KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
ŠPANJOLSKA U POLUFINALU

VIDEO: Junak Dani Olmo pogotkom i asistencijom izbacio Njemačku s Eura!

Prvi put u povijesti domaćin ispada u četvrtfinalu
Piše: Vladimir Zrinjski, Marko Crnjak, Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. srpanj 2024. 20:34

ŠPANJOLSKA - NJEMAČKA 2:1 (Olmo 51., Merino 119./Wirtz 89.)

Stuttgart, MHP Arena

ŠPANJOLSKA: Simon ? - Carvajal ??, Le Normand ? (od 46. Nacho), Laporte, Cucurella - Rodri, Pedri (od 8. Olmo ⚽), Ruiz (od 102. Joselu) - Yamal (od 63. Torres ?), Morata (od 79. Oyarzabal), Williams (od 79. Merino)

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Rüdiger ?, Tah (od 79. Müller), Raum ? (od 57. Mittelstadt ?) - Can (od 46. Andrich), Kroos ? - Musiala, Gündoğan (od 57. Füllkrug), Sane (od 46. Wirtz ⚽) - Havertz (od 91. Anton)

Golove s utakmice pogledajte OVDJE


Njemačka je prvi domaćin Europskog prvenstva koji je ispao već u četvrtfinalu. Španjolska je prošla u polufinale golom u 119. minuti, a junak je s pogotkom i asistencijom bio Dani Olmo. Furija je tako u igračku mirovinu poslala Tonija Kroosa, a suđenjem se nije proslavio Anthony Taylor koji u produžetku nije dosudio kazneni udarac za Njemačku nakon igranja rukom Cucurelle.

Već u 1. minuti Španjolci su iskazali svoje napadačke namjere, Pedri je tukao s ruba kaznenog prostora, ali je Neuer bio siguran.

Važan trenutak dogodio se u 4. minuti kad je Kroos prilično oštro srušio Pedrija, a daroviti veznjak Barcelone uskoro je morao izaći iz igre, zamijenio ga je Dani Olmo. Bila je to najbrža izmjena u povijesti velikih natjecanja. Iskusni Nijemac provukao se bez javne opomene, a općenito je početak susreta bio dosta nervozan, s puno prekršaja.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Jednog takvog u opasnoj zoni napravio je Rüdiger na rubu kaznenog prostora Njemačke i tako darovao lijepu priliku Španjolskoj, no Yamal je tukao nisko pokraj vratnice.

Prvi put Njemačka se ozbiljnije približila suparničkim vratima u 21. minuti kad je s desne strane ubacio Kimmich, a udarac Havertza glavom s osam metara nije bio previše opasan za Simona. Dvije minute kasnije iz daljine je opalio Laporte, bio je to jak udarac, ali je Neuer bio odlično postavljen.

Uslijedilo je razdoblje igre u kojem je Njemačka imala premoć u posjedu, ali iz toga nije uspjela stvoriti ništa konkretnije dok je Furija strpljivo vrebala eventualnu pogrešku suparnika. Zanimljivo je da je Gündogan imao poseban zadatak u fazi obrane, igrao je ‘flastera‘ na Rodriju.

U 35. minuti loptu je na rubu kaznenog prostora prihvatio Havertz i uputio dobar udarac, no Simon je bio spreman. Minutu potom na drugoj strani Williams se lijepo oslobodio svog čuvara i tukao iskosa s lijeve strane, Neuer je obranio. Dobro je iz daljine pokušao Olmo u 39. minuti, no udarac bivšeg asa Dinama zaustavio je njemački vratar.

Na odmor se otišlo bez pravih, stopostotnih prilika, a obje su reprezentacije gledateljima ostale dužne s obzirom na velika očekivanja uoči ovog ‘dvoboja titana‘.

Oba izbornika mijenjali su na poluvremenu, a prvi priliku u nastavku imao je Morata koji se oslobodio Taha i iz blizine tukao iznad grede.

Bila je to najava za 51. minutu i vodstvo Furije. Yamal je s desne strane poslao povratnu loptu, a Dani Olmo je potpuno sam s 15 metara iz prve pogodio donji desni kut za 1:0.

Nakon tog pogotka bilo je jasno da Elf više nema što čekati, ubrzo je Nagelsmann umjesto Gündogana u igru uveo i drugog napadača, Fülkruga. Upravo je centarfor Borussije Dortmund u 69. minuti namjestio finu priliku Andrichu čiji je snažan udarac zaustavio Simon.

Najbliže izjednačenju stigli su Nijemci u 77. minuti kad je Wirtz s desne strane ubacio za Fülkruga koji je u padu pogodio vratnicu. U završnici je ušao i Müller umjesto stopera Taha, a Havertz je u 82. minuti pokušao lobom kazniti loše ispucavanje Simona, no zamalo je promašio metu.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Zaprijetio je potom Havertz glavom u 86. minuti nakon ubačaja Kroosa iz slobodnog udarca, Simon je opet izašao kao pobjednik.

Do kraja su Nijemci pritiskali, stisnuli su Španjolce u njihovu prvu trećinu terena i još jednom pronašli ‘spas u zadnji čas‘. Nakon ubačaja s lijeve strane Kimmich je glavom vratio u sredinu za Floriana Wirtza koji je precizno pogodio Simonov donji desni kut i osigurao dodatnih pola sata nogometa.

Bolja je u prvom produžetku bila Španjolska, snažno je u 104. minuti tukao Oyarzabal, no promašio je okvir vratiju. Minutu kasnije Müller je uposlio Wirtza koji je iz prve poslao loptu tik pokraj vratnice.

U 107. minuti lopta je u ruku pogodila Cucurellu, no Taylor se ‘pravio Englez‘. Trebao je to biti kazneni udarac, ali danas se očito više ne zna što jest, a što nije penal...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Fülkrug je zaprijetio glavom u 117. minuti, Simon je opet dobro reagirao. Odluka je pala u 119. minuti, nakon ubačaja Olma glavom je tukao Mikel Merino i pogodio mrežu za konačnih 2:1.

U dodanom vremenu Fülkrug je imao još jednu šansu, ali je glavom poslao loptu pokraj okvira gola i španjolsko slavlje uskoro je moglo početi...

? Španjolska u polufinalu ide na pobjednika okršaja između Francuske i Portugala.

Njihova utakmica počinje za 10 minuta, a uživo je pratimo OVDJE.

? Nekoliko vaših dojmova za kraj.

"Bravo Španjolci. Za mene su ipak bolji. Ovaj sudac izgubljen u prostoru i vremenu. Nakon što je Kroos davno trebao biti isključen, ne znam po kojem pravilu ono nije penal. Baš me zanima kako će veliki sudački analitičari to objasniti. Bel, Pajač i Strukan su veličine za suce na Euru." (Mario Prkić)

"Da su naši igrači postupiti kao Carvajal u 125. minuti, danas bismo možda i mi bili tu negdje. Vidi se inteligencija Španjolaca." (Matija Brinjak)

"Ovo prvenstvo će biti zapamćeno po najviše golova u zadnjim minutama." (Dragan Jurišić)

"Čestitam Furiji, ali sudac ih je pogurao. Penal kao kuća za Nijemce." (Ivica Dimac-Ćifro)

Ušao je neplanirano, nakon ozljede Pedrija, i uništio Nijemce! Zlatni dečko španjolskog nogometa, u dresu Furije uvijek ubojitiji nego u klubu. Dani Olmo, čovjek za velike stvari.

image

Dani Olmo

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Nikada u povijesti europskih prvenstava domaćin nije ispao u četvrtfinalu! Nijemci danas jesu, i to na najgori mogući način. Suze su zavladale tribinama Stuttgarta, Toni Kroos oprašta se od nogometa porazom u 119. minuti, a Španjolci nastavljaju juriš na zlato i čekaju boljeg iz ogleda Francuska - Portugal, koji možete pratiti s nama za 20 minuta.

image

Oyarzabal i Merino

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

KRAJ UTAKMICE

120+5. ??

Drugi žuti i crveni karotn za Carvajala! Zaustavio je Musialu rukama.

120+4. Minuta je otišla na slavlje pogotka, zato još uvijek gledamo meč u Stuttgartu. Sada je Cucurella izborio slobodni udarac i čini se da Nijemcima tonu posljednje nade!

120+3. Füllkrug glavom pogađa nekoliko centimetara od desne vratnice! Njemačka je na izdisaju!

120+1. Torres je imao čistu gol šansu i prebacio Neuera, ali odlazi lopta pored gola! Kakva drama u završnici.

120. ?

Igreat će se još najmanje tri minute.

119. Cucurella je uposlio Olma, koji s lijeve strane fantastično ubacuje u kazneni prostor, a Merino se zavlači iza leđa Rüdigera i trese mrežu glavom!

119.GOOOL!

Merino zabija za 2:1 Španjolske, asistent je Olmo!

Trenutak o kojem će se još dugo pričati: Cucurella je igrao rukom u svojih 16, a Taylor šutke promatrao situaciju.

image

Cucurella

THOMAS KIENZLE Afp

117. Evo opasnosti! Füllkrug je gađao glavom nakon ubačaja s desne strane i naciljao suprotni kut, ali predvidio je to Simon.

113. ?

U bilježnicu će i njemački izbornik Nagelsmann. Mora da je nešto dobacio Englezu.

image

Julian Nagelsmann

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Ako ste se pitali tko su kraljevi produžetaka...

112. Oyarzabal još jednom šutira s distance, leti to pored gola. za to vrijeme, Kroos leži na travi i isteže desnu nogu. Može li veteran izdržati još osam minuta?

112. Torres je centrirao u peterac, prvi na lopti je Rüdiger, što znači da nema opasnosti za Neuera.

110. Kakav je ovo rat! Kimmich se leteći zabio u Cucurellu i pogodio ga tijelom u glavu, branič Španjolske previja se na travnjaku, a Kimmich se provlači bez kartona.

image

Marc Cucurella

MIGUEL MEDINA Afp

110. ?

Rodri povlači Müller, a Taylor izvlači novi žuti karton.

108. Kakva reakcija gorostasa Rüdigera! Klizećim startom odbio je loptu u korner i spriječio čistu šansu za Ferrana Torresa, koji bi s ruba peterca lako mogao zapucati meč loptu.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

106.

Cucurella je igrao rukom nakon Musialova udarca s distance, tražili su Nijemci kazneni udarac, ali ništa ne pokazuje Taylor! Bila je to čista ruka Cucurelle u kaznenom prostoru, ali tko zna za čime se sada povukao Taylor... Možda mu je oprostio jer je krenuo povlačiti ruku, možda iz nekog drugog razloga. Tko više poznaje ta strahovito nedifirana pravila?

Dok traju posljednji dogovori, izdvajamo da je Joselu rođen u Stuttgartu. Pa da vidimo može li jedini domaćin među Španjolcima izazvati kaos u svom rodnom gradu.

image

Igrači Španjolske

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

105. ⚠?

Igrat će se još najmanje minuta produžetka, a mogla je biti kobna za Španjolce! Wirtz je zapucao s 15-ak metara nakon povratne lopte i brzo se uhvatio za glavu vidjevši da je za nekih pola metra promašio gol.

103. Oyarzabal je iznenadio Nijemce udarcem s 20-ak metara, potegnuo je ljevicom, prohujalo je to pored vratnice. Ostali smo vam dužni reći da je Joselu maločas zamijenio Fabiana Ruiza u redovima Furije.

Prije izjednačenja:

image
RALF HIRSCHBERGER Afp

Poslije izjednačenja:

image
RALF HIRSCHBERGER Afp

100. ?

Carvajal ide u Taylorov notes, četvrti je to požutjeli Španjolac, sada je i po tom pitanju situacija izjednačena.

Slavlje njemačkih igrača nakon što su si produžili život na Euru.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

97. Olmo se izvukao na desnicu i zapucao iskosa, ali dva njemačka braniča na pravom su mjestu i blokiraju udarac.

95. Torres pokušava iz okreta s distance, ali Rüdiger nije baš toliko naivan. Bez problema je stoper Elfa blokirao ovaj udarac.

94. ?

Wirtz ulazi u bilježnicu zbog prerkšaja na Cucurelli, a Olmo je ljutit na suca jer je zaustavio njegov napad u trenutku kada je krenuo driblati svog čuvara.

91.

Havertz izlazi iz igre, ulazi Anton, koji je navikao na ovu arenu budući da igra za Stuttgart.

image

Kai Havertz

LLUIS GENE Afp

? Letimični pogled na vaše dojmove nakon Wirtzovog izjednačenja.

"Lineker na aparatima." (Ivan Jurković)

"Kroos je napravio više žutih nego Šimunić u cijeloj karijeri." (Mirko Topčić)

"Ide to na penale." (Adnan Mahinić)

"Španjolci su si sami krivi. Nakon gola su prestali igrati. Ali svaka čast Nijemcima, oni igraju do zadnje sekunde." (Dean Cvek)

91. Počinje prvi produžetak!

Njemačka je još živa, a s njom i naša anketa.

Evo gdje je odsjeo Wirtzov udarac za 1:1.

image
LLUIS GENE Afp

Dame i gospodo, družimo se još najmanje pola sata! Izvrsnih 90 minuta je iza nas, s golčinom Olma i Wirtzovim pogotkom u posljednjim minutama susreta. Njemačka je podebljala samopouzdanje pogotkom za izjednačenje i kreirala još nekoliko opasnosti do kraja regularnog dijela. Španjolci su već krenuli otvarati šampanjac, ali neće moći...

image

Njemačka - Španjolska

FABRICE COFFRINI Afp

KRAJ REGULARNOG VREMENA

Ipak još najmanje pola sata u karijeri Tonija Kroosa...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

90+3. Müller je presjekao loptu na protivničkoj polovici i naoko započeo opasnu akciju, ali Wirtz ni u punom sprintu nije mogao do lopte prije Simona.

90. ?

Igrat će se još najmanje četiri minute regularnog dijela.

89. Tri poteza i trese se španjolska mreža! Kroos je ubacio s lijeve strane na drugu stativu, Kimmich glavom spustio u srce kaznenog prostora, gdje Wirtz silovito poteže desnicom u lijevi kut i raspara Simonovu mrežu. Kakav šok za Španjolce, kako dragocjen ubačaj Tonija Kroosa i kakva reakcija Wirtza, koji je odgodio završetak Kroosove karijere!

image

Slavlje Njemačke

FABRICE COFFRINI Afp

89. ⚽ GOOOL!

Wirtz za 1:1 na samom kraju utakmice!

86. Havertz je šutirao glavom nakon Kroosova ubačaja iz slobodnog udarca, ali pritom i prekršio svog čuvara.

Njemačka nacija u jednoj fotografiji.

image
RALF HIRSCHBERGER Afp

82.

Kakva šansa niotkud! Simon je loše ispucao loptu, Havertz prvi stigao do nje nakon što ju nitko u sredini nije uspio ispravno preusmjeriti, a potom je njemački napadač lobom pokušao prevariti Simona, koji je bio daleko od gol linije. Međutim, leti lopta nekoliko centimetara iznad grede!

82. ?

I Simon će u bilježnicu zbog zadržavanja igre.

81. Musiala je iz očaja zapucao iskosa, nema opasnosti za Unaija Simona.

Nijemci sve teže ovo gledaju u fan zonama diljem zemlje.

image
RALF HIRSCHBERGER Afp

79.

Morata i Nico Williams izlaze s travnjaka, ulaze Merino i Oyarzabal. Španjolska kreće zatvarati utakmicu, veznjak je zamijenio napadača. Za Nijemce ulazi Müller, a izlazi stoper Tah.

Olmu je ovo jubilarni 10., a vjerojatno i najvažniji pogodak u dresu reprezentacije.

image

Dani Olmo

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

77.

Trese se vratnica Španjolske! Füllkrug se našao prvi na kratkom dodavanju Kimmicha i iz prve zapucao s Nachom na leđima, ali nema sreže za džokera s klupe!

74. ?

Još jedan žuti karton, nije Torres imao druge! Nijemci su krenuli u kontru preko Musiale, Torres se bacio na njega cijelim tijelom.

Znamo da znate, ali ne škodi podsjetiti: ovaj dečko ima 16 godina.

73. ?

Mittelstadt je srušio Torresa nadomak kaznenog prostora i zaradio opomenu, bit će ovo dobra prilika za opasan ubačaj Španjolaca. Ako, pak, Nijemci prođu dalje, Mittelstadt odmara u polufinalu.

Dame i gospodo, ako se ništa bitno ne promijeni u 20 i "kusur" minuta, upravo gledate zadnju utakmicu karijere Tonija Kroosa!

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

72. Wirtz je potegnuo iskosa nakon što ga je Füllkrug proigrao kratkim dodavanjem, ali završit će to u španjolskom bloku.

70. Sjajna akcija Nijemaca završila je udarcem Andricha s distance, obranio je to Simon, ali i da nije bio te sreće, pogodak bi se poništio jer je Füllkrug u izgradnji akcije stajao u zaleđu.

"Pobijediti pa nastaviti prema Münchenu", plan je koji si je zamislio ovaj navijač Elfa. Španjolci predvođeni Olmom zasad imaju drugačiju ideju.

image
FABRICE COFFRINI Afp

67. ?

Toni Kroos je dobio žuti karton. Da, i to je moguće. Povukao je Olma na 30-ak metara od svojih vrata.

67. Na trenutak je izgledalo opasno kad je Havertz pronašao put do Füllkruga dodavanjem između Nacha i Laportea, ali napadač Borussije se "spetljao" i upropastio nastavak napada.

63.

Yamal izlazi iz igre, prate ga zvižduci njemačkih navijača i aplauz Španjolaca. U igru će Ferran Torres.

image

Lamine Yamal

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Füllkrug je, inače, čovjek koji je ulaskom s klupe Nijemcima donio izjednačenje kad su gubili od Španjolske na SP-u u Katru. Završilo je 1:1, što Elfu u konačnici nije puno značilo jer su ispali u skupini.

62. Novi korner za Nijemce, Cucurella je opet ispravno reagirao i nakratko odgodio napad Nijemaca.

60. Wirtz je zapucao s distance u španjolski blok i izborio korner.

Jedan je promašio stopostotnu šansu, drugi ispravio tu pogrešku i zaslužio poljubac.

image

Alvaro Morata i Dani Olmo

TOBIAS SCHWARZ Afp

Ovako je Olmov šut za 1:0 izgledao iz Neuerove perspektive.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

57.

Mijenja Nagelsmann: Izlaze Raum i Gündogan, ulaze Mittelstadt i Füllkrug.

55. Yamal i Williams razbacali su Nijemce po travnjaku kao na školskom igralištu! Dupli pas izgledao je sjajno, ali ne i udarac Williamsa, koji je pogrešno zahvatio loptu i upropastio izvrsnu akciju.

54. Neugodno je i pred vratima Španjolske! Raum je "zakuhao" situaciju ubačajem s lijeve strane, uz blage poteškoće Španjolci su ga uspjeli otkloniti.

51. Kako je ovo jednostavno izgledalo! Yamal je dobio loptu na desnoj strani, iskoristio sav ponuđeni prazni prostor i ušao u 16-erac pa poslao nisku loptu prema sredini, a Olmo pravovremeno natrčava i s 15-ak metara desnicom šutira za vodstvo Furije! Drugi mu je ovo pogodak na prvenstvu, a Yamal postaje najbolji asistent Eura uz Xavija Simonsa (Nizozemska) trećim dodavanjem za pogodak.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

51. GOOOL!

Dani Olmo za vodstvo Španjolske 1:0!

48. Andrich odgovara dalekometnim udarcem s druge strane, leti to iznad gola.

47.

Kakav promašaj Morate! Olmo je iz sredine odigrao na Williamsa na lijevoj strani, krilni napadač ubačajem je prebacio skroz do Yamala na drugoj, a mladić iz Barce pronalazi Moratu nadomak peterca. Centarfor Španjolske okrenuo je Taha i šutirao sa šest metara udaljenosti i pogodio daleko iznad gola Manuela Neuera! Morao je Morata ovo zabiti...

46.

Počinje drugo poluvrijeme! Mijenjala su oba izbornika: Nijemac šalje Andricha i Wrtza umjesto Emrea Cana i Sanea, a Nacho će na mjesto Le Normanda.

? Nekoliko vaših dojmova uoči drugih 45 minuta.

"Užasna utakmica od dvije možda i najbolje ekipe dosad. Nadam se da će u drugom netko što prije dati gol da se promijeni pristup." (Franjo Labudović)

"Kroos je trebao dobiti dva žuta. Španjolci su bolji." (Mario Fures)

"Njemačka je pokazala kako se igra protiv Španjolske, a Španjolci pokazuju svu svoju slabost. Uz ovakvo suđenje (zašto sad ne gleda VAR, i daje Nijemcu izravan crveni karton?), Španjolska će ispasti." (Domagoj Žeravica)

"Vidi se da je desetka Španjolske nekada igrala u Dinamu... ?" (Srećko Klarić)

Neuer je četiri puta morao intervenirati, svaki put zbog udaraca s distance.

"Dečki, zna li netko stati u blok?"

image
FABRICE COFFRINI Afp

Željko Sopić bio je naš "joker zovi" i prognozirao rasplete četvrtine finala, ali i konačnog pobjednika Eura. Naravno, s ovom utakmicom se najviše mučio i prognozirao polufinalista uz "ako baš moram...". Sopićeve predikcije pročitajte OVDJE.

image

Željko Sopić

CROPIX, PROFIMEDIA, SN

Visoki intenzitet, ali malo izglednih šansi. Ne možemo reći da se to nije očekivalo u utakmici ovako velikih uloga. Nijemci su pokazali da na razne načine mogu zaprijetiti Španjolcima, od dugih lopti iz defenzivne linije pa do kombiniranja iz sredine prema krilima. S druge strane, Furija se uglavnom oslonila na dalekometne udarce, pritom je Olmov pokušaj bio daleko najizazovniji za Neurea. Vrijedi napomenuti da Gündoğan ima vrlo važnu ulogu, budući da u stopu prati Rodrija.

image

Toni Kroos i Dani Olmo

FABRICE COFFRINI Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+2. Novo ležanje na travnjaku, sada je Gundogan izvukao deblji kraj iz duela s Cucurellom.

45. ?

Igrat će se još najmanje dvije minute prvog dijela.

45. Yamal je fenomenalno prihvatio Ruizovo dodavanje i okrenuo Taha, a zatim ljevicom šutirao s 25 metara. Još jednom - ravno u Neuera.

Nijemci se u Stuttgartu ne bore samo s pritiskom javnosti, već i statističkim "demonima" prošlosti.

42. Morata je osvojio nešto prostora i pokušao gurnuti nekoga od suigrača u gol šansu kratkim dodavanjem, kojeg će presjeći Raum,

39. Kakav udarac Danija Olma! Silovito je šutirao s minimalno 25 metara i priredio težak zadatak Neueru, ali njemački vratar spreman je na ovu bombu.

Sudar fantazista: Kroos i Olmo.

image
FABRICE COFFRINI Afp

35. Odlična šansa Njemačke! Havertz je sjajno primirio dugu loptu iz sredine terena i s čovjekom na leđima uspio silovito zapucati desnicom s nekih 15 metara udaljenosti. Najopasniji je ovo izazov za Simona, ali ne i dovoljno zahtjevan.

33. Olmo je krenuo i izglednu šansu nakon iznenadno izgubljene lopte Nijemaca, a Tah ga klizećim startom zaustavlja na 20-ak metara od gola. Izvrsna reakcija stopera iz Bayer Leverkusena!

Pedrijev izlazak, odnosno Olmov ulazak na teren u osmoj minuti najbrža je izmjena u povijesti europskih prvenstava.

image

Pedri

LLUIS GENE Afp

Španjolskim medijima, inače vrlo naklonjenima Toniju Kroosu, nije dobro sjela činjenica da mu sudac Taylor za ozljeđivanje Pedrija nije pokazao žuti karton.

I Marca i As istaknuli su to u prijenosima uživo, a As ima i mišljenje sudačkog ekspetrta Iturraldea Gonzáleza, koji smatra da je Kroos zaslužio opomenu, iako upozorava i da je Taylor "sudac koji pušta puno igre i izbjegava žute kartone".

Činjenica je, međutim, da je odmah nakon toga pokazao žuti Rüdigeru...

image
LLUIS GENE Afp

29. ?

Nova opomena ide Le Normandu zbog prekršaja na Gundoganu. Stoper Furije neće moći zaigrati iduću utakmicu izbori li Španjolska polufinale.

28. ?

Raum ide u Taylorovu bilježnicu zbog žustrog starta na Carvajala. Jako čvrstu utakmicu gledamo u Stuttgartu...

27. Kroos ubacuje iz kornera, Emre Can najviše skače i pokušava ugurati loptu u srce peterca, gdje ipak vlada Unai Simon.

25. Kroos je ubacio iz slobodnog udarca, Tah najviše skočio, ali bio je previše udaljen od gola da bi opasno zaprijetio Simonu, koji lako hvata loptu u ruke.

"On je kao Samson, samo da se nikada ne ošiša", nedavno je pisala Marca na ime Marca Cucurelle, koji igra turnir života, a najavio ga je sjajnom blokadom udarca Josipa Stanišića, kojom je spriječio čisti pogodak Vatrenih u prvoj utakmici.

image

Marc Cucurella

TOBIAS SCHWARZ Afp

Robert Andrich, koji priliku čeka s klupe, odlučio se prije četvrtfinala za promjenu frizure.

Ako baš moramo birati, više mu je stajala prijašnja.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

23. Španjolci prijete dalekometnim udarcima, toliko da se na jedan takav odvažio i stoper. Laporte je lijepo zapucao s 20 i "kusur" metara, ali još jednom lopta leti direktno u Neuera.

20. Opasan pokušaj Nijemaca! Kimmich je ubacio s desne strane, Cucurella nije uspio blokirati, a Havertz je najviši u skoku i glavom šutira ulijevo. Spreman je Unai Simon!

18. I Nijemci se teško snalaze pod visokim pritiskom Španjolaca. Sada je Emre Can pogrešno uputio dodavanje na vlastitoj polovici, njegova je sreća što se lopta odbila prema stoperima, inače bi Furija imala izglednu priliku.

Šefovi dviju zemalja međusobno se tagiraju na društvenim mrežama: njemački kancelar Olaf Scholz i španjolski premijer Pedro Sanchez.

image
FABRICE COFFRINI Afp

17. I Ruiz će okušati sreću! Zapucao je s 20-ak metara, leti lopta preko gola.

15. Gundogan je osvojio nešto prostora na lijevoj strani, a njegovo dodavanje u sredinu pretvorilo se u sjajnu kontru Španjolske! Olmo je na posljednjoj trećini proigrao Moratu, koji šutira s ruba kaznenog prostora ravno u blok Emrea Cana!

15. Lukav pokušaj Yamala! Zapucao je direktno iz slobodnog udarca, ali po zemlji, no proletjelo je to pored desne vratnice.

13. ?

Sjajnu šansu izborio je Olmo! Rüdiger ga je prekršio na nešto manje od 20 metara od gola i zaradio opomenu, a Španjolci će imati slobodan udarac iz izvrsne pozicije. Dodajmo i da Rüdiger otpada iz eventualnog polufinala.

12. Nico Williams poteže s 20-ak metara, samo pored lijeve vratnice.

Trenutak u kojem su Španjolci ostali bez Pedrija.

image
FABRICE COFFRINI Afp

10. Maločas je Kroos nagazio i Yamala. Zbrojimo li to sa startom na Pedrija, definitivno je trebao požutjeti, ali Anthony Taylor mu gleda kroz prste.

8.

I službeno: Olmo 'in', Pedri 'out'.

7. Da, da, Olmo je već spreman za ulazak, a Pedri šepajući i u suzama izlazi s travnjaka.

6. Pedri je ponovo na travnjaku i hvata se za glavu, moguće je da neće nastaviti meč, što znač da Dani Olmo vjerojatno ulazi u igru...

? Pitali smo vas kakve su vaše prognoze...

"Mala prednost Španjolskoj." (Mile Selak)

"Mene samo zanima koliko je Njemačka dobra kad zaigra protiv pravog suparnika." (Uriah Urian)

"Domaći teren. Nijemci." (Sead Kudić)

"Što se kvalitete tiče, ovo je prvenstvo najgore što pamtim, a Španjolskoj mala prednost, iako mislim da će domaćin odigrati dobru utakmicu." (Jasko Hadžić)

4. Visoke tenzije u Stuttgartu, Kroos žustro sugerira sucu da nije napravio prekršaj na Pedriju u začetku Španjolske kontre. Snimka govori suprotno, kao i Pedri, koji se previja na travnjaku. Morao je ovo biti žuti karton za Kroosa. bez obzira što je pokupio i loptu..

image

Toni Kroos

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

1. Nismo dugo čekali na prvi udarac! Morata je dobio loptu u srcu kaznenog prostora Njemačke i odigrao natrag prema Pedriju, koji s ruba 16-erca šutira samo u Neuerove ruke.

1. Počela je utakmica! Nijemci su prvi s loptom.

Njemački navijači ponijeli su trofej za krivo natjecanje, ali poruka je jasna: Elf mora otići do kraja.

image
FABRICE COFFRINI Afp

17.58 Preslušali smo nacionalne himne, sve je spremno za sudar titana u Stuttgartu!

- Ovo su utakmice koje svatko voli igrati, uživajmo i nadajmo se prolasku u sljedeći krug. O ogledu razmišlljam otkad smo sjeli u autobus, ali kad izađeš na teren, sve misli padaju u zaborav - kaže Pedri uoči ogleda.

Arena u Stuttgartu primila je i Joachima Löwa, svjetskog prvaka s Elfom 2014. godine.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Španjolski mediji proteklih su dana zazivali Danija Olma u prvih 11, no izbornik Luis de La Fuente podario je ključeve veznog reda trojci kojoj vjeruje od početka turnira - arhitektu Rodriju, ugodnom iznenađenju Fabianu Ruizu i neukrotivom mladiću Pedriju.

image

Dani Olmo

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

16.50 Evo nam i sastava Njemačke! Nagelsmann je priredio veliko iznenađenje Španjolcima - Sane će od prve na teren, a Wirtz je ostao na klupi, dok je iskusni Emre Can upao u vezni red umjesto Andricha.

image
LLUIS GENE Afp

16.40 Evo nam sastava Španjolske! Nema iznenađenja, na terenu će biti najjača moguća postava.

Najavu piše: Goran Čičin-Mašansker

Mnogi statistički podaci sugeriraju da će se danas u Stuttgartu igrati finale prije finala, odnosno da se u četvrtfinalnom dvoboju sastaju dvije najbolje momčadi dosadašnjeg tijeka Europskog prvenstva. Španjolska i Njemačka postigli su najviše pogodaka na kontinentalnoj smotri, imali su najviše udaraca u okvir vratiju, najprecizniji su u dodavanjima, a zajedno su ukupno primili tek tri pogotka.

- Definitivno će to biti utakmica dvaju izjednačenih momčadi. Naše dvije reprezentacije vjerojatno igraju najbolji nogomet na Euru. Dosta toga svest će se na to tko će se bolje nositi s razdobljima dok nema loptu u posjedu - kazao je njemački kapetan Ilkay Gündogan.

Bit će to sudar titana, rekordera po broju osvojenih europskih titula. I jedni i drugi imaju ih po tri, i ne bi bilo iznenađenje da netko od njih ovog ljeta osvoji i četvrtu. Obje reprezentacije imaju velik izbor talentiranih igrača, djeluju kao složne momčadi, a kvaliteta im je na visokoj razini.

Komplimenti De la Fuentea

- Njemačka je fantastična momčad, imaju neke od najboljih igrača na svijetu, veoma su organizirani i disciplinirani. Međutim, naići će na suparnika vrlo sličnog njima; veoma posvećenog, vrlo dobro organiziranog, kojeg je teško pobijediti i koji je gladan uspjeha. Znam da je to kliše u nogometu, ali sitni detalji će biti ti koji će odlučiti ishod - smatra španjolski izbornik Luis de la Fuente.

Prvi četvrtfinalni susret ovogodišnjeg Europskog prvenstva poseban je i po mladim igračima koji unatoč svojoj dobi imaju istaknute uloge u obje reprezentacije. Za razliku od nekih drugih izbornika koji mlade drže na klupi te ih na velike turnire vode tek reda radi, Luis de la Fuente i njegov njemački kolega Julian Nagelsmann ne ustručavaju se gurati talentirane mladiće u prvi plan.

Svaka momčad treba igrače koji na terenu rade razliku i donose prevagu, bez obzira na to koliko godina imaju. Pa tako u moćnoj španjolskoj selekciji briljiraju njihovi biseri Lamine Yamal (16) i Nico Williams (21), dok u njemačkoj izabranoj vrsti neke od glavnih uloga pripadaju 21-godišnjacima Jamalu Musiali i Florianu Wirtzu.

Posebna je priča ovog Eura tinejdžerska zvijezda Barcelone. Yamal za vrijeme velikog turnira rješava svoje školske obveze kao što su domaće zadaće, a dosta vremena provede u razgovoru s momčadskim psihologom. Svi su mu suigrači na raspolaganju, ako je vjerovati medijima, u španjolskom taboru doista vlada obiteljska atmosfera, a Yamala većina ostalih tretira poput svog sina.

- Lamine je tako poseban jer igra fantastičan nogomet na vrlo, vrlo visokoj razini u dobi od samo 16 godina. Kad vidite kako igra i njegovu razinu zrelosti, to je užitak za gledanje. Naravno, pred njim je još dug put. Još uvijek ima puno toga za naučiti, ali izvanredno je što je sve već postigao u ovoj dobi - rekao je Gündogan o svom mladom suigraču iz Barcelone.

Yamal je u prošloj sezoni za katalonskog velikana upisao 50 nastupa u svim natjecanjima s učinkom od sedam pogodaka i 10 asistencija. Za seniorsku reprezentaciju Španjolske debitirao je u rujnu prošle godine te je dosad postigao dva pogotka u 11 nastupa, a dodao je i šest asistencija.

Njegova je pozicija na desnom krilu, dok je na lijevom Nico Williams, pet godina stariji krilni napadač Athletic Bilbaa. On je u Furiji debitirao godinu dana ranije od Yamala te je dosad zabio tri gola u 17 nastupa, a na kontu ima i šest asistencija. I njegova klupska sezona bila je uspješna, osam pogodaka i 19 asistencija prikupio je u 37 nastupa, a okrunio ju je osvajanjem Kupa kralja.

Oni još uvijek igraju s čistom radošću, za njih je svaka utakmica ista, bez obzira je li riječ o finalu ili prijateljskoj. Nije ih briga tko je na drugoj strani, samo žele napadati i pobjeđivati - objašnjava njihov suigrač Mikel Oyarzabal.

Musiala i Wirtz su za nijansu poznatiji od dvije mlade španjolske zvijezde. Jamal Musiala je ofenzivni veznjak koji je nastupao za mlade reprezentacije Engleske, ali je u ožujku 2021. debitirao za seniorsku momčad Njemačke te je dosad u 33 nastupa upisao pet pogodaka i pet asistencija. Za Bayern je prošle sezone 12 puta zabio i osam puta asistirao u 38 nastupa.

Postoji prostor za napredak

Florian Wirtz je pak u prošloj sezoni osvojio dvostruku krunu s Bayer Leverkusenom, a igrao je i finale Europske lige. Bio je ključna figura u momčadi Xabija Alonsa s 18 golova i 20 asistencija u 40 nastupa. I njegova najjača pozicija je na ofenzivnom veznom, no on i Musiala u reprezentaciji uglavnom pokrivaju krilne pozicije. Wirtz je za Njemačku dosad odigrao 22 utakmice s učinkom od dva pogotka i četiri asistencije.

Uglavnom, sudar Španjolske i Njemačke jednostavno ne smijete propustiti. Naravno, ne samo zbog ovih talentiranih klinaca, ali uz njih će ta poslastica biti još bolja i zanimljivija.

- Uvijek postoji prostor za napredak. Bio sam jako zadovoljan s prvih 20 minuta protiv Danske, ali moramo se pobrinuti da ne pokušavamo forsirati, ostati strpljivi i držati loptu u posjedu. Ako uspijemo nastaviti s onime što smo radili u tih prvih 20 minuta, bit će nas teško pobijediti - uvjeren je njemački izbornik Julian Nagelsmann.

Iskusni veznjak Elfa Toni Kroos zaključit će karijeru nakon Europskog prvenstva.

- Bilo je velikih dvojbi oko toga hoćemo li biti dobri na Euru. S obzirom na dosad prikazano, smatram da se turnir neće smatrati katastrofom. Ipak, mi smo sebi kao momčad postavili cilj osvajanja naslova. Mislim da će utakmica sa Španjolskom biti odlučena u sredini terena. Momčad koja će kontrolirati to područje i koja će tamo osvojiti većinu lopti imat će bolje izglede za pobjedu - izjavio je Kroos.

Linker
08. rujan 2024 01:06