Jude Bellingham i Lamine Yamal

 FABRICE COFFRINI Afp
PRVO POGLAVLJE

Rivalstvo nadolazeće nogometne ere: Yamal traži nove rekorde, a Bellingham misli i o Zlatnoj lopti

‘Španjolac leti kao avion, a Englez izgleda kao da je praktički spreman za rezervu‘, kaže stručnjak
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. srpanj 2024. 07:28

Finale Europskog prvenstva prvo je poglavlje rivalstva koje bi, po svemu viđenom, trebalo obilježiti nadolazeću nogometnu eru. Jude Bellingham računa na još mnogo vrhunskih sezona s Real Madridom, tim više što će mu na Santiago Bernabeuu od iduće sezone društvo praviti Kylian Mbappe. Dvojac bi trebao osigurati Kraljevima sve što požele, no Lamine Yamal svima silama planira im pomrsiti račune i vratiti Barcelonu na najvišu stepenicu. Međutim, klupske avanture Bellinghamu i Yamalu u ovom trenu nisu ni u malom mozgu, prije novog juriša pod dresom Reala i Barce, valja se okititi europskim zlatom.

Proslavio rođendan

Otkad je označen početak njemačke smotre, španjolsko čudo od djeteta obasipano je hvalospjevima. Nemilosrdni napadački tempo Furije ogleda se upravo u Yamalu, a osim pohvala, mlado krilo reprezentacije prima i čestitke, jer jučer je napunio 17 godina. Pobijedi li Španjolska nasuprot Engleza u Berlinu, Yamal će postati najmlađi osvajač zlata otkad je europskih prvenstava, a možemo reći i najmlađi osvajač otkad je velikih nogometnih turnira. Čak se ni Pele nije okitio zlatom u tako mlađahnoj dobi, prvu svjetsku smotru s Brazilom uzeo je sa 17 godina i 249 dana starosti, a Yamal nastupa na finalnu scenu dan nakon što je pogasio svjećice.

image

Lamine Yamal

MIGUEL MEDINA Afp

Španjolski novinari na jučerašnjoj su ga presici dočekali s tortom i opuštenijim pitanjima, pa smo mogli saznati da najpopularniji klinac među nogometašima obožava videoigre, najbolji reprezentativni prijatelj mu je Nico Williams, u noćne klubove ne izlazi, a majka ga grdi više od oca. Ipak, španjolska sportska javnost ga ‘miluje‘, tako i Iker Casillas naglašava da se u redovima La Roje nalazi dragulj neprocjenjive vrijednosti.

- Užitak ga je gledati, svi mi koji smo bili nogometaši pomalo zavidimo Lamineu. Tako mlad, a tako spreman i elegantan... Sigurno mu nije lako nositi se s pritiskom znajući da je najveća uzdanica ekipe - kazao je čuveni vratar Reala uoči finala.

Ipak, Yamal tvrdi da nema problema s teretom visokih očekivanja.

- Puno sam se promijenio posljednjih mjeseci, i kao osoba i kao nogometaš. Poraslo mi je samopouzdanje, vjerujem u sebe više nego ranije i mislim da sam fizički jako napredovao. Prezadovoljan sam promjenom i vlastitim razvitkom. Finale je za mene utakmica iz snova, svi žele biti ispred Engleske. Želimo da pehar završi u Španjolskoj. U ovim trenucima najviše razmišljam o svojim roditeljima, mnogo su propatili sa mnom i uvijek mi bili najveća podrška. Kad smo pobijedili Francusku, samo sam zamišljao koliko će oni biti sretni zbog mojeg pogotka - kazao je 17-godišnjak.

image

Lamine Yamal

MIGUEL MEDINA Afp

Krasotica u polufinalu protiv Francuza lako bi mogla biti proglašena najboljim pogotkom tunira, Yamalu će u tom segmentu, između ostalih, ponovo konkurirati Bellingham sa "škaricama" u mreži Slovačke vrijednih produžetaka, posljedično i prolaska u četvrtfinale. Yamal, pak, tvrdi da je znao da će probiti Maignana čim je opucao s distance. A otkud stižu svi ti majstorski potezi?

- S ulice i igre s prijateljima. To je mjesto gdje sam najviše toga naučio. Kako pobijediti Englesku? Moramo odigrati kao protiv Njemačke ili Francuske, držati loptu i kontrolirati igru. Ako to ispravno izvedemo, nitko nas ne može zaustaviti. Ključno je da postavimo visoki intenzitet, tada se pretvaramo u momčad kakva ne postoji u Europi - podvukao je Španjolac.

Bellingham ne izgleda svježe

Yamal je odigrao 418 minuta na aktualnom Euru, postigao gol i namjestio još tri, dok je Bellingham na terenu bio ažuran znatno više, odnosno 581 minutu, te dvaput tresao suparničke mreže. Veznjak Tri lava jedva da je predahnuo na čitavom turniru, jedini odmor ogleda se u izlasku iz igre protiv Srbije u 86. minuti i Slovačke u 106., odnosno prvom produžetku. Stručnjaci misle da bi takav intenzitet mogao naštetiti Bellinghamovoj prezentaciji u finalu, imajući na umu da je i u prethodnim utakmicama izgledao pomalo istrošeno.

- Foden jedini izgleda svježe. Walker, Rice i Kane nisu dobro, a Bellingham je u jako lošem fizičkom stanju. Mislim da je Jude praktički spreman za rezervu. S druge strane, Yamal juri kao avion. S moje točke gledišta, to je impresivno, kao i njegova relativna snaga u odnosu na tjelesnu težinu - poručio je Jose Luis San Martin, stručnjak koji je nekoć brinuo o formi Real Madrida.

image

Jude Bellingham

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Dok Yamal motivaciju traži u rušenju svih rekorda, Bellingham je svjestan da bi mu slavlje Engleske vjerojatno osiguralo Zlatnu loptu. S 23 pogotka i 13 asistencija u dresu Reala, Ligom prvaka i La Ligom u naručju, te zlatom iz Njemačke, rasprava o najboljem igraču svijeta išla bi u samo jednom smjeru, tim više što je Vinicius Junior rano kapitulirao s Brazilom na Copa Americi. Dobro to znaju i u taboru Engleske, zato je Gareth Southgate još nakon prve utakmice sa Srbijom, koju je Bellingham riješio pogotkom, kazao da "svi pišu momčadsku, a samo Jude i vlastitu priču".

A što o Bellinghamu misle Španjolci? Dani Olmo ponudio je svoje viđenje u razgovoru za radijsku postaju AS-a.

- Engleski nogomet prolazi kroz Bellinghamove kopačke, uvijek je u središtu zbivanja. Treba ga držati na oku, ali nikoga se ne bojimo - hrabro je kazao Olmo, prije nego svijetla Olimpijskog stadiona otkriju tko će zaista biti strah i trepet, a tko izvanrednu sezonu završiti s okusom gorčine.

Linker
07. rujan 2024 17:31