Dani Olmo

 FRANCK FIFE Afp
UTAKMICA ŽIVOTA

Olmo je već napravio nezamislivo, a sada ne sanja samo zlato. Može li bivši dinamovac osvojiti veliku utrku?

Ako zablista u finalu, pitanje je i hoće li ga ugledno društvo Uefe moći zaobići
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. srpanj 2024. 22:46

Utrka za zlatnu kopačku Eura u Njemačkoj bit će odlučena u finalu. Čak šestorica igrača zasad dijele vrh s tri postignuta pogotka i ostane li tako, svi će biti dobitnici nagrade Alipay Top Scorer. UEFA je na ovom Euru odlučila promijeniti pravila i sada su bitni jedino golovi.

Na Euru odigranom 2021. Cristiano Ronaldo i Patrik Schick zabili su po pet pogodaka, ali je nagrada zbog jedne asistencije više otišla Portugalcu. Na Euru 2012. šestorica su zabila po tri gola, među njima i Mario Mandžukić, a sljedeći kriterij i tada su bile asistencije. Fernando Torres i Mario Gomez bili su izjednačeni, ali Španjolac je trijumfirao jer je odigrao manje minuta od Nijemca. UEFA je odlučila prekinuti tu praksu, samo su golovi sada bitni pri određivanju najboljih strijelaca.

Četvorica najboljih topnika već su se oprostila od Eura, Nizozemac Cody Gakpo, Gruzijac Georges Mikautadze, Nijemac Jamal Musiala i Slovak Ivan Schranz. I oni će do nagrade ako nitko ne prijeđe brojku tri, na kojoj su dvojica finalista - Harry Kane i Dani Olmo. Opet je, dakle, jedan bivši HNL-ovac među najboljim strijelcima kontinentalnog turnira.

Senzacionalno je u kolovozu 2019. zazvučala vijest da je španjolski izbornik Moreno stavio tada 21-godišnjeg igrača zagrebačkog Dinama na širi popis, još senzacionalnije da ga je u studenome odlučio uvrstiti među izabrane kandidate za dvije kvalifikacijske utakmice. Igrač Dinama u španjolskoj reprezentaciji, bilo je to nešto nezamislivo. Debitirao je 15. studenoga 2019. protiv Malte, zamijenio je Moratu i - poentirao. Manje od pet godina kasnije Dani Olmo je jedan od glavnih igrača La Roje s upisanih 38 nastupa i 11 golova, s kojim drži treće mjesto na ljestvici najboljih strijelaca među aktualnim reprezentativcima. Alvaro Morata zabio je 36, Ferran Torres 20.

Španjolski izbornik Luis de la Fuente dobro zna kakvog asa drži u svojim rukama, iako ga je donedavno skrivao u rukavu. Njih dvojica su zajedno Španjolskoj već donijeli jedan kontinentalni naslov, titulu prvaka Europe do 21 godine u Italiji 2021. De la Fuente i Olmo osvojili su skupa i Ligu nacija prošle godine pobjedom u finalu nad Hrvatskom, tako da im je osvajanje trofeja već prešlo u naviku.

Lani je Olma mučila ozljeda pa je odigrao samo dvije kvalifikacijske utakmice za Euro, a De la Fuente je udarnu momčad odlučio složiti bez njega. Olmo je Euro otvorio kao pričuva, Pedri, Rodri i Ruiz bili su startni veznjaci, no nije ga pokolebalo, dapače. Pola sata odigrao je protiv Hrvatske, Italiju je preskočio, pa je zajedno sa snagama iz drugog plana počeo protiv Albanije i asistirao Ferranu za pobjedu. Protiv Gruzije je ušao s klupe i zabio, a isto je napravio i u četvrtfinalu protiv Njemačke, kad je osim gola upisao i asistenciju. Ušao je već u 8. minuti umjesto ozlijeđenog Pedrija za kojeg je turnir bio završen.

Olmo je u polufinalu protiv Francuske počeo utakmicu i postao prvi Španjolac u povijesti koji je postigao pogodak na tri uzastopne nokaut utakmice Eura. Prije mjesec dana je u Berlinu protiv Hrvatske čekao priliku s klupe, a večeras bi ga u istom gradu tehnički promatrači UEFA-e, među kojima je i Aljoša Asanović, mogli proglasiti za najboljeg igrača turnira. Zasad je autsajder kod bookmakera (Yamal 2,75, Rodri 4,00, Olmo 6,50, Ruiz 8,00, Bellingham 9,00), ali ako zablista i u finalu, pitanje je hoće ga ugledno UEFA-ino društvo stručnjaka moći zaobići.

Komisija koja bira najboljeg igrača Eura

Komisija koja bira najboljeg igrača Eura

Fabio Capello (Italija), Ioan Lupescu (Rumunjska), Michael O‘Neill (Sjeverna Irska), David Moyes (Škotska), Aljoša Asanović (Hrvatska), Rafael Benitez (Španjolska), Avram Grant (Izrael), Packie Bonner (Irska), Frank de Boer (Nizozemska), Ole Gunnar Solskjaer (Norveška), Aitor Karanka (Španjolska), Jean-Francois Domergue (Francuska)

Linker
10. listopad 2024 23:24