OZAN KOSE Afp
USURET FINALU

‘Španjolci melju suparnika, no tko može Engleze s toliko kvalitete pogurnuti u ulogu apsolutnog autsajdera?‘

Po 28. put u povijesti u nedjelju će se susresti Engleska i Španjolska
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. srpanj 2024. 22:33

Po 28. put u povijesti u nedjelju će se susresti Engleska i Španjolska, a Tri lava će pokušati nastaviti laganu dominaciju. Dosad su upisali 14 pobjeda, dok je deset puta slavila Španjolska uz samo tri neodlučena rezultata. Priča je počela 15. svibnja 1929. kad su Španjolci u Madridu prijateljsku utakmicu okončali s 4:3 pobjedom, dok je posljednji dvoboj dobila Engleska 15. listopada 2018. u Sevilli. U skupini Lige nacija, u kojoj je bila i Hrvatska, Englezi su trijumfirali s 3:2. Od igrača koji su i danas u kadru, za Španjolsku su igrali tek Nacho i Alvaro Morata, a za Englesku Jordan Pickford, Joe Gomez, Kieran Trippier, Harry Kane, Kyle Walker i Trent Alexander-Arnold.

Gledajući samo službene natjecateljske dvoboje, Englezi su i u njima uspješniji, izgubili su ih samo dva od osam. Prvi na Svjetskom prvenstvu 1950. na brazilskoj Maracani, kad je Zarra pogodio za 1:0 pobjedu. No potom su se stvari počele mijenjati. U četvrtfinalu kvalifikacija za Euro 1968., Engleska je u travnju i svibnju te godine slavila i u Londonu i u Madridu, a dvije godine kasnije Englezi su bili bolji i na završnici Eura. U 3. kolu u skupini upisali su u Napulju Pirovu 2:1 pobjedu, nakon koje su obje reprezentacije ispale.

image

Nacho i Kane

CRISTINA QUICLER Afp

Igrali su i u skupini drugog kruga na SP-u 1982. kada Španjolska nije iskoristila prednost domaćeg terena na stadionu Santiago Bernabeu. Njihov je ogled završio bez pobjednika pa je u polufinale kao prva iz skupine otišla SR Njemačka. Na Euru 1996. domaćinstva su zamijenjena, a ovoga puta golova nije bilo ni u 120 minuta. Četvrtfinale se igralo na Wembleyju, a slavili su Englezi boljim izvođenjem jedanaesteraca. U njihovom je kadru bio i aktualni izbornik Gareth Southgate.

Posljednje službene utakmice odradili su u već spomenutoj Ligi nacija. Prije engleske pobjede u Španjolskoj, zbila se španjolska u Engleskoj, slavila je La Roja s 2:1.

ZAŠTO ŠPANJOLSKA

Jutro nakon velike 5:0 pobjede u Tallinnu protiv estonske Flore u 1. kvalifikacijskom kolu za ulazak u Ligu prvaka, pomoćni trener slovenskog Celja (glavni je Damir Krznar), Mihael Mikić, javio nam se i ponudio svoju prognozu finala Eura:

- Španjolska igra najbolji i najkvalitetniji nogomet. Jednostavno “melju” suparnika kad imaju loptu, a kad je izgube odmah kreću u presing i oduzimanje lopte, ne dopuštaju protivniku da razvije svoje akcije. Ostavili su Španjolci najbolji dojam, imaju u momčadi niz kvalitetnih igrača, a njihov je svaki napad preko Olma, Williamsa i Yamala uistinu opća opasnost za suparničke obrane. Rodri, nadalje, drži konce igre u sredini, imaju dobru obranu, taj je spoj mladosti i iskustva gotovo savršen. Tehnički je to izvanredan sastav i užitak ih je gledati. Jedina stvar koja Englezima ide na ruku, po mojoj procjeni je spoznaja da se igra jedna utakmica, a u takvoj je situaciji sve moguće. Ipak, prednost dajem Španjolskoj, koja je u gotovo svakom segmentu igre bolja od Engleske i bilo bi iznenađenje da se ne okruni naslovom europskoga prvaka - smatra Mikić. (pju)

ZAŠTO ENGLESKA

Bivši nogometaš Šibenika, Rijeke i Hajduka, Nikica Cukrov, slaže se da je Španjolska favorit u nedjeljnom finalu, ali ističe:

- Mnogo puta dosad papirnati favoriti nisu u završnim dvobojima potvrdili te prognoze. I to nije ništa neobično, jer u finalu se sastaju definitivno dvije najbolje momčadi na turniru i kad se igra jedna utakmica, onda je sve moguće. Uostalom, tko to može Engleze pogurnuti u ulogu apsolutnog “autsajdera”, Engleze koji u svojoj momčadi imaju Bellinghama, Kanea, Fodena, Stonesa, Ricea, Walkera...? Sastavljena je Engleska od niza kvalitetnih pojedinaca, koji u svakom trenutku jednim potezom mogu odlučiti utakmicu. Imaju i širok roster, zadnje dvije utakmice odlučili su baš igrači s klupe. K tome, nakon neuvjerljivih nastupa u skupini, Engleska se lagano diže, iz utakmice u utakmicu ostavljala je sve bolji dojam. Što govori o dobrome ozračju u engleskoj svlačionici i kvalitetnom odnosu igrača s izbornikom Southgateom. Dakle, ne bih otpisao Englesku, štoviše. Iako je Španjolska favorit, svašta se može u nedjelju u Berlinu dogoditi - kaže Cukrov. (pju)

Linker
14. rujan 2024 16:08