KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
BITI ILI NE BITI

Nesreća tog odmjerenog i pristojnog trenera je što se u Engleskoj broji samo po onoj - It‘s Coming Home!

Često osporavani izbornik odveo je Englesku do drugog uzastopnog finala Europskog prvenstva
Piše: Toni RoićObjavljeno: 13. srpanj 2024. 11:22

Provukla se Engleska do finala 17. prvenstva Europe u Njemačkoj, kao nekad Italija na velikim turnirima koje je i osvajala, a to znači i da je jedan čovjek došao na korak od nogometne vječnosti. U nogometnoj javnosti često osporavani izbornik Gareth Southgate, u nedjelju u Berlinu protiv Španjolske ima priliku kolijevci nogometa donijeti prvi trofej nakon naslova svjetskog prvaka iz 1966. godine, a uspije li u tome, status legende mu je u Engleskoj zagarantiran.

Dogodi li se suprotno i Southgate izgubi svoje drugo finale EP-a u razmaku od tri godine, bit će osuđen na titulu potpunog gubitnika, baš luzera kojem će se brojati samo pogreške, a generacije će pričati da je pogubio sve važne utakmice u kojima je mogao ispisati povijest engleskog nogometa. Ili kao general sa svim počastima ili kao pokojnik s etiketom “tako blizu, a tako daleko”, vratit će se 53-godišnjak rođen u Watfordu pokraj Londona u ponedjeljak, 15. srpnja, na englesko tlo.

Da Jude Bellingham u posljednjim sekundama sudačke nadoknade protiv Slovačke nije fenomenalnim “škaricama” odveo utakmicu osmine finala u produžetke, već bi bila istekla osmogodišnja era engleskog stratega, ali na kraju možda mu Njemačka bude najsretnija nogometna stanica i epizoda u životu.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Harry Kane je pogotkom već na početku produžetaka riješio pitanje Slovaka, u četvrtfinalu sa Švicarskom je Bellinghama ponovio Bukayo Saka izjednačivši na 1:1 za ulazak u još jedne produžetke, a kada se došlo i do izvođenja jedanaesteraca, svi engleski izvođači bili su precizni, a vratar Jordan Pickford je obranio udarac Akanjija. I u polufinalu s Nizozemskom opet su Englezi pali u zaostatak, ali Kane iz kontroverznog kaznenog udarca izjednačuje, a Ollie Watkins u 90. minuti pogađa za 2:1 i finale sa Španjolcima u Berlinu. Ima onih koji će reći da im je finale poklonio njemački sudac Felix Zwayer, u mladosti uhvaćen u prekršaju namještanja utakmica, ali to je ipak neka druga tema.

Nije dobio očekivano

Toliko sreće na jednom završnom turniru engleska reprezentacija nikada nije imala, ali oni koji odlučnije staju u izbornikovu obranu, nude drugačiju tezu. Podsjećaju kako je Southgate i na Mundijalu u Rusiji 2018. i na prošlom putujućem Euru kada se finale 2021. igralo u Londonu, trebao po igri svladati i Hrvatsku u polufinalu, a naročito Italiju u finalu. Nadigrala je Engleska oba suparnika, pogotovo u prvim poluvremenima, ali nije imala dovoljno dobru realizaciju da dođe i do veće prednosti od 1:0, pa je poslije došlo do preokreta i poraza u produžecima s Hrvatskom i nakon jedanaesteraca s Italijom.

Teško je Southgate proživio te poraze, ali upornost je jedna od njegovih glavnih karakternih crta i odbio se predati unatoč svim kritikama. Najvažnije mu je bilo što je imao čvrstu podršku engleskog FA, koji mu je nudio nove šanse za iskupljenje smatrajući da radi dobar posao i da trofej kad-tad mora doći u njihove vitrine. Dolazak na EP u Njemačkoj označen je ključnom prilikom jer odlična mlada generacija igrača ima iza sebe već dosta iskustva, a s obzirom na kvalitetu, logično je bilo očekivati rast u njihovoj igri, dominantne prezentacije, naročito u grupnoj fazi gdje Danska, Srbija i Slovenija nisu bili suparnici pred kojima bi trebalo drhtati. I vlasnici kladionica vidjeli su uoči turnira Engleze kao prve favorite, ali Southgate traženu i očekivanu igru nije dobio, pa je skupinu prošao minimalnom pobjedom nad Srbijom i remijima protiv Danske i Slovenije. Rasplet u ostalim skupinama ostavio je Engleze u značajno lakšem dijelu ždrijeba, što je u konačnici i iskorišteno, ali Španjolska se tretira favoritom u finalu.

Zamjerke na bezidejnosti

Svi koji brane izbornika i ispričavaju mu se na ranijim kritikama, čak i podcjenjivanju, sada ističu u prvi plan onu poznatu tvrdnju nogometnih pragmatičara “nije bitno kako igramo, bitno je da pobjeđujemo”, a podsjećaju i na njegovu iskrenost kada je Engleska u generalnoj probi za Euro poražena 0:1 od Islanda.

- Neću skrivati razočaranje ovom izvedbom protiv Islanda. Najviše me razočarao dio igre bez posjeda jer nismo dobro pritiskali suparnika. Ove posljednje utakmice prije turnira mogu sve poremetiti - kazao je tada Southgate, a pokazalo se da je ta igra bez presinga bila problem i na većini utakmica u Njemačkoj.

Zamjeralo mu se i na bezidejnosti u fazi napada, čestim mijenjanjima pozicija igračima, kao i sustava igre, što je sve dovelo do toga da Engleska igra bez pravog ritma i da nije dovoljno opasna za suparničkog vratara. Ostaje dojam da nije do kraja iskoristio potencijal igrača kao što su Kane, Bellingham, Foden, Saka, Rice i ostali, ali on nudi kontra-argument kada kaže:

- Najvažnije je da su svi moji igrači u svakom trenutku spremni ući na teren i dati konkretan doprinos. Polufinale s Nizozemskom je najbolji primjer jer Watkins i Palmer su nam ulaskom s klupe dali dodatnu i drugačiju energiju, te riješili utakmicu.

Nogometnim žargonom reklo bi se da je pogodio s izmjenama, iako se rijetko kaže da nije, kada bude suprotno.

- Ovo finale je moj najveći uspjeh, najbolji trenutak otkad sam trener. U polufinalu smo se stalno morali prilagođavati, Nizozemska je napravila dosta taktičkih promjena, morali smo i mi, pogotovo u obrani, ali smo im pravili velike probleme tijekom cijele utakmice. Kraj s pogotkom Watkinsa bio je poseban primjer kako se treba žrtvovati za zajednički uspjeh - kazao je Southgate, a onda se okrenuo i borbi za krunu s fenomenalnom Španjolskom, koja ima svih šest pobjeda dosad.

Taktičko savršenstvo

- Španjolci su s pravom favoriti zbog onoga što su napravili na ovom turniru. Bili su najbolja momčad, imaju i dan više odmora, triput su već osvojili Euro. Taktički ćemo morati biti savršeni u finalu, ali i mi smo u Berlinu i znamo po što dolazimo. Ovo smo gradili i za ovo se pripremali dvije godine - naglasio je engleski strateg.

Kad se pokuša podvući crta na osam Southgateovih godina na klupi Engleske, gdje je sjeo 27. rujna 2016. i ovo mu je četvrti veliki turnir, onda bi polufinale i četvrtfinale SP-a, te dva finala Eura u zbroju trebali dati najuspješnijeg izbornika ikada. No, nesreća je tog mirnog, odmjerenog i u javnim izjavama uvijek pristojnog trenera, što se u Engleskoj broji samo po onoj - It’s Coming Home!

Čekanje da se nogomet vrati kući traje već predugih 58 godina, a nedjelja u Berlinu je za Garetha Southgatea sad ili nikad...

Etiketa tragičara iz 1996.

Gareth Southgate je igračku karijeru završio 2006. u Middlesbroughu i iste godine postao njegov trener, da bi 2013. bio imenovan za izbornika mlade reprezentacije Engleske, a u rujnu 2016. i seniorske koju vodi na četvrtom završnom natjecanju najboljih reprezentacija svijeta ili Europe.

Kao reprezentativac Engleske upisao je 57 nastupa uz dva postignuta pogotka u razdoblju od 1995. do 2004. godine, ali ostao je trajno obilježen kao tragičar s Europskog prvenstva 1996. koje se igralo u Engleskoj. Bila je to sjajna engleska generacija koju su na terenu predvodili Alan Shearer i Paul Gascoigne, svi navijači očekivali su naslov prvaka na svom tlu, ali u polufinalu na Wembleyu želje i snove uništila im je Njemačka i to nakon raspucavanja s bijele točke (u 120 minuta bilo je 1:1).

Svih pet izvođača na obje strane bili su precizni, a onda je u šestoj seriji loptu na 11 metara od vrata namjestio Southgate. Udarac je bio slab i obranio ga je njemački vratar Andreas Köpke, da bi Andreas Muller potom bio precizan za konačnih 6:5 i finale u kojem su Nijemci svladali Češku. U dresu s Tri lava nastupio je Southgate još na Europskom prvenstvu 2000. i na dva Svjetska prvenstva 1998. i 2002. Posljednju utakmicu u nacionalnom dresu odigrao je 31. ožujka 2004. protiv Švedske, a pogotke je postizao u dvobojima s Luksemburgom (1998.) i Južnoafričkom Republikom (2003.). (tr)

Ostat će izbornik bez obzira na rezultat finala Eura u Berlinu

Poznati talijanski insajder Fabrizio Romano u četvrtak je plasirao vijest da će Southgate ostati na klupi Engleske bez obzira na rezultat finala u Berlinu, iako je prije turnira izbornik sam tvrdio “da je svjestan da ga na klupi može zadržati samo naslov prvaka Europe”.

Romano kaže ovako:

- Održani su interni razgovori u Engleskom nogometnom savezu (FA), na kojima je odlučeno da treba nastaviti sa Southgateom na klupi bez obzira na rezultat nedjeljnog finala. Pobijedio ili izgubio protiv Španjolske, on ostaje izbornik Engleske za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Je li ovo samo motivacijska poruka ili istina, znat će se u danima poslije finala... (tr)

Najveći postotak pobjeda engleskih izbornika

66,7 %

Fabio Capello (42 utakmice)

63,4 %

Gareth Southgate (101 utakmica)

61,1 %

Alf Ramsey (113 utakmica)

60,7 %

Glen Hoddle (28 utakmica)

60,0 %

Ron Greenwood (55 utakmica)

Linker
08. rujan 2024 01:20