Kylian Mbappe

 ANGELOS TZORTZINIS Afp
OLMO POD UPITNIKOM

Sada kada je obranio tekovine francuske revolucije, je li došlo vrijeme da se Mbappe posveti nogometu?

‘Španjolska je najbolja momčad na turniru, oko toga nemam nikakvih dvojbi‘, rekao je Deschamps
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. srpanj 2024. 07:04

Kylian Mbappé dobio je u nedjelju valjanu ispričnicu za prespavanih pet uvodnih utakmica Eura 2024. Ako ga na turniru u Njemačkoj nema ni blizu vrha ljestvice strijelaca - svoj jedini gol postigao je iz jedanaesterca - dogodilo se zato što je imao pametnijeg posla, braneći tekovine francuske revolucije.

Dan nakon drugog kruga francuskih parlamentarnih izbora društvenim mrežama se masovno dijelio "meme" u kojem Kylian Mbappé stoji rame uz rame s Marxom, Engelsom, Lenjinom, Staljinom i Mao Ce-tungom. Najveća zvjerka modernog nogometa aktivno se uključila u izbornu priču na strani ljevice, mobilizirajući Francuze da ustanu protiv Marine Le Pen i obrane "slobodu, jednakost i bratstvo".

Sada, kada mu je pao kamen sa srca, je li došlo vrijeme da se posveti nogometu? - pitaju se navijači "les bleusa".

Mbappé će predvoditi napad Deschampsove trofejne momčadi koja igra vjerojatno svoj najbizarniji turnir u mandatu 55-godišnjeg izbornika.

image

Kylian Mbappe

RONNY HARTMANN Afp

Francuzi su se prošvercali kroz skupinu, u osmini finala eliminirali su Belgiju autogolom Vertonghena, a u četvrtfinalu izbacili Portugal boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon 120 minuta igre bez pogodaka.

Dogurali su do polufinala Europskog prvenstva vozeći na suparničke autogolove i jedanaesterce, bez postignutog pogotka iz igre.

Treba li netko na terenu platiti račun za takvu epsku jalovost? Treba, slažu se kroničari. Zato na klupu sele Antoinea Griezmanna, ikonu francuske nogometne reprezentacije (134 nastupa, 44 pogotka).

Izgubili trojicu

Španjolski izbornik Luis de la Fuente zavidi kolegi Didieru Deschampsu što može pripremati polufinalni dvoboj u takvim okolnostima, s viškom klasnih igrača u rosteru, tako da neke velike zvijezde čekaju svoju priliku glancajući klupu.

U protekla tri tjedna španjolski izbornik možda je i jedini impresionirao globalnu publiku atraktivnom, napadačkom, pozitivnom igrom.

"La roja" je stilski oplemenila jedan objektivno prosječni turnir, ali kako vrijeme odmiče, De la Fuenteu ponestaje kvalitetnih rješenja.

U četvrtfinalnom sudaru protiv Njemačke izgubio je trojicu prvotimaca: Pedri je izletio uslijed ozljede, Robin Le Normand zaradio je drugi žuti karton, a Dani Carvajal isključen je dok je hrvačkim zahvatom sprečavao Jamala Musialu da u posljednjim kadrovima meča zakuha neku dramu.

Podsjetnik na 2012.

U predvečerje polufinalnog sudara objavljeno je kako se pod upitnikom našao i bivši "dinamovac" Dani Olmo, koji je zablistao svaki put kada bi dobio priliku na ovom prvenstu.

image

Daniel Olmo

MIGUEL MEDINA Afp

Previše je to važnih igrača da bi Španjolac zadržao razinu igre iz prethodnih pet utakmica.

- Španjolska je najbolja momčad na turniru, oko toga nemam nikakvih dvojbi. Pogledao sam nekoliko utakmica i mogu samo čestitati De la Fuenteu na stvarima koje isporučuje njegova momčad - komplimentira Deschamps suparniku u najavi.

Novinare je njegova izjava podsjetila na Europsko prvenstvo 2012. godine i predigru četvrtfinalnog dvoboja ove iste dvije reprezentacije.

Umor od pimplanja

Tadašnji francuski izbornik Laurent Blanc javno se naklonio suparniku, "zadovoljstvo je i dar gledati španjolsku reprezentaciju koja je u protekle četiri godine kreirala nešto posebno".

Društvo starog trenerskog vuka Luisa Aragonesa pobijedilo je 2-0, otkupivši autorska prava na tika-taku od Barcelone i Pepa Guardiole.

Činilo se tada da je nogomet s tisuću sitnih dodavanja stilska avangarda za kojom će krenuti ostatak svijeta, ali dvanaest godina poslije svjedoci smo da se Španjolska prva umorila od prevelikog pimplanja.

De la Fuente se odrekao beskrajno dugog posjeda i s dvojicom tiktokera na krilnim pozicijama ubrzao je igru. Španjolska je još jednom postala prvi izbor neutralnim navijačima.

U posljednjoj službenoj utakmici ove dvije reprezentacije Deschamps je izišao kao pobjednik. U finalu Uefine Lige nacija na San Siru (listopad, 2021. godine) Mikel Oyarzabal sredinom drugog poluvremena doveo je "la roju" u vodstvo, ali su Francuzi u preostalih 25 minuta golovima Karima Benzeme i Kyliana Mbappéa okrenuli meč u svoju korist te osvojili natjecanje.

Pomilovani Benzema u međuvremenu se izgubio u saudijskom pijesku, a njegov mlađi napadački partner prve tjedne Eura 2024 potrošio je na upravljanje političkom krizom.

Većina Francuza mu je zahvalna na angažmanu, ali sada ga žele vidjeti u ulozi na koju ih je naučio. Čeka se Kylian Mbappé, strijelac i šampion...

Linker
19. rujan 2024 14:48