenstva. Iako su osigurali svoje mjesto među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta, u Francuskoj razloga za optimizam - nema.

Za Tricolore se ne može nužno reći da loše igraju, ali dojam koji su ostavili tijekom prvenstva nije ni približan njihovoj razini. Momčad koja obiluje jednim od najširih rostera po pitanju kvalitete, posebice gledajući prisutni napadački arsenal, na Euru još nije zabila pogodak iz igre, dvaput su se tek vadili autogolovima, a jednom su zabili s bijele točke. Uistinu poražavajuća statistika na koju bi sa zgražanjem gledali da je riječ o nekoj ‘manjoj‘ reprezentaciji, a kamoli svjetskoj ‘veličini‘ kao što je Francuska. Nedostatak golova, odnosno kreiranih šansi, održava se, jasno, u izrazito dosadnoj i usporenoj francuskoj igri, a to je ono što, od najvećih stručnjaka do običnih laika, ljudima najviše upada u oko.

image

Kylian Mbappé

FRANCK FIFE Afp

A upravo takvi stručnjaci skloni su ovih dana reći da Francuska zapravo oduvijek ovako igra, samo što im ovo prvenstvo, u nedostatku sreće, nedostaju postignuti golovi. Prije su se takve rupe popunjavale individualnom kvalitetom najvećih zvijezda, među kojima je, jasno, i Kylian Mbappé, no to na ovom prvenstvu nisu dočekali. Ne treba puno trošiti riječi koliko je puta napadač Real Madrida nosio Tricolore na svojim leđima, dovoljno se sjetiti finala Svjetskog prvenstva u Katru i tri lopte u mreži Argentine, međutim na ovom prvenstvu još pokušava pronaći svoje pravo lice. A kako to inače biva, kada cijeloj ekipi ne ide, na udaru se redovito nađe upravo najveća zvijezda.

Tako su francuske naslovnice većinom ispunjene salvama kritika upućenih 25-godišnjem Mbappéu. Najglasnije je odjeknuo osvrt L‘Equipea na utakmicu s Portugalom, u kojem su Mbappéu dodijelili ocjenu 2 i proglasili ga najgorim igračem na terenu uz poruku:

"Iako bi Mbappé trebao ubrzati igru, on ju je usporio. Nije primao ni dodavanja od suigrača, što je teško pošto više uopće ne ide glavom na lopte i ne usuđuje se ulaziti u duele. S izuzetkom jednog blokiranog i jednog slabog udarca, njegova statistika je bila skromna", napisao je L‘Equipe, a ubrzo se oglasio i sam Mbappé:

- Uvijek sam govorio prije mnogih natjecanja, najvažnije je pobijediti, ljudi su mislili da je to šala, ali sada smo tu. Dali smo samo jedan gol, ali smo u polufinalu i još uvijek sam jako sretan - izjavio je Mbappé i dodao:

- Ne želim vam pričati gluposti, u svlačionici nismo previše razmišljali o tome da nismo postigli gol. Sigurno je da ćemo se sutra nastaviti baviti ovim problemom, a da pritom zadržimo obrambenu čvrstinu - zaključio je.

Linker
06. rujan 2024 00:59