TOBIAS SCHWARZ Afp
JUNAK FURIJE

U Zagrebu je ostavio neizbrisiv trag, obožava Hrvatsku, a sad je postao jedna od glavnih priča Eura

Kako se bivši dinamovac prometnuo u igrača koji je presudio Njemačkoj
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. srpanj 2024. 06:30

Nervozni Nijemac Toni Kroos, u svom posljednjem nastupu u karijeri, već je na samom početku dvoboja protiv Španjolske napravio “medvjeđu uslugu” svojoj reprezentaciji. Oštrim startom (na loptu) ozlijedio je Pedrija, veznjak La Roje dobio je udarac u koljeno i prema prvim liječničkim izvještajima istegnuo je unutrašnje ligamente. Morao je Pedri napustiti igru i umjesto njega je u 8. minuti ušao Dani Olmo...

Španjolski junak! Prvim pogotkom i asistencijom Meranu za pobjedonosni gol, Olmo se prometnuo u prvo ime dvoboja, bio je stalna opasnost za vrata Nijemaca i na njegovim je krilima Španjolska dohvatila polufinale. Jasno je da je Olmova sjajna partija bila pomno praćena i u Hrvatskoj, neizbrisiv je trag ostavio Olmo svojim igrama u Dinamu, ovdje se afirmirao i stekao nogometno ime.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Kad je prije nepunih deset godina (31. srpnja 2014.) došao iz Barcelonine prestižne omladinske škole u Maksimir, mnogima nije bilo jasno što se to događa. Olmo je rođen u Terrassi, na periferiji Barcelone i počeo je igrati nogomet u Espanyolu, da bi 2007. godine došao u La Masiju, Barceloninu omladinsku akademiju, u kojoj je proveo sedam godina. I u svojim je dobnim skupinama bio najbolji strijelac u četiri od tih sedam sezona...

- Bio je tipičan napadač, vrlo dobar finišer. Zabijao je golove u svim dobnim kategorijama. Dobro je razumio igru, imao je sjajan “tajming”, uvijek je mogao pronaći slobodan prostor i doći u priliku za postizanje pogotka. Pokazivao je sve odlike rođenog strijelca - prisjetio se Olmovih kadetskih dana njegov bivši trener u La Masiji, Denis Silva Puig.

Veliki rizik

U ljeto 2014. godine, uz potporu obitelji, tada 16-godišnji kapetan Barcinih kadeta i španjolske nacionalne vrste tog uzrasta, povukao je nesvakidašnji potez, prepun rizika, ali i odlučnosti. Znali su u obitelji Olmo da maksimirski klub također ima kvalitetnu omladinsku školu i što je najvažnije, nadareni mladi igrači brzo dobivaju priliku da se dokažu u seniorskoj konkurenciji. Pa je Barcelonino čudo, umjesto treniranja u La Masiji, preselio u Hrvatsku, vjerujući da će, potvrdi li svoju nadarenost, u Dinamu dobiti znatno brže prigodu za igranje u prvoj momčadi. Svi su vjerovali u Danijev talent, u njegovu hrabrost i odvažnost i sav su ulog stavili na jednu kartu.

image
LLUIS GENE Afp

Riskantno, ali pokazalo se da je to bila odlična procjena i odlična odluka. Olmo je, pola godine nakon dolaska u Zagreb, debitirao za Dinamo u dvoboju s Lokomotivom (7. veljače 2015.) i tako je postao najmlađi stranac koji je ikada zaigrao u prvoj momčadi Plavih. U sljedećih pet godina svojim se izvrsnim igrama prometnuo u jednoga od najboljih Dinamovih igrača, postao je i ljubimac navijača, mnogi su u Hrvatskoj baš zbog Olma navijali za Španjolsku protiv Njemačke. Odigrao je Olmo 124 utakmice u plavom dresu, postigao je 34 pogotka, imao je i 28 asistencija, prije nego je u siječnju 2020. godine za 29 milijuna eura prodan u njemački Leipzig. A Dinamo, zbog sjajno napravljenog ugovora, još čeka i bonus od sljedećeg Olmova transfera...

Jasni zahtjevi

Zanimljivo, Leipzigov je trener, kad je Olmo preselio u taj njemački klub, bio - Julian Nagelsmann, današnji njemački izbornik! Nagelsmann je Olma najčešće forsirao na poziciji drugoga napadača, vidio je da ima igrača “gladnoga” golova, vrhunskih tehničkih sposobnosti i neograničene nadarenosti. Olmova je kontrola lopte očaravajuća, uvijek ide okomito prema vratima i suparnički obrambeni igrači nisu nimalo sretni kad znaju da će igrati protiv njega.

Nagelsmann je, zanimljivo je to, a sad i pomalo ironično, od prvoga treninga u Leipzigu, od Olma tražio samo jedno - da češće ulazi u gol-šanse, da puca iz daljine, da pokuša zabijati što više golova i asistirati...

- Uvijek gledaj prema protivničkom golu. Želim da postaneš ubojiti napadač, ali i da se naučiš kretati na drugim pozicijama na terenu - rekao je Nagelsmann nadarenome Olmu kad ga je doveo iz Dinama.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

I sve je to Olmo učinio u četvrtfinalu Eura protiv Nagelsmannove Njemačke! Tko zna što je prolazilo kroz glavu njemačkom izborniku kad je Olmo svojim potezima odlučivao pobjednika...

- Presretan sam! Kakvu sjajnu momčad imamo, počašćen sam što sam dio tog izvrsnog sastava! Ovo je bila momčadska pobjeda, pokazali smo veliko srce, borili smo se do kraja i na kraju smo zasluženo slavili. Radosni smo, ali našem putovanju nije kraj, moramo se smiriti i spremni dočekati polufinale. Ovu pobjedu posvećujemo Pedriju, nadamo se da njegova ozljeda nije teže prirode - govorio je oduševljeni Olmo nakon pobjede protiv Njemačke.

Nikad nije zaboravio

Dani Olmo je discipliniran, odlučan i hrabar mladić, vrlo samouvjeren i siguran u sebe, što pokazuje i njegova karijera protkana riskantnim odlukama. Daleko od zone udobnosti, koju bi prihvatila većina njegovih vršnjaka odrastajući u uglednoj La Masiji. Uz sve to, Olmo je i ponizan, stalno teži poboljšanju svoje igre i ispravljanju pogrešaka, spreman je učiti, savjete upija poput spužve.
Za mnoge je stručnjake bilo iznenađenje da Olmo nije starter na Euru, međutim dočekao je svojih “pet minuta” i sad Španjolska bruji o katalonskom talentu. I službeno je izabran za najboljeg igrača utakmice s Njemačkom, a u većini je španjolskih medija za konkretnu i briljantnu izvedbu nagrađen najvišom ocjenom, “desetkom”, svojom je genijalnošću povukao La Roju među četiri najbolje momčadi na turniru. Ponosan i skroman, Olmo nikad nije zaboravio Dinamo i Hrvatsku i uvijek koristi priliku da istakne kako je Hrvatska njegova druga domovina.

I zato su mnogi u Hrvatskoj navijali i navijat će u utorak za Španjolsku. I za “našeg” virtuoza, Danija Olma...

U polufinalu bez Pedrija, Carvajala i Le Normanda, Morata ipak nije požutio

U polufinalnom dvoboju protiv Francuske (München, utorak, 21 sat), Španjolska će igrati bez trojice dosad standardnih nogometaša. Neće, naime, biti ozlijeđenog Pedrija, a suspendirani su desni branič Carvajal i stoper Le Normand. Carvajal je, podsjetimo, bio isključen (drugi žuti karton) u 120. minuti dvoboja s Nijemcima, a Le Normand je zaradio parni žuti karton. Umjesto Pedrija igrat će izvrsni Dani Olmo, dok bi na poziciji srednjeg braniča Le Normanda trebao zamijeniti Nacho. A koga će izbornik Luis de la Fuente postaviti u momčad na desni obrambeni bok umjesto Carvajala? Najbolje kotira Jesus Navas...

Dodajmo da je nakon utakmice postojala dvoumica je li kapetan Alvaro Morata, tijekom slavlja nakon drugoga gola Španjolske, dobio žuti karton, koji bi ga, budući da bi bio drugi, također eliminirao za polufinale? Čak je i u TV-prijenosu bilo istaknuto da je Morata “požutio”, međutim UEFA je potvrdila da se dogodila nekakva pogreška i da Morata nije bio sankcioniran žutim kartonom, pa će tako kapetan predvoditi svoju momčad protiv Francuske.

Linker
11. rujan 2024 18:42