JAVIER SORIANO Afp
ZASTRAŠUJUĆE PORUKE

Španjolski junak s Eura u rodnom mjestu proglašen izdajicom, majka mu ne smije izaći iz kuće

Nisu svi u Španjolskoj pogodak Oyarzabala u finalu Eura doživjeli kao junački ili herojski čin
Piše: SNObjavljeno: 17. srpanj 2024. 12:01

Neočekivani junak finala Eura u Njemačkoj bio je Mikel Oyarzabal, koji je četiri minute prije kraja regularnog vremena pravovremeno utrčao na prizemni ubačaj s lijeve strane i zapečatio sudbinu Engleza te Španjolskoj osigurao rekordni četvrti naslov pobjednika smotre Starog kontinenta.

Međutim, nisu svi u Španjolskoj njegov pogodak doživjeli kao junački ili herojski čin. Naime, Oyarzabal je rođen u malom gradiću Elorriju, smještenom u istočnom dijelu pokrajine Baskije, koji ima oko 7000 žitelja i u kojem dan-danas živi njegova majka. Ali, nesretna žena ne smije izaći iz kuće jer je njezin sin u mjestu označen kao izdajica.

image

Mikel Oyarzabal

ODD ANDERSEN Afp

Na jednoj zgradi postavljen je transparent u kojem su imenjaci Merino i Oyarzabal prozvani kao izdajice Baskije zato što igraju za španjolsku reprezentaciju, što je za njih očito neoprostivo. Uz pogrdni transparent osvanula je i prekrižena svastika.

Da stvar bude bizarnija, ni 24 sata nakon svanuća transparenta, nitko ga nije uklonio.

"Stanovnici ne žele komentirati grafite i transparent kad ih pitate. I ne samo da ne osuđuju poruku, neki i opravdavaju riječima da su nogometaši izdajnici. Bilo je tek par izuzetaka, koji ne žele biti previše glasni, a ima i onih koji žale što se dogodilo. Većina odbija pričati, ne žele ni stati", izvještava iz grada novinar lista OK Diario.

Inače, španjolski izbornik Luis de la Fuente na Euro u Njemačku vodio je čak devet Baska, što je za jedno veliko natjecanje bio rekordan broj igrača iz te pokrajine na sjeveru države.

Linker
11. listopad 2024 07:47