Slavlje Engleza

 ADRIAN DENNIS Afp
KAD DŽOKERI PRORADE

U mnogim reprezentacijama takav bi igrač bio starter. Ne i kod Engleza...

Španjolska je od početka turnira izgledala najuvjerljivije te je u finalu veliki favorit
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. srpanj 2024. 06:37

Engleska je odigrala svoju najbolju utakmicu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj i zasluženo se plasirala u finale. Iako mu momčad nije briljirala u dosadašnjem dijelu turnira, iako se morao suočiti s lavinama žestokih kritika, na kraju je Gareth Southgate iz cijelog tog vrtloga izašao kao veliki pobjednik.

Zadržao je engleski izbornik formaciju s trojicom stopera, bili su stabilniji u fazi obrane, a prema naprijed su napravili dovoljno za trijumf. Dakako, veliku ulogu u cijeloj priči imale su i zamjene, upravo su Cole Palmer asistencijom i Ollie Watkins odličnim pogotkom donijeli prevagu.

Odigrala je Engleska još jednu utakmicu na rezultat, bila je bolja u prvom poluvremenu. U nastavku je bila malo povučenija, ipak je već i umor došao do izražaja, no džokeri su proradili u pravom trenutku i osigurali veliku radost engleskim navijačima.

Ollie Watkins strpljivo je čekao svoju priliku i dočekao ju je u sudačkoj nadoknadi, kasnije je izjavio kako je Palmeru prilikom ulaska u igru rekao da će zabiti gol na njegovu asistenciju. U mnogim bi reprezentacijama takav igrač bio neupitni starter, ali Harry Kane je ipak kapetan s velikim kreditom.

image

Ollie Watkins

KENZO TRIBOUILLARD Afp

No, i Watkins je veliki majstor, kao i još puno njih u engleskoj vrsti. A kad izbornik uspije izgraditi skladno ozračje i dobar momčadski duh, u rosteru nakrcanom kvalitetom uvijek može pronaći igrače koji će donijeti prevagu. Naravno, pod uvjetom da povuče prave poteze u pravo vrijeme, a Southgate je to ovaj put učinio. Iako je puno ljudi vjerojatno i dalje uvjereno da bi Englezi s Watkinsom u špici bili opasniji i konkretniji.

Sudac se uklopio u trend prilično skromnog dijeljenja pravde na ovom prvenstvu

Nizozemska je sjajno otvorila utakmicu, pogodak Xavija Simonsa bio je prekrasan. Nakon toga još je Dumfries pogodio gredu, ali su Koemanovi dečki ukupno ipak pokazali premalo za prolaz u finale. U Njemačkoj su dali maksimum, mnogi ih nisu vidjeli tako daleko, a da su u nekim detaljima bili malo oprezniji, recimo kod Dumfriesovog starta uoči kaznenog udarca, možda je i ishod ogleda u Dortmundu mogao biti drugačiji. Oranje ipak nema toliku kvalitetu i širinu kao Tri lava...

Španjolska je od početka turnira izgledala najuvjerljivije od svih te je u finalu veliki favorit. Ipak, nogomet je to, ne treba Engleze otpisivati unaprijed iako su mnogi skloni tvrditi da pokraj razigrane Furije imaju tek minimalne izglede za svoj prvi europski naslov.

Kad je u pitanju sudac, dojam je da je nekim svojim odlukama malo pogurao Englesku čime se uklopio u trend prilično skromnog dijeljenja pravde na ovom prvenstvu.

Linker
13. rujan 2024 23:23