ODD ANDERSEN Afp
DOMINACIJA FURIJE

Španjolci su u samo pet minuta zavili ‘nosača vode‘ u crno, a jedan detalj uz Danija Olma djeluje nestvarno

Prema svemu prikazanom na ovom turniru Furija će biti favorit i u velikom finalu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 10. srpanj 2024. 14:54

Sve najave o pragmatičnoj igri Francuza i kontroliranom nogometu Španjolske potrajale su svega devet minuta. Poslije 489 minuta na turniru Francuzi su konačno pogodak postigli – iz igre. Nakon dva autogola (Wöbera iz Austrije i Vertonghena iz Belgije), te Mbappeov iz kaznenog udarca. Kolo Muani je iskoristio ubačaj Mbappea i francuske navijače doveo – do ekstaze.

Francuski pogodak ukazao je žarište problema španjolske momčadi. Za pobjedu protiv Njemačke "furija" je prinijela i ogromnu žrtvu. Za minhenski ogled De la Fuente je ostao bez desne strane obrane: zbog suspenzije otpali su Carvajal i Le Normand. Umjesto njih pozicije su zauzeli Navas (38 godina) i Nacho (34). Upravo je Navas loše reagirao kod ubačaja Mbappea. Stalno mu je ostavljao nedopustivo puno prostora...

Kapetan francuske reprezentacije pojavio se napokon na travnjaku bez zaštitne maske. S novim entuzijazmom. Do sada je Kylian Mbappe, igrač čija vrijednost doseže 180 milijuna eura, na Euru bio zapaženiji po ostrašćenim političkim govorima nego po nogometnim potezima. Budući da je ujedinjena ljevica pobijedila u drugom krugu francuskih izbora Mbappe, kao i ostali aktivisti u svlačionici "tricolora" – Tchouameni, Thuram, Kounde... mogli su se napokon posvetiti nogometu.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Najveći dosezi

U igračkom segmentu karijere, s francuskom je reprezentacijom Didier Deschamps ostvario najveće dosege: 1998. postao je prvakom svijeta, a dvije godine kasnije i – Europe. No, za značajni dio navijača "tricolora" on je zauvijek ostao – "nosač vode", po nadimku kojega mu je udijelio nekadašnji suigrač Eric Cantona. U njegovoj igri nije bilo "vica". Svejedno, Ćiro Blažević mu je tepao (kao i većina drugih trenera): Didi, mon ami... Deschamps je na terenu obavljao sve taktičke zamisli. Nerijetko i one – najprljavije. Igrajući za torinski Juventus Deschamps je također osvojio sve – od scudetta do Lige prvaka i Intercontinentalnog cupa. Istovremeno ga je talijanski nogomet oblikovao i kao trenera.

image
SEVERIN AICHBAUER Apa-picturedesk Via Afp

Od defenzive kao majke svih taktika do filozofije pragmatizma, u čijem je ishodištu rezultat kao počelo svakog promišljanja. Francuska je reprezentacija na aktualnom Euru stigla do polufinala ponajprije zahvaljujući besprijekornoj igri obrane, koju prakticira – cijela momčad. U prvih pet susreta Deschampsova je momčad primila samo jedan gol (Maignana je svladao Poljak Lewandowski – iz jedanaesterca). A onda, u samo pet minuta, Francuzi su dvaput kapitulirali. Najmlađi igrač Eura Lamine Yamal, postao je i najmlađim strijelcem u povijesti Europskih prvenstava (16 godina i 362 dana). Spektakularnim pogotkom Španjolcima je u 21. minuti priskrbio izjednačenje. Samo nekoliko minuta kasnije, gotovo jednako senzacionalnim potezom Dani Olmo se "otarasio" Tchouamenija i šutirao pored Maignana (Kounde je njegov pogodak samo – potvrdio).

image
FRANCK FIFE Afp

Kandidat za najboljeg

Pomalo nestvarno zvuči podatak da je utakmica u Münchenu tek druga na turniru (nakon one s Albanijom), koju je nekadašnji igrač Dinama započeo od prve minute. Možda smo pomalo subjektivni, ali "posvojeni maksimirski sin" (strijelac tri gola na turniru) legitimni je kandidat za najboljeg igrača Eura! Iako Deschampsova momčad nerado drži loptu u nogama i posjed najčešće ustupa protivniku (kako bi demonstrirala tranzicijsku igru), situacija na semaforu natjerala ih je na napadačku igru, koja se u završnici prometnula u taktiku – va banque, na rubu stihije. U konačnici, španjolska se momčad lako obranila i zasluženo plasirala u finale Eura, gdje očekuje pobjednika utakmice Nizozemska – Engleska. No, prema svemu prikazanom na ovom turniru "furija" je favorit i tog susreta.

Linker
24. kolovoz 2024 14:54