Suigrači i Toni Kroos

 BURAK AKBULUT/AFP/PROFIMEDIA
JEDAN OD ZADNJIH ROMANTIKA

Odlazak ‘vrste koja izumire‘: Legenda se oprašta od nogometa, a priču želi zaključiti na spektakularan način

"Zvijer iz DDR-a", genijalac na terenu i najtrofejniji Nijemac u povijesti, sve je to bio Toni Kroos
Piše: Andro PolićObjavljeno: 01. srpanj 2024. 16:28

Objesiti kopačke o klin. Fraza je to iz ladice nogometnih klišeja, koja bi u njegovu romantičnom slučaju ipak mogla biti - doslovna. Dok Europsko prvenstvo juri prema konačnom raspletu, paralelno će kucnuti čas i za završni oproštaj od upečatljivih bijelih kopački s tri crte, "old school" modela nogometne obuće, koji zapravo ilustrira njegovu unikatnost. Osim što je bio naročito pedantan prema svom "oružju", čisteći ga krpicom i četkicom, što je i zabilježeno na bespućima interneta, punih 11 godina vješto je eskivirao najezdi modernog nogometa, odbijajući najsvježije modele kopački s proizvodne trake, još lukrativnije sponzorske ugovore i ostavši vjeran prvoj ljubavi.

- Kopačke su mi najvažnija stvar na terenu. Smeta mi i najmanja prljavština na njima, zato ih sam čistim i njegujem. Neki misle da sam poludio, ali kada pogledam dolje, želim vidjeti bijelu obuću, inače se ne osjećam dobro - otkrio je dašak tajne formule o svojoj nogometnoj čaroliji.

image

Kroosove prepoznatljive kopačke

TOBIAS SCHWARZ Afp

Zaraznim klicama moderne othrvao se i u fotofinišu zavidne karijere, odmahnuvši rukom na zov stotina milijuna eura iz saudijskih pustinja, nazvavši takve transfere "sramotnima" i poprimivši konture nogometnog jednoroga, jedinstvenog bića koje prkosi tržišnim trendovima, genijalnog igrača koji će u mirovinu odjahati na vrhuncu moći. Elegancija u kopačkama, lopte s očima i doktorske disertacije u srcu terena odskočne su daske koje su u legendu ispratile Tonija Kroosa.

- On je najbliži Rogeru Federeru. Može odigrati utakmicu i otići doma bez tuširanja. Igra se loptom, ne prlja se, ne znoji se. To je nevjerojatno - govorila je ikona o legendi, Juan Román Riquelme o Kroosu, netom prije negoli je 34-godišnji Nijemac u svibnju najavio spuštanje zastora nad veličanstvenu karijeru po završetku europske smotre u domovini, u njegovoj državi, u kojoj - ako ćemo biti posve striktni i zaključivati po osobnim ispravama - nije službeno rođen.

Odrastao blizu nuklearne elektrane

Odvedu li vas tračnice na sjeveroistok Njemačke za vrijeme Eura, otprilike dva sata vožnje iznad Berlina i samo sat vremena od poljske granice, na željezničkoj postaji u oči će vas ubosti crvena i tamnoplava ploča.

"Heimatstadt von Toni Kroos - Greifswald", brzo ste zaključili da natpis upućuje na rodni grad profinjenog veznjaka koji je madridsku adresu nosio prethodnih deset godina.

U kontrastu od modernije grdosije, nepregledne vile vrijedne milijune eura, zaokružene bazenom i manjim nogometnim terenom, u kojoj se skrasio u Madridu, Toni Kroos prve je korake napravio u DDR-u, Istočnoj Njemačkoj, gdje je rođen nepuna dva mjeseca nakon pada Berlinskog zida. Iako je u bivšoj državi proveo tek devet mjeseci, s obzirom na to da je ujedinjenje Njemačke uslijedilo u listopadu 1990., djetinjstvo je proveo u Greifswaldu, mjestu obojenom osjetnom prisutnošću socijalizma, zbog čega ga je Marca u Madridu dočekala s naslovom "Zvijer iz Istočne Njemačke".

image
OZAN KOSE Afp

Među tipičnom, istočnoeuropskom arhitekturom, krije se i vrtić Samuil Marschak. Dječji centar nazvan po sovjetskom piscu, u kojemu je mali Toni zidao temelje za iskorak prema školi, okružen je stambenim blokovima izgrađenima 70-ih godina prošlog stoljeća za radnike Lubmina, tada nove nuklearne elektrane izgrađene po sovjetskom dizajnu na obali Baltičkog mora, koja je zatvorena paralelno s propašću bivše države. Na tragu detalja iz djetinjstva, prije četiri godine svjetlo dana ugledao je i dokumentarni film "Kroos", u kojemu se osjeti dašak DDR-a u njegovu odrastanju, kao i blaga introvertnost, koja je učinak i odgoja, odnosno prošlosti začinjene strahom i nepovjerenjem, gdje je informiranje o susjedima i kolegama bilo uobičajeno, kako se ističe u filmu.

Međutim, dijete iz Istočnog bloka brzo je uronilo u simbiozu s nogometnom loptom, naslijedivši čvrste sportske gene od roditelja, oca Rolanda koji je također bio nogometaš i majke Birgit koja je bila prvakinja DDR-a u badmintonu. Dok je u školskoj klupi radio onoliko koliko je bilo dovoljno za elegantan prolaz, šou je i tada režirao na terenu. I to bez obuće. Nadmoć nad kolegama iz razreda, već u ranoj dobi, jasno će ilustrirati sjećanja njegovih vršnjaka i profesora, koji dobro pamte da je na satovima tjelesnog odgoja dominirao - bos.

- Kada bi djeca igrala nogomet, Toni je uvijek morao izuti tenisice i onda tako igrati. U suprotnom, drugi ne bi imali apsolutno nikakve šanse - istaknula je njegova bivša razrednica Sieglinde Heimann.

image

Toni Kroos u dresu Bayerna 2008.

LENNART PREISS/AFP/PROFIMEDIA

Miris životnog poziva bio je opojan u desetom razredu osnovne škole, sa 16 navršenih godina, kada je napustio Hansu Rostock, razredne prijatelje zamijenio nogometnom elitom i svlačionicu počeo dijeliti s Oliverom Kahnom, Bastianom Schweinsteigerom, Franckom Ribéryjem, Miroslavom Kloseom i ostalim njuškama u bavarskom velikanu. Iako je Bayernov tržišni potez bio za peticu, s obzirom na to da je Kroosa kupio za 2,3 milijuna eura, Realov posao kristalizirao se u pet plus. Svojevrsnu krađu.

Dok je za klub s Allianz Arene odigrao 205 utakmica, uz prekid od godinu i pol dana zbog posudbe u Bayer Leverkusenu, "kraljevski klub" je za samo 25 milijuna eura osigurao nezamjenjivu kariku u sredini terena, igrača koji je u desetljeću služenja upisao 465 nastupa za Madriđane, posutih s 28 pogodaka i 99 asistencija, ali i onim najvrednijim, blještavim komadima srebrnine. Već do 25. rođendana u trofejnu riznicu pospremio je deset pehara s Bavarcima, uključujući jednu Ligu prvaka, dok je mandat u Realu obogatio s ukupno 23 naslova, od kojih pet klempavih trofeja elitnog natjecanja, čiji je posljednji primjerak osigurao prvog dana lipnja ove godine.

Jednom nogom na Old Traffordu

Osim što mu je ljeto 2014. "promijenilo život", kako je i sam priznao dok je opisivao dan kada je potpisao za Real, na stadion Santiago Bernabéu već je sletio kao - kralj. Svjetski prvak. Brazilski će navijači s posttraumatskim stresnim poremećajem u glavi vrtjeti kadrove stare deset godina, sa stadiona u Belo Horizonteu, kada se odigrala jedna od najupečatljivijih utakmica u nogometnoj povijesti. Njemačka je "seleçãu" utrpala sedmicu (7-1) u polufinalu Svjetskog prvenstva, domaćin je u nevjerici promatrao školu nogometa u režiji Löwove družine, i to sve s debelim pečatom Tonija Kroosa, koji je utrpao dva pogotka i upisao asistenciju, a nagrađen je i titulom najboljeg igrača susreta.

- Kroos je prekrasan igrač. Radi sve kako treba: on vidi sve i brzina u njegovim dodavanjima je odlična. To je gotovo savršeno - govorio je tih dana veliki Johan Cruyff poklonivši se arhetipu modernog veznjaka, čija je premijerna epizoda u Madridu tek bila u najavi.

image
BEN QUEENBOROUGH/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Priča je to u kojoj se, pak, dogodio filmski obrat. U pet do 12.

- David Moyes me došao vidjeti, ugovor je bio praktički završen. Međutim, on je uskoro dobio otkaz u Manchester Unitedu, Louis van Gaal postao je trener i htio je graditi svoj projekt. Dugo se nisam čuo s Unitedom, počeo sam sumnjati, a onda me nazvao Carlo Ancelotti. I to je bilo to - prisjetio se Kroos, koji je jednom nogom bio na Old Traffordu, ali je uskoro bio postao deveti Nijemac s "kraljevskim" predznakom.

Dok ga je na predstavljanju pozdravilo tek osam tisuća navijača na Bernabéuu, završna scena bila je osjetno drugačija. Na teren se prošetao pored počasnog špalira sastavljenog od igrača Real Madrida i Betisa, a u 87. minuti utakmice Madrid je ponovo ustao na noge. Kapetansku traku omotao je oko Modrićeve ruke, tribine su klicale njegovo ime, a na klupi je pohitao u zagrljaj sedmogodišnje kćeri, čije je lice bilo natopljeno suzama.

- Iznenadio sam se kada sam vidio da plače jer je bila najsretnija osoba na svijetu kada sam im rekao da ću se umiroviti. Reakcija djece me uništila - rekao je nakon posljednje partije na svom stadionu, dok se od kluba oprostio kao jedan od najokićenijih "kraljeva" u povijesti, te je oproštajnu priredbu začinio dizanjem novog, svog šestog trofeja Lige prvaka u karijeri, isporučivši asistenciju za vodeći pogodak protiv Borussije Dortmund u londonskom finalu.

U repertoaru jednog od najvećih veznjaka svih vremena skrivala se dirigentska palica, koju je dijelio s Lukom Modrićem i Casemirom, kao član terceta u kultnom veznom redu diktirajući tempo u jednoj od najjačih nogometnih dinastija u povijesti. U Kroosov asortiman smjestio se i kirurški pribor, kojim je milimetarski precizno pogađao dijagonale, vidio ono što drugi ne vide, razrezivao suparničke obrane.

- Ono što Barcelona radi s 40 dodavanja da bi došla do suparničkih vrata, Toni Kroos radi jednim jedinim dodavanjem - bocnuo je mrske rivale njegov bivši trener Zinédine Zidane.

image

Toni Kroos, Casemiro i Luka Modrić

LIEWIG CHRISTIAN/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Osim što će ostati etiketiran kao spektakularan dodavač, patentirao je i osobni "Kroos Shuffle", pokret kojemu su nadimak nadjenuli mediji, a odnosi se na prilično jednostavnu verziju finte tijelom pri primanju lopte, koja iz ravnoteže izbacuje suparnika, dok Nijemcu kupuje mir za daljnje poteze. Igračku eru okončao je, kako je i sam rekao, zbog jasne želje da ga ljudi upamte u najboljoj mogućoj verziji, po povlačenju konaca među nogometnom elitom, ali Madrid neće napuštati ni po odlasku u mirovinu. Osim što će nastaviti s proširivanjem vlastite nogometne akademije, penzionerski dani otvorit će mu više prostora za dodatno njegovanje hobija, odnosno vođenje podcasta s bratom Felixom koji je, pak, karijeru završio prije tri godine, skupivši ukupno 230 nastupa u prvom i drugom razredu njemačkog nogometa.

I "neprijatelji" ga cijene

Nakon što je "Elf" proteklih dana prokrstario kroz grupnu fazu Eura, uz male poteškoće na posljednjoj stanici protiv Švicaraca, u nokaut-fazi svaka partija kristalizira se u potencijalno posljednju epizodu Kroosove karijere. Danci su bili prva prepreka u pohodu Nagelsmannove družine na europski tron, koji čekaju 28 godina, a sljedeći izazov vodi ih u Stuttgart, gdje je na rasporedu četvrtfinale.

image

Koreografija Realovih navijača uoči utakmice protiv Betisa

ALBERTO GARDIN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

No tek posljednje dvije stepenice bile bi bajka za Kroosa. Njemačku kostur ždrijeba vodi u polufinale na Allianz Areni, na mjesto gdje se afirmirao u Bayernovu dresu, postao faca i prepoznatljiva figura. Osim što mu je pehar europskog prvaka s reprezentacijom, praktički, jedina velika titula koja mu nedostaje u karijeri začinjenoj s ukupno 34 trofeja, čime je trenutačno najtrofejniji njemački nogometaš u povijesti, finale je zakazano za 14. srpnja, na Olimpijskom stadionu u Berlinu. U prijevodu, 175 kilometara zračne linije od Volksstadiona u Greifswaldu, terena na kojemu je napravio prve nogometne korake, a nadomak kojega bi na spektakularan način mogao zaključiti priču pokoravanja kontinenta i svijeta.

Dok lokalna vlast važe na koji mu način odati počast, u obliku statue, ulice ili stadiona po njegovu imenu, Toni Kroos zaslužio je naklon, "standing ovation" cijelog nogometnog planeta. Jedan od rijetkih s nepreglednom bazom poštovatelja, čak i iz dvorišta mrskih rivala, primjerak vrste koja izumire, džentlmen u istim očišćenim bijelim kopačkama.

Linker
01. srpanj 2024 16:31