OZAN KOSE Afp
REAKCIJE S OTOKA

Ni Englezi više ne vjeruju Englezima: ‘Jasno je da se s ovakvom igrom ne možemo nadati dobrim stvarima‘

Igra Engleske ponovo je bila vrlo neuvjerljiva za momčad koja je na glasu kao jedan od glavnih favorita
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 01. srpanj 2024. 15:47

Bog je u nedjelju ipak bio Englez. Engleska reprezentacija je uz ogroman dodir sreće nakon produžetaka prošla Slovačku i plasirala se u četvrtfinale Europskog prvenstva. Očekivano, na Otoku zavladala je neka vrsta euforije, a već sada se smatra da će pogodak Judea Bellinghama, s obzirom na način na koji je postignut i njegovu važnost u praktički posljednjem napadu u regularnom dijelu utakmice, pronaći posebno mjesto u povijesti engleskog nogometa.

No, za razliku od prošlih vremena Englezi su ovog puta, bez obzira na zadovoljstvo zbog prolaza, također i vrlo realni jer sreća neće svaki put pokucati na engleska vrata, bez obzira na to što su s obzirom na sve moguće pehove i nesreće koju su Engleze pratili kroz povijest, tu istu sreću Tri lava barem malo i zaslužila. No, igra engleske reprezentacije ponovo je bila vrlo neuvjerljiva za momčad koja je i dalje na glasu kao jedan od glavnih favorita za osvajanje turnira u Njemačkoj.

image
EMIN SANSAR Anadolu Via Afp

- Bili smo praktički mrtvi, već sam se pomirio s ispadanjem. Sve me nekako podsjetilo na Island i poraz koji je Engleska doživjela na Europskom prvenstvu 2016. godine, no onda je nas je spasio Bellingham potezom koji zaslužuje samo veliki naklon i posebnu zahvalu od svih nas koji volimo englesku reprezentaciju. Bez Bellinghama i njegovog gola sve bi već sada bilo gotovo za nas, a nakon svega samo se mogu nadati da će taj gol napokon pokrenuti englesku momčad - istaknuo je najbolji strijelac u povijesti Premier lige, a sada medijski analitičar Alan Shearer, te dodao:

- Gareth Southgate je možda netko tko je zaslužio kritike, ali isto tako Southgate je netko tko je sa svojom momčadi pronašao načina da na velikim natjecanjima budemo opet u samoj završnici. Jednostavno se moramo naviknuti da je ovo način na koji Engleska u ovom trenutku igra i ovo je njezin identitet na ovom natjecajnu. Sličan je plan igre bio i na prošlom Euru kada smo stigli do finala, ali je tada Engleska igrala puno bolje. Jednostavno mora biti euforije zbog načina na koji smo prošli Slovačku, ali kada ona malo splasne svima je jasno da se s ovakvom igrom ne možemo nadati dobrim stvarima. Da bismo uopće došli u bilo kakvu šansu za osvajanje Europskom prvenstva i da uopće možemo o tome razmišljati, moraju se dogoditi brojne pozitivne promjene u igri, ali i u početnoj jedanaestorici - zaključio je Alan Shearer.

Nakon utakmice izbornik Engleske Gareth Southgate indirektno je najavio promjene u prvoj jedanaestorici za četvrtfinalni dvoboj protiv Švicarske s obzirom na to da su Palmer, Eze i Toney ostavili vrlo dobar dojam u samoj završnici regularnog dijela i u produžetku. Englezi se sada pribojavaju Švicarske, koja je savladala branitelja europskog naslova Italiju. Da, Švicarska je dobra, no kako medalja ima dvije strane ta ista Švicarska nije bila u stanju pobijediti vjerojatno najgoru momčad na cijelom Europskom prvenstvu - Škotsku.

Uostalom, da je netko prije Eura Englezima ponudio da u četvrtfinalu igraju protiv Švicarske vjerojatno bi svi na Otoku prihvatili takav scenarij. Izbornik Southgate je Englesku doveo do četvrtog uzastopnog četvrtfinala na velikim natjecanjima, ali je i dalje meta kritika, no on i njegova momčad su i dalje "živi‘‘, ako ništa drugo barem do subote...

Linker
01. srpanj 2024 15:48