FRANCK FIFE Afp
RAZOČARALI MNOGE

Paradoks velikih favorita na Euru: Još nisu zabili iz igre, a do četvrtfinala su došli - autogolovima

Momčad Didiera Deschampsa za ulazak u polufinale Eura igrat će s Portugalom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. srpanj 2024. 00:39

Od utakmice osmine finala od koje smo s obzirom na imena protivnika očekivali najviše, dobili smo najmanje. Preoprezno su utakmicu odigrali Francuska i Belgija. Dojam je da su i jedni i drugi samo čekali pogrešku suparnika, a kako se ona nije dogodila presudio je slučajan gol Kolo Muanija nakon čijeg se udarca lopta odbila od koljena Vertonghena i prevarila inače vrlo dobrog Casteelsa.

Belgija je za uspjeh morala preuzeti veći rizik, a to protiv Francuske nikad nije lako. S Francuzima je bilo slično, jer su ostali dosljedni svojim dosadašnjim izvedbama na Euru. Iako je Deschamps prognozirao veću efikasnost to se nije dogodilo, pa su Austrijanac Wöber i Belgijac Vertonghen najzaslužniji da se Francuska nalazi među osam najboljih europskih selekcije na ovom Euru. Više se očekivalo od Francuza, svakako. Za Belgiju je u ovom trenutku s obzirom na promjene u timu možda limit, ali za Francusku s izborom koji ima Deschamps nije trebao biti.

image

Didier Deschamps

ALBERTO PIZZOLI Afp

No, Deschamps nastavlja s osmjehom i po svome na ovom Euru. Mnogi će to nazvati ‘natjecateljska momčad‘, ali to kako se stvari slažu Francuzima ipak je velikim dijelom samo sreća.

- Puno smo napadali, a protivnici su očito bili oprezni, iako su na papiru napadačka momčad. Dali smo sve od sebe da stvorimo šanse, stvorili smo i više od njih, ali smo igrali na čekanje i nismo upali u njihovu zamku. Svidjelo mi se to, ali očito se ne može pobijediti samo posjedom lopte. Volio bih da stvorimo više prilika.

Neefikasnost je prvo pitanje, a s njom i s njom i francuski Zorro Mbappe.

- Navikava se. Postaje mu sve bolje s maskom. Znojenje ispod nje je problem, jer može utjecati na njegov vid. Kaže da je kao da vidi stvari u 3D. Pred njim je sve u redu, ali ima zastoj s perifernim vidom, no morat će se naviknuti na to tijekom sljedećih tjedana ili mjeseci.

Vratio se na autogol.

- Autogol je rezultat našeg udarca na gol, ako je lopta završila u golu to znači da je tako trebalo biti. Najbolje momčadi su i dalje ovdje i igraju utakmice visokog intenziteta. Mi uvijek imamo mogućnost zabijati više od početka natjecanja, jer smo imali šanse, ali to što ne zabijamo ne želimo da nam bude psihološka prepreka.

Poruka je ‘doći će i to‘.

- Čak i ako su ljudi očekivali da ćemo doći do četvrtfinala, uživajmo u trenutku. Ništa ne dolazi klikom prstiju - zaključio je s osmjehom francuski izbornik.

U obilju napadača najsretniji je bio Randal Kolo Muani, zbog kojeg se dogodio pogodak. Zanimljivo je primijetiti da je upravo on bio jedina izmjena u sastavu Didiera Deschampsa kada je u 62. minuti zamijenio Marcusa Thurama. A da su na klupi bili Barcola, Coman, Giroud i Dembele.

- Lijepo je kada dobiješ priliku, a još ljepše kada gol zbog tebe oslobađa cijelu momčad. To je uloga zamjene, unijeti malo svježine i nadopuniti posao suigrača. Uspjeli smo, ali bez momčadi ne bismo. Činjenica da nismo primili gol, da je jedini koji smo primili u četiri utakmice onaj Lewandowskog iz penala, govori da možemo biti zadovoljni i ponosni na posao koji smo učinili. Možda nismo uspjeli zabijati kako smo željeli, ali uspijevamo ne primiti gol i to je velika stvar. Sada smo okrenuti četvrtfinalu.

image

Didier Deschamps

INA FASSBENDER Afp

A veliki problem u četvrtfinalu će im biti činjenica da će morati mijenjati sredinu, jer u njoj zbog kartona neće biti standardnog za svaku formaciju Adriena Rabiota. Bit će zanimljivo koga će Deschamps instalirati na njegovu poziciju, jer u sudaru s Palinhom, Fernandesom, Vitinhom i Silvom, Tchouameniju i Kanteu trebat će pomoć.

Antoine Griezmann, oko kojeg se vrti mnogo toga kada je riječ o francuskoj realizaciji, spušta loptu na zemlju.

- Belgijci su igrali jako dobro. Jako su mi se svidjeli. Bilo nam je komplicirano. Snaga ove momčadi je da su svi ‘gladni‘ igre i spremni ući bilo kada. Kolo Muani je to pokazao. Pitaju na kojoj sam strani igrao, jer desna možda nije moja, ali rekao sam Deschampsu "Idemo treneru, ovdje sam zbog tebe, ovdje sam zbog momčadi". Morao sam se prilagoditi, ali osjećao sam se dobro, imao sam i dvije-tri pozicije, trebao sam pogoditi, ali tražio sam Thurama. Nisam krilo koje će igrati jedan na jedan. Više sam za ideju da tražim jedan-dva, ali gdje god uvijek ću dati sto posto.

I taj detalj s Griezmannom možda najbolje oslikava Francusku na ovom Euru, sastav koji igra i pobjeđuje, a ne briljira. I to je osobina pobjednika.

A protivnik u četvrtfinalu bit će Portugal, još sretniji Portugal nakon što je na penale izbacio Sloveniju. Dvije reprezentacije koje su dogurale do osam najboljih, ali još nisu pokazale ono što stvarno imaju. Poštujući pokazano na ovom Euru, teško da će to biti više od totalno oprezne utakmice. Zamislite, doći do polufinala a da niste zabili gol iz igre, e to bi bila priča...

Francuska četvrtfinala na Eurima

Francuskoj će ovo biti šesto četvrtfinale na Eurima, a tom plasmanu može se priključiti i 4. mjesto 1960. kada su igrale samo 4 selekcije, te prvo mjesto 1984. kada je igralo osam selekcija.

1996.

Francuska - Nizozemska 5:4-11m (0:0)

2000.

Francuska - Španjolska 2:1

2004.

Francuska - Grčka 0:1

2012.

Francuska - Španjolska 0:2

2016.

Francuska - Island 5:2

Francuska na Euru u Njemačkoj

Skupina

Francuska - Austrija 1:0

(Wöber ag)

Francuska - Nizozemska 0:0

Francuska - Poljska 1:1

(Mbappe 11 m)

Osmina finala

Fracuska - Belgija 1:0

(Vertonghen ag)

Linker
03. srpanj 2024 00:39