KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
NAJVAŽNIJA KARIKA

‘Savršeni kompjuter‘ je nasljednik Modrića na svjetskom tronu, bez njega ne može ni Guardiola

Ako pitate Pepa za mišljenje o Rodriju, opisat će ga kao ‘daleko najboljeg veznjaka na svijetu‘
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 14. srpanj 2024. 13:38

Kategorija najboljeg veznjaka svijeta jedna je od onih koja se u 21. stoljeću dobar dio vremena povezivala sa Španjolcima. Tercet Xavi - Busquets - Iniesta dugo je godina dominirao u svim parametrima nogometne igre, od klupske do reprezentativne razine, te je njihova Barcelona pod vodstvom Pepa Guardiole postala svojevrsni nogometni ideal, i u očima mnogih možda i najbolja momčad svih vremena.

Nakon njihovog postepenog pada u spomenutu kategoriju probila su se dva virtuoza koji su svojim djelovanjem oplemenili igru Real Madrida, a posljedično i hrvatsku te njemačku reprezentaciju. Riječ je, naravno, o Luki Modriću i Toniju Kroosu, njihov utjecaj na povijesne uspjehe Kraljevskog kluba više nije potrebno isticati, već i "ptice na grani" znaju o kakvim velikanima nogometne igre pričamo.

Ipak, kako je Majka Priroda svojim djelovanjem "natjerala" Kroosa u uranjenu mirovinu, a polako, ali sigurno sustiže i 38-godišnjeg Modrića, u veznjačkim krugovima posljednjih se godina svojim igrama počeo probijati Rodrigo Hernandez, poznatiji kao Rodri. Španjolac je čovjek za kojeg se vrlo lako može reći da je najzaslužniji igrač za povijesni uspjeh Manchester Cityja u sezoni 2022./23., kada su Građani došli do tek druge "triplete" u povijesti engleskog nogometa. Nije slučajnost što je i njemu klupski trener u Cityju isti kao nekad velikanima u Barceloni - Pep Guardiola. Kada se u jednadžbu uzme i osvajanje Lige nacija iste sezone, te činjenica da je u oba finala, protiv Intera u Ligi prvaka i Hrvatske u Ligi nacija bio igrač utakmice, postojala je realna mogućnost da dosegne daleko i u poretku za Zlatnu loptu, gdje se u konačnici morao zadovoljiti petim mjestom. Njegov reprezentativni kapetan Alvaro Morata, istaknuo je da bi vjerojatno bio i viši na toj listi da "ima bolji marketing".

image
JAVIER SORIANO Afp

- Ali ne igram nogomet zbog toga. Možda bi ljudi željeli da sam tržišniji, a Morata ponekad kaže: "Prijatelju, trebao bi...", ali ja nogomet drugačije shvaćam. Znam kako to funkcionira, tako da ne budem frustriran ako me ne primijete. Ako jednog dana netko poželi nagraditi moj rad, to je dobrodošlo, ali meni to uopće ne smeta - rekao je Rodri u nedavnom intervjuu za Guardian.

Savršeni kompjuter

I doista, gledajući način na koji se Rodri izražava na terenu, postavlja se zaključak da u njegovom djelovanju nema ničega spektakularnog, on je jedan od onih igrača koji teške stvari prikazuje običnom puku kao lagane. Njegovo pozicioniranje, mirnoća, selekcija i lakoća dodavanja, a opet s druge strane i izrazita fizička nadmoć u duelima i pokrivanju terena - sve su to karakteristike koje ga svrstavaju u najviši ešalon igrača bez kojeg Guardiola, a isto tako ni Luis de la Fuente, ne mogu zamisliti svoje momčadi.

Ako pitate Pepa za mišljenje o Rodriju, opisat će ga kao "daleko najboljeg veznjaka na svijetu", dok će trener La Roje pak upotrijebiti metaforu "savršeni kompjuter". Na Euru je odigrao gotovo sve bitne minute, odsjedio je jedino za Španjolce revijalnu utakmicu s Albanijom, dok je protiv Hrvatske teren napustio u 86. minuti zbog problema s ozljedom. Činjenica da De la Fuente zbog limita reprezentativnog nogometa nema adekvatnu zamjenu za Rodrija je i više nego realna, no kada najbolji svjetski trener u klubu s gotovo neograničenim resursima ne može pronaći profil sličnih karakteristika, onda je teško ne zaključiti da se radi o posebnom igraču...

Nevjerojatan niz

Nadalje, Rodri je jedini član udarne postave La Roje koji ima pretežito iskustvo igranja u Premier ligi posljednjih godina, što bi ga moglo učiniti jednim od najvažnijih karika za nadolazeći ogled finala s Engleskom. Klupski kolege John Stones, Kyle Walker i Phil Foden gotovo će sigurno u spomenutoj utakmici početi od prve minute, a osim njih Španjolac ima bogato iskustvo igranja i protiv ostalih engleskih igrača, uključujući i Judea Bellinghama, s kojim se sukobio u dvomeču četvrtfinala Lige prvaka.

image
PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Koliko je Rodri bio dominantan s Cityjem posljednjih godina govori i njegov nevjerojatan niz neporaženosti u regularnom vremenu (ispao je od Real Madrida u četvrtfinalu LP nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca), koji je trajao čak 74 utakmice, sve do susreta finala FA Kupa u kojem nakon 90 minuta bolji bio Manchester United (2:1).

Rodri se u već nekoliko različitih prilika, uključujući i finale Lige prvaka protiv Intera, pokazao kao igrač na kojeg se momčad može osloniti u presudnim trenucima. Oni koji redovito prate Španjolca znat će da također ima izrazito precizan i odmjeren udarac s ruba kaznenog prostora, kojim se već nekoliko puta pokazao kao "match winner" za svoje momčadi. Možda upravo on bude i ključna karika protiv Engleske...

BELLINGHAM I MAINOO KAO RECEPT ZA RODRIJA

Spomenuli smo Rodrijev impresivni rekord od 74 utakmice bez poraza sa Cityjem u regularnih 90 minuta, koji je srušio Manchester United 2:1 pobjedom u finalu FA kupa na samom kraju klupske sezone. Tada je pogodak vrijedan pobjede postigao 19-godišnji Kobbie Mainoo, sadašnji član engleske vrste koji bi prema svim projekcijama trebao nastupiti i u finalu. Uz njega, jedini od Engleza iz udarne postave s pozitivnim iskustvom protiv Rodrija u još uvijek tekućoj sezoni je Jude Bellingham, koji je sa svojim Real Madridom u četvrtfinalu Lige prvaka bio uspješniji od Španjolca. Mainoo će s Declanom Riceom voditi bitku s Rodrijem u samoj sredini terena, dok će Bellingham ponovno vjerojatno biti u nešto isturenijoj ulozi pri čemu neće moći direktno utjecati na igru Tri lava, nego će se fokusirati na kreaciju u zadnjoj trećini terena. (tdr)

Linker
04. rujan 2024 05:57