Dani Olmo

 GOKHAN BALCI Anadolu Via Afp
EUROCAST

‘Olmo bi mogao biti MVP Eura! Sjećam se što mi je rekao njegov otac... A scena s Ronaldom i maserima?‘

Božić i Šola o četvrtfinalu, spornom suđenju, Olmu, Kroosu, Cristianu Ronaldu, Pepeu...
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. srpanj 2024. 13:58

Španjolska je upala među europskih top četiri na krilima Danija Olma, koji je pogotkom u drugom poluvremenu (51.), a zatim i asistencijom za Mikela Merina u drugom produžetku (119.) presudio Nijemcima. Kasnije će Francuska matirati Portugalce boljim izvođenjem jedanaesteraca (5:3), u kojima se tragičarom ispostavio Joao Felix.

Dvije maratonske utakmice četvrtfinala Europskog prvenstva prokomentirali smo u novoj epizodi Eurocasta s trenerom Ivanom Božićem i glavnim urednikom Sportskih novosti Robertom Šolom. Pritom vrijedi podsjetiti da je upravo Božić prognozirao produžetke pa prolaz Španjolske.

- Španjolci su taktički napravili točno ono što su planirali. Izolirali su Kroosa i pustili stopere da nose igru. Prvo poluvrijeme je bilo tvrdo, nitko nije riskirao, a onda se malo otvorilo. Španjolska je mogla to završiti i prije produžetaka, ali nikad ne otpisuj Nijemce. U konačnici, Merino ih je odveo u polufinale, ali moramo reći da je Dani Olmo imao ključnu ulogu - započinje Božić.

Olmo je ušao s klupe već u osmoj minuti nakon što je Kroos prekršio Pedrija, a veznjak La Roje propustit će ostatak prvenstva.

- Bila je to izvanredna asistencija, Olmo izvrsno ulazi i iz drugog plana i po meni je u sustavu 4-2-3-1 najbolja desetka na svijetu. Drukčiji je tip od Gündogana, za kojeg moraš stvoriti igru da bi u zadnjoj trećini dobro reagirao. Olmo, pak, može igrati i u visokom i u niskom bloku - kaže Božić, pa se ubacuje Šola s pretpostavkom da bi bivši dinamovac mogao osvojiti nagradu za najboljeg igrača turnira.

- S dva gola i dvije asistencije, Olmo je vjerojatno prvi favorit za MVP-a Eura. Naravno, ako Španjolska ode do kraja. Očekivao sam da će Pedri startati jer je tako bilo i do sad. On je drukčiji profil od Olma, Španjolcima je bitan za tečnost njihova napada jer je plemeniti veznjak. Olmo više zabija i asistira, opasniji je u samom kaznenom prostoru. Imao sam priliku upoznati Danijevog oca još dok je igrao u Dinamu. Tad je Olmo igrao uglavnom na bokovima, pa sam pitao tatu koja je njegova najbolja pozicija, lijevo ili desno? Kaže on: "Dani je prava desetka, samo što ima brzinu pa može igrati na obje strane". Olmo je svojim stilom igre bio apsolutna prevaga. Situacija je za Španjolce možda bila i sretna, premda je nesretna za Pedrija, koji je najbrže zamijenjeni igrač u povijesti EP-ova.

Šola ističe da je Kroos u prvih 10 minuta "hladno mogao dobiti tri žuta kartona, a trebao je najmanje dva". No, neuobičajeno gruba Kroosova igra mogla bi biti i psihološki trik.

- Išao je na varijantu da igra protiv mlađih igrača, klinaca... Pa ajmo par puta onako "po starinski", uči "muški" i tako ih poremetiti. No, sigurno nije imao namjeru ozlijediti Pedrija - kaže Šola, a Božić se slaže s takvom tezom.

- Sigurno. Još kad uzmeš u obzir da mu je to zadnja utakmica, pa ukupni naboj. Svjestan je kao iskusan igrač da mora stajati blizu i udarati, inače bi probleme morao rješavati povlačenjem jer su ti mladi igrači puno brži od njega.

Sudac Anthony Taylor pomogao je Kroosu, ali i Španjolcima u 106. minuti, kada je Marc Cucurella igrao rukom u kaznenom prostoru nakon udarca Jamala Musiale...

- Taylor je veći dio utakmice lagano puhao u leđa Nijemcima, a onda nije svirao penal. Nerazumljivo. Mogao bih razumjeti da on nije svirao, ali ne mogu shvatiti da ga VAR nije zvao pogledati tu situaciju. Razni stručnjaci pravdaju to varijantom da je Cucurella išao rukom prema tijelu, što je istina, ali on se tijelom nagnuo na stranu i tom rukom, koja je dovoljno odmaknuta od tijela da se ne može govoriti o prirodnom položaju, praktički poduplao tijelo u branjenju - kaže Šola.

- To se sudi u 90 posto slučajeva kao kazneni udarac. Dobro da Englezi ne sude u Hrvatskoj, ha-ha! - podvlači Božić.

Ogled Francuske i Portugala zasigurno je bio manje atraktivan, ali i s većom dozom neizvjesnosti budući da su o polufinalistu odlučivali penali...

- Portugal je odigrao jako dobro prvo poluvrijeme, Francuska se nije uspjela nametnuti i čekala je individualnu kvalitetu Mbappéa ili Griezmanna. Jako loše su izgleda u prvoj dionici, ali u drugom se utakmica otvorila i tada su jako opasni. Francuzi su bili izrazito precizni i koncentrirani u raspucavanju, ali da je Portugal imao jednog igrača u završnici, možda bi to bilo drukčije - pretpostavlja Božić.

image

Cristiano Ronaldo

JAVIER SORIANO Afp

Taj pravi igrač u završnici trebao je biti Cristiano Ronaldo, ali...

- Pet utakmica, nula golova, jedna asistencija, ispod stotog je mjesta po najbržem sprintu na Euru, a nekad je bio pojam brzine. Otprilike ima 0,6 uspješnih driblinga i dva dobivena duela po utakmici. Kad to sublimiramo, Ronaldo i njegov doprinos Portugalu je iznimno skroman. Portugal nije zabio u tri utakmice u nizu, abnormalno puno za ekipu koja je u kvalifikacijama zabila 34 gola. Puno toga sigurno leži u Ronaldu. Sve to je meni razumljivo, ali odigrao je 120 minuta nakon prethodnih 120 protiv Slovenije, a već nakon regularnog vremena vidjeli smo kadar gdje dva masera masiraju Ronalda, svaki po jednu nogu. Pa ono, mislim, svaka čast, ali po svemu što smo vidjeli, on je jednostavno nemoćan kraj francuskih stopera. On nije nikakva opasnost na terenu - ukazuje Šola.

Detaljnije analize četvrtfinalnih utakmica, majstorski potezi Pepea, najava ogleda Engleska - Švicarska i Nizozemska - Turska, razlike između Oranja sada i u vrijeme Lige nacija s Hrvatskom, kao i ono po čemu ćemo pamtiti Tonija Kroosa, teme su koje možete poslušati u novoj epizodi Eurocasta, priloženoj na portalu Sportskih novosti i našem YouTube kanalu.

Linker
31. kolovoz 2024 20:21