Luis de la Fuente

 OSCAR DEL POZO Afp
DOMINACIJA TEK POČINJE

Reformator je napipao nogometnu zlatnu žilu: ‘On je najbolji na svijetu, dajte mu Zlatnu loptu‘

Luis de la Fuente osvježio je dosadni nogomet s tisuću dodavanja i vjeruje da najbolje priče tek slijede
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. srpanj 2024. 20:18

U rođendanskoj uvertiri finala Nico Williams u petak je napunio 22, a Lamine Yamal u subotu proslavio 17. Ovaj drugi toliko je zelen da bez roditeljskog nadzora ne bi mogao primirisati Ultri, netko je primijetio da krši zakon svaki put kada večernja utakmica zaglavi u produžecima, pa je zato u nedjelju požurio s asistencijom za Williamsov gol prije isteka regularnih 90 minuta. Dvojica tiktokera zaokružila su tako savršen vikend isporučivši Španjolskoj naslov europskog prvaka, samo nekoliko sati nakon što je njihov vršnjak Carlos Alcaraz isporučio titulu osvajača Wimbledona.

Williams i Yamal na Euru 2024. dali su krila "la roji", metaforički i doslovno. Ovi dječaci bez kompleksa na terenu i bez respekta prema razvikanoj ostavštini ubrizgali su reprezentaciji novu energiju i pomogli joj da se lakše riješi hipoteke jednog prežvakanog stila. Dok je tiki-taka ulazila u modu, oni su kao vrtićanci izlazili iz pješčanika. Velike Iniestine i Xavijeve utakmice možda su pogledali na YouTubeu.

image

Nico Williams i Lamine Yamal

JEWEL SAMAD Afp

A na travnjaku su Williams i Yamal i doslovno dali krila nacionalnoj momčadi. Govorimo o planu Luisa de la Fuentea prema kojem je momčad za dvojicu eksplozivnih igrača pripremala izolacije na bokovima, oni bi zatim driblingom stvarali višak i uvodili suigrače u završnicu. Koliko uspješno? Toliko da je Španjolska pobijedila u svih sedam utakmica na turniru (jednom nakon produžetaka).

Za usporedbu, prije poraza u finalu Engleska je upisala dvije čiste pobjede (Srbija, Nizozemska), jednu pobjedu nakon produžetaka (Slovačka), još jednu nakon raspucavanja jedanaesteraca (Švicarska) te dva remija (Slovenija, Danska).

Rodri je još lani figurirao kao legitimni kandidat za prestižnu nagradu France Footballa nakon što je sa Cityjem osvojio trostruku krunu

- Bili smo raznovrsni u igri, na najbolji način smo koristili različite kvalitete naših igrača. Brzina na krilima, kontrola i posjed u veznom redu, vrlo čvrsta obrana. Dakle, ravnoteža na svakom dijelu terena. Odgovorili smo izazovima modernog nogometa. Bilo je vrijeme za promjenu i ona je došla prirodno - objašnjava De la Fuente.

63-godišnji Bask, godinama lojalan sluga nogometnog saveza kao trener mlađih uzrasta, za kratkog je vremena na klupi A reprezentacije ispisao povijest. Prošle godine osvajač Lige nacija, ovog ljeta europski prvak i reformator koji je osvježio dosadni nogomet Enriquea s tisuću dodavanja. De la Fuente, pak, vjeruje da je tek napipao zlatnu žilu i da momčad predvođena Rodrijem tek treba ispisati najbolje priče.

- Za mene je Rodri najbolji nogometaš na svijetu. Dajte mu Zlatnu loptu, molim vas - dodaje.

Premda je na poluvremenu ostao u svlačionici zbog ozljede, Rodri je na postolje zakoračio s nagradom najboljeg igrača Eura 2024. Još lani figurirao je kao legitimni kandidat za prestižnu nagradu France Footballa nakon što je sa Cityjem osvojio trostruku krunu (strijelac jedinog pogotka u finalu LP) i nadogradio pothvat Uefinom Ligom nacija, ali je Zlatnu loptu na kraju osmi put odnio Leo Messi.

image

Rodri i Jude Bellingham

TOBIAS SCHWARZ Afp

Ove godine javnost je pripremala teren za Viniciusa nakon briljantne sezone s Realom, no izgledi su mu preko noći okopnjeli preranom eliminacijom Brazila s Cope Americe. 28-godišnji vezni igrač na vrhuncu moći sanja o cementiranju dinastije kakvu su 2008. godine utemeljili igrači pod vodstvom izbornika Luisa Aragonesa. Španjolska je tada osvojila prvi trofej nakon 1964., kada se popela na krov Starog kontinenta.

Uslijedila je nezapamćena dominacija jer nakon Eura pod Aragonesom stigli su i naslovi svjetskog prvaka (2010., Južna Afrika) te obranjena titula europskog prvaka (2012., Poljska i Ukrajina) pod vodstvom Vicentea del Bosquea. Na putu do vrha "la roja" je u Njemačkoj pobjeđivala Hrvatsku, a onda i tri svjetska prvaka (Italija, Njemačka, Francuska) prije nego što je na koncu utrljala još malo soli u ranu Englezima.

Tko god nastavio kao dirigent "tri lava", doći će na iskušenje da u mirovinu isprati Harryja Kanea

Gareth Southgate našao se uoči finala na dobrom putu da sebi osigura mjesto među besmrtnicima u domovini, ali nakon drugog poraza u drugom finalu zaredom raspoloženje u javnosti se mijenja. Na štihu su oni poput Linekera koji zazivaju promjenu jer Engleskoj trebaju "makeover" i odmak od Southgateove dogme. Kandidati?

Klopp je bez posla i možda bi se predomislio od ideje o dugom godišnjem odmoru kada bi mu na vrata pokucali šefovi Engleskog nogometnog saveza (FA). Neki drugi proslavljeni veterani radije bi na klupi vidjeli domaćeg čovjeka, pa tako Alan Shearer navija za Howea.

Tko god nastavio kao dirigent "tri lava", doći će na iskušenje da u mirovinu isprati Harryja Kanea, najboljeg strijelca u povijesti, ali i personifikaciju tragično neuspješnog igrača.

Nakon više od 400 golova u karijeri 31-godišnji napadač tek treba osvojiti svoj prvi trofej. Gladan srebrnine prije godinu dana stigao je u Bayern, ali samo da bi još jednom ostao praznih ruku...

Linker
05. rujan 2024 18:10